CMLKA: Německo a Rakousko používá "trucstandard" EC Karte (nový název Giro Card). Pro obchodníky je přijímání této karty levnější, neplatí % z objemu transakce, ale pevný poplatek (tuším 10 eurocentů) - z toho důvodu někdy vyžadují minimální nákup (např. 5 euro).
Tyto karty nikde jinde nevydávají, u nás se o něco podobného pokoušela Poštovní spořitelna se svojí Maxkartou a zbyla z toho pouze možnost platit na poštách.
EC Karte (Giro Card) jsou vydávány jako "duální" právě v kombinaci s Maestro. V EC terminálu se karta hlásí jako EC, v ostatních jako Maestro (a z toho vyplývající rozdílná provizní politika pro prodejce). Proto to může vypadat, že "ten Němec přede mnou zaplatil Maestrem a to moje mi to nebere". Někteří obchodníci berou kromě EC i ta "ostatní" Maestra, takže tam jde zaplatit i českým, někteří nikoliv. Nebo jsem se setkal s variantami, kdy brali vše od MasterCard (tedy Maestro i MasterCard) a Visu ne, nebo brali úplně všechno (např. prodejny v pohraničí nebo ve velkých městech).