• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PULKA: Ta DKB.DE vypadá fakt dobře, ale mně se tam účet otevřít nepovedlo. Zkusit to ale můžeš.
    Případně VR Bank Zittau - není zcela zdarma, ale poplatky má velmi nízké. Účet ti jsou schopni otevřít i v Praze. Ale vkládat v ČR nemůžeš.

Možná by bylo dobré trochu popsat, jakým způsobem chceš účet používat, protože se nakonec může ukázat, že se to dá řešit jinak, např. přes devizovou společnost. Já platím do zahraničí pouze tímto způsobem. Přes Easychange mám převody do celé EU bez poplatku a kurz 7 haléřů nad střed. Příchozí platby umí taky, i když to klade trochu nároky na odesilatele platby. Případně můžeš kombinovat s eurovým účtem u FIO.
    URZA: Zneužití karty je jednodušší, zkrátka prohlásíš, že jsi platbu neprovedl a banka je povinna bez zbytečného odkladu ji připsat zpět. U nedoručeného zboží je to komplikovanější, protože nemůžeš říct, že jsi platbu neprovedl :(
    FLAD
    FLAD --- ---
    URZA: Kontaktovat banku s reklamací okamžitě, nečekat na nic. Pomáháš tím nejen sobě, ale i ostatním.
    Pokud jsou naúčtovaný, tak je lepší zaplatit a počkat na vrácení (pokud to není nějaká částka, co je pro tebe významná a chyběla by ti).
    URZA
    URZA --- ---
    Ahoj, jak prosimvas funguji kreditni (nikoliv debetni) karty v pripade ze
    1. nedostanu zbozi ktere jsem kupoval (nejaky podvod ze strany prodejce adt)
    2. nekdo kartu zneuzije (ukradene cislo karty atd)

je potreba bance splacet tyto castky potom v bezurocnem obdobi a teprve to nasledne resit nejakou reklamaci? Nebo se da bance rict ze tyto transakce nejsou legit, ze jsem neodstal zbozi pripadne neinicioval transakci ja a neni potreba je ani splacet?
    HIKY
    HIKY --- ---
    FLAD
    FLAD --- ---
    SUPCZ: Diky.
    Udelal jsem si realny test a prekvapive
    odeslano Po 11:00 pripsano do 16:00 ten samy den
    odeslano Pa 14:00 pripsano 16:00 ten samy den
    SUPCZ
    SUPCZ --- ---
    FLAD: Vzhledem k tomu, že mají oddělený core, tak bych si tipnul, že standardně jako mezibankovní platby. Ale reálnou zkušenost nemám.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NELDE: no, kdyz o tom premyslim, tak je to spis fail interfacu tech bankovnictvi, ze tam neumi dat policko a do spravneho tvaru si to prechroustat vnitrne..
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Příprava na SEPA, kde nic takového není. Používá se zpráva pro příjemce.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    FLAD: jn, koukam. kazdopadne mi to prijde jako krok zpet, VS se snad pouziva temer vzdy, ne?
    FLAD
    FLAD --- ---
    MRTVY_KENNY: Umi, jenom to tam musis zakodovat...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    VANEK: dzizs, ono to neumi variabilni symbol! proc proc proc?? chjo..
    VANEK
    VANEK --- ---
    MRTVY_KENNY: Je to vynucený následek celoslovenské právní změny; sazebník a podmínky Fia se nemění. Hádám, že Slováci jsou asi pořád zvyklejší na to, cio používali odjakživa:
    http://www.nbs.sk/sk/platobne-systemy/sepa/caste-otazky
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    pls vyzna se nekdo jak je to ted s platbama ve FIO z sk?

donedavna fungovalo pro slovaky konto s kodem banky 8330 a v tom pripade oni meli platbu za lokalni poplatek a cesky majitel konta neplatil poplatek za zahr. prevod

tedka to nejak postupne meni a jede se jen pres iban. to stale znamena, ze ze slovenska to pro slovaka neznamena zahranicni platbu?

+ jsou slovaci zvykli uz platit tim ibanem, nebo spis porad radsi ten stary zpusob?
    FLAD
    FLAD --- ---
    Nevíte někdo, jak rychle jdou peníze ze slovenské ČSOB do české?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MITSU: Mají ho u všech transakcí.
    MITSU
    MITSU --- ---
    NELDE: no hlavně ten počet desetinných míst je zajímavý..
    NELDE
    NELDE --- ---
    Stala se mi u Equa zajímavá věc, měl jsem objednávku na Amazonu, která byla rozdělena a tedy bylo více plateb, které proběhly včera krátce po sobě, přesto měly různý kurz USD:
    12:58:21: 19,799000
    12:58:22: 19,798990
    12:58:23: 19,798920
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    AGNES_NITT: Ale ano, z čista jasna GE blokovala na X měsíců výběry ve spoustě zemí. Hlavně v Asii, kam já jezdím často a to byl průser.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jako i v jiných oblastech, cena nesouvisí s kvalitou (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ta to se mě tak v polovině pobytů mimo Evropu stalo, že jsem některou kartou nezaplatil (jednou nebrali Visa, podruhé MC), dokonce se mi to stalo před rokem i v Rakousku, naposledy nyní na Kubě. http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-cestu-na-kubu/
    Takže já s tím počítám, jenže já nejsem typický klient, vybírám si rozinky z dortu s tím, že vím, že někdy někde něco nemusí fungovat. Hodně lidí ale platí bankám kolem 2000 Kč ročně a očekávají od nich, že se na ně mohou spolehnout, no, jak je vidět, nemohou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jasně, ale pokud jsem někde byl a ta karta fungovala, tak je dost špatné překvápko, když se to příště změní. Navíc bankomaty jsou ten nejbezpečnější kanál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam