• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Btw...jak jsem psala, uz i ty "velke" banky jsou v kreci:
    ekonomika.idnes.cz/raiffeisenbank-chysta-letos-propousteni-f1f-/ekoakcie.aspx?c=A130725_090746_ekoakcie_fih
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Kellner ma podle me velke plany, ten nas v nejblizsich mesicich jeste prekvapi...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ASACHI: Zní to logicky. Navíc možný trh je nejen Rusko.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: (1) Nevěděly ve stádiu příprav, že jich bude tolik. Pak už byly trochu ve vleku. A nemohou přiznat chybu, takže se jede dál. (2) Doufaly a doufají, že toho kritického množství, aby nebyly v provozní ztrátě dosáhnou. Možná počítají s expanzí nebo se vstupem jiného vlastníka (který ty dluhy částečně uhradí - zbytek se prostě odepíše). (3) Bankovnictví je běh na dlouhou trať takže je ta ztráta zatím moc nepálí. Fondy do nich nalijí další peníze s vidinou, že to jednou bude vynášet.
    KOC256: Manažer je člověk s manažerským platem a odměnami. Jeho nezajímá, jak si stojí společnost jako taková, ale jestli plní stanovené cíle.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    NELDE: Já jsem někde četl (to už asi nedohledám), že PPF má v plánu expandovat s Air Bankou do Ruska. Obecně ta logika měla být taková, že homecredit razí cestu a AirBanka následuje.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    pak asi platí že manažer je člověk který věří... :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Třeba věděly, ale třeba si taky myslely, že zrovna jich se to netýká, že oni ten kritický počet přesáhnou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    a to ty vsechny banky nevedely kdyz to tu hulake kade kdo? A nebo je to nakonec jinak a zy ztraty je tolik neboli a vlastne to ani jako ztratu celkove neberou ?
    NELDE
    NELDE --- ---
    SINEAD: Na trhu bank bez poplatků mají šanci maximálně tři hráči. Je to dané tím, že potřebuješ určité kritické množství uživatelů, aby se ti systémy vyplatilo provozovat. Tohle kritické množství je vyšší než u plné banky (protože to živíš z poplatků) a má ho možná mBank (a možná ani ona ne), která má výhodu, že ty náklady dělí mezi více národních poboček. Je otázka komu dojde trpělivost první. Tipuji RB, které Zuno změní na produktovou řadu (něco jako Era). Zrovna Air má jednu nevýhodu - je jen v ČR, takže dosáhnout kritického množství je těžší. Je ale možné, že pro Kellnera je Air vlastně jen pilot, než to nasadí na zajímavějších trzích.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Jen pro zajimavost:
    www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2013/7/29/equa-bank-v-pololeti-prohloubila-ztratu-na-2245-milionu-kc/
    Equa jde podle me do prcic, stejne jako pujde vetsina "novych" bank, jelikoz i ty stare uz zacinaji mit potize...proste prirozeny kolotoc jak v prirode, tak v ekonomice:)
    Sanci na preziti ma podle me jen mBank a mozna Air bank...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Zdarma FIO a Air Bank. Za poplatek 100 Kč mBank.
    Ostatní nevím. Určitě je neumí Equa.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Ktere internetove banky umi dodatkove karty?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KAREN: No u mne to bylo z důvodu, že jsem kupoval zároveň potraviny a průmyslové zboží a na to průmyslové zboží jsem chtěl zvlášť účtenku kvůli záruce.
    Jinak to ale může být i např. právě kvůli tomu, pokud nevím PIN a chci nakoupit za více než 500 Kč.
    KAREN
    KAREN --- ---
    PATRIKCHRZ: a k cemu to ma slouzit, to rozdeleni na vice casti?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Přesně tak, kolikrát jsem bez PINu udělal několik transakcí těsně pod 500 Kč za sebou. Dokonce není problém požádat pokladní v hyper-super o rozdělení nákupu na více částí :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ne nemyslel. Některé bezkontaktní transakce probíhají off line. Mně se tak podařilo "díky" bezkontaktním transakcím přešvihnout limit kreditky Citi o víc než tisíc korun.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KAREN: VISA to oficiálně tají. Tipuji, že to bude nejen počet transakcí za nějakou časovou jednotku, ale spíše objem transakcí za nějakou jednotku. V ČR je ten limit pro jednorázovou transakci CZK500,- (nad limit to chce vždy PIN). Takže můj tip bude tak 2500 za hodinu.
    KAREN
    KAREN --- ---
    NELDE: ok, to jsem netusila, ze to po prekroceni nejakyho poctu chce PIN - kolik to tak muze bejt, to "hodne"?;)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KAREN: Některé systémy běží jen v noci - a někdy jen v pracovní den.
    Ten limit nastavit nejde - je součástí know-how karetní asociace - pokud jich bude hodně po sobě, tak to bude chtít PIN.
    PATRIKCHRZ: Nemyslels spíše on-line vs. žehlička?
    KAREN
    KAREN --- ---
    PATRIKCHRZ: bezkontaktne. patecni bezkontaktni platba je v nezauctovanejch transakcich, sobotni ne.

a dotaz c. 2: jde u bezkontaktnich plateb nejakym zpusobem nastavit limit poctu transakci za den??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam