• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    DARUMA: Na retailu už nejsem, ale nevím o tom, že bychom blokovali výběry v zahraničí. Jediné, co jsme nedávno (asi rok zpátky) zavedli, tak je automatické nastavení výběrů v určitých zemích jako NEpovoleno, ale to se dá změnit jedním kliknutím v IB a okamžitě můžeš vybírat i v zemích, kde to není doporučeno.

https://www.gemoney.cz/lide/karty/bezpecnost viz záložka Zahraničí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Také se přikláním k Equa. To snad není problém ty peníze točit "uměle", ne? Prostě přeléváním z jednoho účtu (tvého např.) tam a sem každý měsíc jednou 10 tisíc.
    Pak je tu ještě Unicredit, tam je ale podmínka 15 000 Kč. Na druhou stranu má výběry v zahraničí zcela zdarma.
    Třetí variantou je Zuno a jejich PLUS účet. Tam je zase podmínka obratu na kartě (platby, ne výběry) 3000 Kč měsíčně. Také výběry v zahraničí zdarma.
    Poslední mBank - žádné podmínky, výběry v zahraničí nad ekvivalent 2,5 tisíce zdarma, ale tragické kurzy, zejména pokud se vybírá/platí v jiné měně, než EUR.

Pokud by jste se rozhodli pro Equa, mBank nebo Zuno, pošli mi SZ, rád ti pošlu kód, za který dostaneš při založení odměnu od 150 (Equa), přes 300 (Zuno) po 500 (mBank) Kč.

Všechny tři banky mají zdarma tuzemské platby a platební kartu. Ze zmíněných bude mít nejlepší kurz asi Equa.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    DARUMA: jasne, no. to uz zalezi. obrat je obrat, mi kvuli sleve na hypo jde do KB taky vyplata, ale hned si ji ten den beru pryc a v dobe platby tam jen podstrcim mesicni splatku.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    MRTVY_KENNY: Ale měl. Točíme peníze pouze na mém účtu od GE.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    DARUMA: ja to nechcu nejak rozpitvavat, ale clovek, co si plati duchodove pripojisteni, by snad nemel mi problem na nejakem konte za mesic obratit 10.000..
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DARUMA: nebo >100k na spořícím účtu
    NELDE
    NELDE --- ---
    DARUMA: Důchodové převádět nemusí (ani by neměla, protože starší podmínky jsou asi lepší, zejména pokud má možnost vybrat v padesáti).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TOOMIX: Tak to tam bohužel nepřijde. ;-) To jsem zapomněl zmínit.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DARUMA: Equa - výběry v zahraničí za 9kč, jinak všechno zadarmo, pokud tam měsíčně přijde > 10000,-
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Manželka je u České spořitelny a není s ní spokojená a chtěla by změnit banku. Využívá služby - běžný účet, důchodové připojištění, platební kartu a online banking a hlavně výběry z bankomatu v zahraničí. Z bankomatu v ČR vybírá minimálně. Neplánuje žádnou půjčku nebo hypotéku. Co byste poradili? Ještě mne napadlo mít pouze jeden společný účet u GE, ale nedávno zrovna GE blokovala používání karty v některých státech, což je pro nás problém. Díky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: to bylo jen na ilustraci toho, že není nutný žádný oficiální vztah...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ROTTWEILER: imho pokud vyděláváš více než žena (velmi častý případ) a do společného budete přispívat stejnou částku (také častý případ) tak ti to přijde vůči ženě férovější?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    ADAMM: My to chceme pouze na placení společných nákladů. Oba budeme mít soukromé účty kam nám budou chodit výplaty a na tento společný každý z nás převede část peněz a potom s nimi člověk může kupovat společné věci.

Jinak scénář, že si žena zruší svůj účet a o vše se stará přítel/muž mi přijde dosti neférový vůči té ženě.

Každopádně díky všem za rady.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: hezký článek :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: žádný vztah vyžadován není. když jsem v mBank pracoval, občas jsem slýchal smutné příběhy, jak na pobočku přišel pár a bankéř jim musel udělat dle požadavku společný účet, i když by to často zejména slečně nedoporučoval, protože její partner vypadal, že se jen třese na její peníze na společném účtu... ;)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ROTTWEILER: FIO nebo mBank. U FIO může být teoreticky neomezený počet disponentů k účtu. Oba mají nárok na jednu kartu zdarma (ke každému z účtů, je tedy možné mít jednu k běžnému a jednu ke spořicímu), majitel je ale jen jeden.
    MBank umožňuje spolumajitele (dva rovnocenné), i majitele a disponenta.

Ani s jednou se nespálíš. Mně velmi nevyhovuje nové IB mBank a mám raději sice strohé, ale jednoduché a rychlé IB FIO. Můžete si ale založit obě banky, "osahat" si je a pak se rozhodnout. Výhoda je, že mBank má karty VISA a FIO zase MasterCard. Občas se hodí mít obě karty. Zrovna dnes mi vyšel článek o Kubě - http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-cestu-na-kubu/ kde jsme měli problém vybrat kartou MasterCard z bankomatu.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Podle mého jsou ty společné přístupy na účet spíš pro spolupodnikatele, účetní apod. Proto to není žádnou rodinnou příslušností vázáno.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ROTTWEILER: Výslovně říkají, že i rodinný příslušník, takže manželství není nutné ("Sdílet účet můžete např. s rodinným příslušníkem, stačí jej ustanovit jako svého spolumajitele nebo disponenta.") V podmínkách to není vůbec požadováno, takže to může být kdokoli. Z praktického hlediska je to ale vhodné spíše pro společné jmění manželů. Jinak každý ze spolumajitelů má příslušný počet výběrů zdarma.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROTTWEILER: Tj. ne.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam