• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KAREN
    KAREN --- ---
    cim to, ze nemam videt u Fia v nezauctovanejch transakcich (konecne jsem to nasla ,D) sobotni platbu kartou? to je normalni, ze to trva x dnu, nez se to v i-bankingu objevi?? prakticky vzato mi to tvrdi, ze mam k dispozici vic penez, nez ve skutecnosti mam;/
    MITSU
    MITSU --- ---
    GE Money v Česku je údajně na prodej, firma to nekomentuje - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ku-je-udajne-na-prodej-dug-/ekoakcie.aspx?c=A130807_144644_ekoakcie_fih
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    IM_MORTAL: Rádo se stalo. Kdybys měl zájem, kamarád včera přešel na GE Gratis. Jednoho "uloveného" už máme a sháníme třetího do party. Kdyžtak SZ.
    Může se ozvat i někdo jiný, jen prosím opravdu spolehlivého člověka, který si účet opravdu založí.
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    PATRIKCHRZ: Dík:)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    IM_MORTAL: V Evropě není s Maestrem problém, takže platit může. Osobně ale nikdy nejezdím do zahraničí jen jednou kartou, vždy si beru minimálně dvě, pokud jedu sám, tak tři nebo čtyři a doma u důvěryhodné osoby nechávám další, pro případné zaslání v případě ztráty/okradení.
    Takže doporučuji založit účet ještě u nějaké bezplatné banky (Air, Zuno, mBank, FIO, GE (Gratis) ) a nechat si vydat kartu k němu, případně nějakou bezplatnou kreditku (GE, Citi, mBank, Rajfka).
    Pokud budeš zakládat, děj vedět, přes SZ, některé banky dávají při založení odměny pro doporučitele i doporučeného. Lovecký kód pro GE Gratis budu mít také, čerstvý.

Osobně se mi už mnohokrát stalo, že jsem jednou kartou nezaplatil a jinou ano, naposledy tento víkend v Rakousku (mýtnice a vstupenky na hrad).
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    technickej dotaz - kamarádak s náma jede do londýna a chceme platit kartou - má klasickou maestro (od český spořitelny) neni embosovaná a končí 2014, tak mě zajímá, jestli se s ní dá platit v zahraničí.
    MITSU
    MITSU --- ---
    ADAMM: Když se podívám na časovou řadu hospodářských výsledků, tak mi to úplně jako zisk nepřipadá. Pár kvartálů pár desítek milionů oproti předchozí kumulovaný ztrátě... no ale budoucnost ukáže..
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MITSU: mBank už je v zisku. a se ztrátou první tři roky se počítalo. vzorem byl byznys mateřské mBank v PL, která byla taky nejdřív ztrátová, ale už dávno není (a to i samotná mBank, bez koroporátní části).
    MITSU
    MITSU --- ---
    NELDE: protože Equa dělá firemní a korporátní bankovnictví. Ostatní ne a to je jejich největší nevýhoda. Pokud chce někdo postavit banku, která se rychle dostane do zisku, tak se bez firemní klientely neobejde. Třeba smysl mBank, která prodělává od začátku, co tu je, mi absolutně není jasný. Proč dělat business, na kterým prodělávám kalhoty? :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANDY_WARHOL: to je jiná. s tím samozřejmě souhlasím a proto taky v cizině (a při větších nákupech on-line v cizí měně) mBank karty nepoužívám.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Ono to přijde. Až bude EU skutečně bez obchodních bariér - až si třeba budeš kupovat elektřinu od francouzského dodavatele a telefonování od rakouského operátora.

Nicméně ty otřesné kurzy mBank pálí mnohem více uživatelů. Nejen na výběry, ale in platby v obchodech záměrně užívám jiné karty. Kdyby aspoň byly na úrovni konkurence typu Equa nebo Fio. Proč musí být výrazně horší. Při tom z plateb v zahraničí má mBank zisk.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ok, dobre, asi sem exot
    ale v tom puvodnim prispevku bylo krom euro uctu taky pozadavek na lepsi kurzy a kritika mbank kurzu (napriklad pri vyberu z bankomatu) tu zazniva velmi casto...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ANDY_WARHOL: stačí ti sledování zpětné vazby 2007-9 od klientů mBank prostřednictvím všech kanálů? Tedy call centrum, focus groupy, zpětná vazba od lidí na mFóru a cokoliv, co jsem našel kdekoliv na netu, včetně Nyxu? Plus zkušenosti z PL, kde ty věci v nabídce jsou?

Myslím si, že to 1% je ještě nadsazené.

Kdo potřebuje konvertovat - udělá to, jak píše Patrik, přes devizovku. Kdo je v zahraničí, má účet v zahraničí. Euroúčet je legrace, kterou nepotřebuje v podstatě nikdo. Polská mBank nabízí účet v eurech, dolarech i librách - protože to mělo smysl vzhledem k množství Poláků v zahraničí; a i tam to nebyl žádná masovka, jestli to mělo (cokoli z těch variant) víc než 2-3 procenta, tak moc. Míněno aktivní.

Sám jsem si udělal Euroúčet u Air bank a de facto ho nepoužívám - a to mi přitom peníze z Německa chodí, a zároveň něco občas v Eurech kupuju, takže bych měl být úplně ideální klient. A nestálo mi to za to, hlásit změnu účtu německému klientovi. Takže asi tak.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANDY_WARHOL: jak se to vezme zbytečnej - umí to ušetřit docela velké peníze, většina bank si za přeshraniční a cizoměnové transakce (příjem nebo odeslání cizí měny) účtuje docela velké peníze.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Na rovinu, nízkonákladová banka je nízkonákladová protože optimalizuje služby podle zájmů svého většinového klienta. Nebude nikdy nabízet plné portofolio služeb. Na druhou stranu, potřebují se od sebe odlišit (protože nízkonákladovost je omezená zespoda). Takže takovou službu jako víceměnový účet bude nabízet jen část z nich a jen v okamžiku, kdy to bude USP.
    Oproti tomu kreditky s bonusem je dneska už standardní službu, kterou mohou nabízet všechny a konkurovat tak velkým bankám (navíc je to výdělečné). Je ale otázka, co s tím udělá ta regulace EU.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: s tim je ale zbytecnej oser
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANDY_WARHOL: No a pro ty je tu právě ten účet v některé ze zemí eurozóny. Např. v Německu - http://www.vr-bank.cz/. Ještě lepší by byla DKB.DE (ale mě se nepodařilo tam otevřít účet), případně slovenská Privat banka (chtějí alespoň korespondenční adresu na Slovensku).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: devizova spolecnost je k tomu, kdyz chces konvertovat, ale co kdyz nechces...
    uz sme to tu resili... ale ne vsichni maji mzdu v korunach a z tech co tu mzdu maji v eurech tak mnozi maji i aspon cast spotreby v eurech, tak na co menit...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Tak když už eurový účet, tak má smysl jedině v zemi, kde je národní měnou euro, kvůli poplatkům za přeshraniční transakce. A pro ty, kdo mají výrazně převažující jeden směr plateb (jen platí, nebo jen přijímají platby), tak je nejvýhodnější devizová společnost - dá jim lepší kurzy, než jakákoliv banka.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VANEK: ok, tak 36% (http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/news_ie_1956.xml) - stejně to mnohonásobně více než 0,6%
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam