• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    DARUMA: ja to nechcu nejak rozpitvavat, ale clovek, co si plati duchodove pripojisteni, by snad nemel mi problem na nejakem konte za mesic obratit 10.000..
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DARUMA: nebo >100k na spořícím účtu
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TOOMIX: Tak to tam bohužel nepřijde. ;-) To jsem zapomněl zmínit.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DARUMA: Equa - výběry v zahraničí za 9kč, jinak všechno zadarmo, pokud tam měsíčně přijde > 10000,-
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Manželka je u České spořitelny a není s ní spokojená a chtěla by změnit banku. Využívá služby - běžný účet, důchodové připojištění, platební kartu a online banking a hlavně výběry z bankomatu v zahraničí. Z bankomatu v ČR vybírá minimálně. Neplánuje žádnou půjčku nebo hypotéku. Co byste poradili? Ještě mne napadlo mít pouze jeden společný účet u GE, ale nedávno zrovna GE blokovala používání karty v některých státech, což je pro nás problém. Díky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: to bylo jen na ilustraci toho, že není nutný žádný oficiální vztah...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ROTTWEILER: imho pokud vyděláváš více než žena (velmi častý případ) a do společného budete přispívat stejnou částku (také častý případ) tak ti to přijde vůči ženě férovější?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    ADAMM: My to chceme pouze na placení společných nákladů. Oba budeme mít soukromé účty kam nám budou chodit výplaty a na tento společný každý z nás převede část peněz a potom s nimi člověk může kupovat společné věci.

Jinak scénář, že si žena zruší svůj účet a o vše se stará přítel/muž mi přijde dosti neférový vůči té ženě.

Každopádně díky všem za rady.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: hezký článek :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: žádný vztah vyžadován není. když jsem v mBank pracoval, občas jsem slýchal smutné příběhy, jak na pobočku přišel pár a bankéř jim musel udělat dle požadavku společný účet, i když by to často zejména slečně nedoporučoval, protože její partner vypadal, že se jen třese na její peníze na společném účtu... ;)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ROTTWEILER: FIO nebo mBank. U FIO může být teoreticky neomezený počet disponentů k účtu. Oba mají nárok na jednu kartu zdarma (ke každému z účtů, je tedy možné mít jednu k běžnému a jednu ke spořicímu), majitel je ale jen jeden.
    MBank umožňuje spolumajitele (dva rovnocenné), i majitele a disponenta.

Ani s jednou se nespálíš. Mně velmi nevyhovuje nové IB mBank a mám raději sice strohé, ale jednoduché a rychlé IB FIO. Můžete si ale založit obě banky, "osahat" si je a pak se rozhodnout. Výhoda je, že mBank má karty VISA a FIO zase MasterCard. Občas se hodí mít obě karty. Zrovna dnes mi vyšel článek o Kubě - http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-cestu-na-kubu/ kde jsme měli problém vybrat kartou MasterCard z bankomatu.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Podle mého jsou ty společné přístupy na účet spíš pro spolupodnikatele, účetní apod. Proto to není žádnou rodinnou příslušností vázáno.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ROTTWEILER: Výslovně říkají, že i rodinný příslušník, takže manželství není nutné ("Sdílet účet můžete např. s rodinným příslušníkem, stačí jej ustanovit jako svého spolumajitele nebo disponenta.") V podmínkách to není vůbec požadováno, takže to může být kdokoli. Z praktického hlediska je to ale vhodné spíše pro společné jmění manželů. Jinak každý ze spolumajitelů má příslušný počet výběrů zdarma.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROTTWEILER: Tj. ne.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    MICKEY_MOUSE: ANDY_WARHOL: Díky za tip, jak je to u Fio. Dříve jsem tam měl přístup k firemnímu účtu. Mám tedy přístup do IB, mohu si zřídit účet zcela online?
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    ADAMM: U toho spolumajitelského účtu není požadován nějaký vztah mezi majiteli? např. manželství?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    MICKEY_MOUSE: Kartu uz umi i pres ibankovnictvi.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ROTTWEILER: mBank má tohle bez problému, jen karta pro disponenta je za 100 Kč. ale je tam i varianta společného účtu (nejsi disponent, ale spolumajitel), tam mají oba karty zdarma.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MICKEY_MOUSE: Hotlajna byla zavedena, ale moc nefunguje.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    ROTTWEILER: Ano, mám Fio a ta to umí. Jsem s ní moc spokojený. Jediné, co je potřeba přijmout, že nemá telefonní hotlajnu, takže pokud potřebuješ něco vyřídit, musíš zajít na pobočku. Ale to jsou vesměs pouze situace typu "žádost o novou platební kartu, založení nového účtu apod". Fio má i hodně dobře zpracovanou mobilní aplikaci pro elektronické bankovnictví. A samozřejmě i klasické browserové bakovnictví, to je taky fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam