• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    FLAD
    FLAD --- ---
    VANEK: Pujcuji hlavne HomeCreditu v Rusku, psali to v jednom z tech mejlu, proc snizovali urokovy sazby.

MITSU: Equa nefunguje dva roky, ale dele. Predtim tu byla jako Banco popolare. A takhle MITSU to extrapolovat nemuzes, protoze doted tezili z relativne dobrych refinancu, kde se v poslednim pulroce az roce ustalila relativne velka konkurence, takze na vzrustajici objem uveru v tomhle trendu se budou muset jeste hodne snazit.

Otazka je, jak moc draha maji ty depozita. Jakoze jestli maji pres objem 2% za funding, rekneme 4% za opsy (kdyz rikate ze jsou drahy lidi, pocitace atd.) a risk costy tipneme na 5% max. na spotrebakach, tak jsi furt na nejakych cca 11%, takze z tohohle hlediska jim to muze fungovat, kdyz se porad pujcuje za nejakejch 15-20%.
    MITSU
    MITSU --- ---
    nebyla.. jde o to, že náklady jsou relativně konstantní (na IT, zaměstnance, atd) a výnosy rostou, tudíž z podstaty toho businessu min. 2 roky žádná banka nemůže být v zisku, to se nedá zvládnout. Akorát jsem napsal nepřesně odpisy, což jsem uznal..
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MITSU: To nerozporuju, ale tva argumentace odpisy/technologiemi/zamestnanci byla uplne mimo.
    MITSU
    MITSU --- ---
    VANEK: ona totiž NEfinanční dceřinka, která ty peníze přelévá dál, není tak úplně nefinanční..
    MITSU
    MITSU --- ---
    VANEK: myslím, že čtu dobře a proto jsem psal, že mám úplně jinej pocit.. zejména NEfinančních dceřinek, jejichž názvy jsi napsal:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Jmenovitě teda "Pohledávky vůči úvěrovým institucím" jsou 2,416 mld.; vůči centrálním bankám 2,5. Ty půjčky dceřinkám jsou v rozvaze v kolonce "Pohledávky vůči osobám jiným než úvěrovým institucím" (celkem 20,226 tis. Kč -- spotřebitelské půjčky a případné normálnější podnikové úvěry taky spadají sem), takže i tu je třeba číst lépe než MITSU.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MITSU: Tak jako u opravné zkoušky, jo?
    Právě kvůli takovým otázkám je dobré nečíst jenom účetní výkazy, ale i zbytek http://www.airbank.cz/...ank-as-k-30-9-2013/Contents/0/1DC817922557E0D3B35DDBFBA968DD83/resource.pdf (a dávat přitom pozor): z depozit 44,2 mld. napůjčovali sedmi nizozemským NEfinančním dceřinkám jménem AB 1 B.V. až AB 7 B.V. celkem (pokud jsem to při ručním sčítání nespletl) 17,5 mld. Ty s tím nějak dál žonglují v Kellnerově impériu, zejména pokud vím, když jsem to loni sledoval naposled, financovaly Home Credit. Mimoto mají dluhopisy za 21,2 mld. (většinou myslím státní) a pak pár jednociferných drobtů.
    MITSU
    MITSU --- ---
    Úplně jinej pocit mám z rozvahy a výsledovky Air Bank. Ta říká to, že pravděpodobně takřka vše, co mají na depozitech, půjčují nějaké jiné finanční instituci. Otázka je, komu.
    MITSU
    MITSU --- ---
    GHOSTSTALKER: tak jako ve škole, jo?

no není to až tak těžký dopočítat - zisk je generovaný zejména marží na úvěrech (to v tý výsledovce taky vidíš). A když se podíváš do rozvahy, která tam taky je a porovnáš to s pár kvartály zpět, tak v aktivech uvidíš meziměsíční nárůsty cca 700 - 900 milionů v objemu poskytnutých úvěrů. Když si ten trend prodloužíš a aplikuješ ho pro zjednudušení na výnosy z úvěrů z výsledovky, tak si dopočítáš tzv. break even point. Podle mě tak rok a půl a jsou v zisku. A jakmile budou v zisku, přestanou se financovat depozity (která mají fakt hodně drahá) a začnou jim půjčovat jiný instituce na trhu, čímž si podstatným způsobem zlevní náklady na úvěry a zisk najednou bude o řád vyšší..
    takhle nějak to funguje na tomhle trhu, je to docela jednoduchý..
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MITSU: Jojo... informacni technologie ani zamestnanci po 3 letech provozu urcite nebudou potreba, takze Equa bude tvorit snovy zisk.
    MITSU
    MITSU --- ---
    ok, odpisy nebyl správnej termín - stačí se podívat do výsledovky.. Náklady na informační technologie. No a samozřejmě zaměstnanci, bez těch to tak nějak nejde.. stránka 7
    http://www.equabank.cz/files/doc/363-equa-bank-informace-o-bance-300913.pdf
    VANEK
    VANEK --- ---
    MITSU: Ale krávovina, banka není petrochemický kombinát, odpisy softwaru jsou nevelké -- v Equě z ročního prodělku skoro půl miliardy tvoří sotva 7 %.
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: trvale ztrátový? Equa funguje 2 roky. Každá firma typu banky, která musí ze začátku investovat v řádu miliard do rozjezdu, je min. 3 roky ztrátová už jen kvůli odpisům. Jinak to ani nejde, matematika a účetnictví jsou neúprosný..
    MITSU
    MITSU --- ---
    ADAMM: záleží na BINu, taky to může být třeba třetina
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: dle mého názoru by mnohem lépe fungovalo odstranění podmínky obratu. Když to můžou dát odborářům nebo klientům firmy prodávající vodní filtry (s velmi vysokou marží), tak proč to nemůžou dát všem?

Jako pro takové lidi, jako jsem já, kterým nečiní problém pružně reagovat na změny nabídky, tu využít "do mrtě" a pak přejít jinam, proč ne. Ale pro člověka, co je 10 let u Komerčnky a horko těžko se ho podaří přesvědčit, aby šel jinam, bych vybral jinou banku (FIO, mBank)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Možná to jednou změní, ale teď potřebuje získat klienty a tohle asi funguje. Už jenom to, že se o tom bavíme, znamená, že to funguje. Navíc při 200k klientech dělá ten 1 výběr v průměru celkem 7M měsíčně - to je jako náklad na marketing docela málo (-;
    Osobně bych očekával, že přijdou s nějakou motivací pro platby kartou - nějakým lepším bonusovým programem. Ten Carte nic moc.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MITSU: Mezibankovní poplatek je opravdu přibližně v této výši. Stačí se i podívat do ceníků jiných bank, kolik svým klientům účtují za výběr z cizího bankomatu.

Neříkám, že to banku položí, ale zkrátka se jí to nevyplatí a nikdo nechce provozovat business, který je trvalé ztrátový. Takže ho buď zavře (a uvolněné prostředky použije jinde), nebo změní ceník a to je přesně to, co očekávám u Equa.
    Já také vybírám velmi zřídka (Equa nemám, používám služeb několika jiných bank) a to mám z některých bankomatů výběry zdarma plus výběry zdarma na pobočkách, ale já mám poměrně "netypických cash flow" :D.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MITSU: ta částka podle mě není moc vzdálená od skutečnosti (pokud ta cena nešla za poslední cca tři roky nějak výrazně dolů), speciálně pokud jsi malá banka bez vlastní sítě.
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: 10 výběrů z cizího bankomatu opravdu není 250 až 300 Kč, to si buď jistý.
    Nicméně i kdy by to tak bylo, tak si spočti počet klientů x 300 Kč x 12 měsíců a polož si otázku, jestli tohle může nějakou banku s bilanční sumou, která má deset nul, položit:)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Vybírám od nich tak jednou měsíčně - většinou, když to jinak nejde. A platím s nimi bezkontaktně, takže na mě možná i vydělávají (-; Ono je to přesně o tom, že je jedno jestli jeden vybírá 10x, ale kolik v průměru těch výběrů je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam