• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAWYT: I když jestli teď zrovna investovat do eura,...
    Euro bude stejně hodnotné jako dolar - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/euro-bude-stejne-hodnotne-jako-dolar/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAWYT: Tak jestli chceš mít peníze v hotovosti, tak určitě ty směnárny. U cizích měn je totiž problém v tom, že všechny převody budou za cenu cizoměnových (u EUR transakcí to aspoň půjde jako SEPA za rozumné peníze, ale u GPB už je to dle ceníku pro "ostatní zahraniční transakce), tedy budeš platit poplatky ve výši i stovek korun za příchozí i odchozí transakce, proto jsem se ptal.
    Na druhou stranu na účtu se ti mohou úročit.

Pokud už to budeš chtít mít v cizí měně, tak doporučuji mít to v zemi, kde je tato měna měnou národní, tedy eura v zemi, kde se platí eurem, GBP v UK (což může být problém, protože založit účet v UK není tak úplně jednoduché).

Kdybys nakupoval bezhotovostně doporučím raději devizovky typu Akcenta, SAB, Easychange, Fortissimo a další. Ne všechny dělají všechny měny (třeba Easychange dělá jen USD a EUR), ne všechny udělají i malé transakce (což je i ekvivalent 100 tisíc korun pro některé), atd. Rozhodně doporučuji uzavřít více smluv a hodně smlouvat, pokud možno se všemi.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    PATRIKCHRZ: Jsem v praze, je mi to v celku jedno hotově nebo bez hotovostně, ještě uvažuji o zřízení účtu v zahraničí. Už o tom uvažuju dlouho, ale nynější události ve světě mě trochu víc namotivovali. Navíc sleduju, že každý rok podobný vývoj, pád kurzu na podzim a zvětšení kurzu před prázdninama, tak to chci vyzkoušet, když se moje teorie nepotvrdí, tak budu mít peníze v EURec nebo GBP, což mi přijde výhodnější/bezpečnější. Nic nepotřebuju zaplatit, ale občas by bylo možná jendodušší platit v EUR.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    WERT: Bohužel, ani náhodou. Exchange má sice nejlepší marketing, ale ne nejlepší kurzy. Nejlepší kurzy dostaneš v arabských směnárnách, třeba u eura jsou to jednotky haléřů od středu. Já nejvíc využívám www.prahaexchange.cz v Jindřišské ulici (bohužel nemají kurzy na webu), případně hned vedle směnárnu Mango.
    Ze směnáren s kurzy na webu je mi vychází nejlépe Alfaprague.cz (aktuálně VIP euro 27,70 oproti exchange 27,80) a GPB mají obě shodné - 34,90 Kč), ale ty v Jindřišské jsou o fous lepší. Pak jsou ještě dobří Arabové v Opletalově a v Politických vězňů (např. eurochange.cz), nebo czech-exchange vedle Kotvy.
    Jinak i u VIP kurzů se dá smlouvat :), takže doporučuji to zkusit.
    DAWYT: V jaké formě je chceš koupit? Hotově nebo bezhotovostně? Nebo potřebuješ zaplatit do zahraničí? Od toho se může odvíjet způsob nákupu. Jsi v Praze, nebo jinde?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: tak jestli se DAWYT ptá, jestli je dobrý způsob výběr z bankomatu v zahraničí, tak to asi bude 100k CZK, nikoli Euro :D
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DAWYT: jestli myslíš v EUR či GBP tak to je reálná i nějaká individuálka (odhaduju desetník až dva pod VIP kurz směnárny)
    WERT
    WERT --- ---
    DAWYT: obavam se ze www.exchange.cz a jejich VIP kurz bude nejlepsi...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    BUNDA: to je, uvažuji o částce přes 100 k
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DAWYT: větší množství je relativní pojem :-) Viděl bych to na směnárnu.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    ahoj, rád bych koupil větší množství EUR nebo GBP. Nevíte jaký způsob je nejvýhodnější? Zřídit si EUR účet a poslat tam CZK nebo výběr z bankomatu v zahraničí nebo směnárna?
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: vydělat v době, kdy ČNB drží uměle intervencemi korunu co nejslabší, není úplně pravděpodobné. Takže ano - nespořit v cizí měně. 0,5% navíc oproti CZK by se vyplatilo, pokud by koruna neposílila o více než o 14 haléřů
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: tak počítej s kurzovým rizikem (ovšem můžeš na něm i vydělat) a s poplatky za cizoměnové transakce (a protože Equa nemá poplatky, tak si zaplatíš i odchozí cizoměnovou transakci u banky, ze které budeš peníze posílat). Navíc pokud nyní máš koruny, tak počítej i se spreadem (budeš tratit na koupi i na prodeji).
    Moje rada je - pokud přesně nevíš co děláš, tak nespoř v cizí měně.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Mám Equa Bank a rád bych si založil spořící účet. Koukám na jejich Spořící účet Extra, který je vedený v € a je tam úrok 1,5%. Jak moc si myslíte, že se to vyplatí proti normálnímu Spořícímu účtu v CZK, kde je úrok 1%? Díky
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    ANDY_WARHOL: to máš pravdu, ale raději bych tu "lepší nabídku" měla podchycenou a rovnou bych přešla jinam. Také to musíš udělat několik týdnů před fixací.. atd atd.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLANQ: na to jim rict! ze mas lepsi nabidku moc casu nepotrebujes...
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    mitsu: no to jsem měla udělat i s tou sazbou :-) dali mi teď 3,09, ale mám 2 malé děti a nemám teď moc času navíc, jinak bych to zkusila refinancovat. Akorát mi to vychází pitomě na prázdniny, takže zase už je pozdě.
    MITSU
    MITSU --- ---
    BLANQ: vyjednej si sazbu při refixu a pak jim řekni, že jestli ti budou účtovat poplatek, přecházíš jinam.. rázem bude po poplatku
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    PATRIKCHRZ: NELDE: diky, čekám, jestli šel s nimi někdo do sporu, jak postupovat? Poplatek se nezvýšil, ale teď mi ho možná už konečně odpustí na další fixaci.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BLANQ: Šance by byla asi jen v případě, kdy poplatek nebyl započítán do RPSN. To ale asi byl a asi by se to těžko dokazovalo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BLANQ: tahle vlna už více méně proběhla a banky zpočátku přistupovaly k tématu vstřícně a poplatky vracely. Proběhlo několik soudů a tam záleželo na tom, jaký soudce to dostal. Soud na Praze 5 rozhodl ve více případech o vrácení poplatků, pak se ale spory přesunuly k soudu pro Prahu 1 a ten zase dával za pravdu bankám.
    Nakonec se ke kauze vyjádřil i ústavní soud, který se opět přiklonil na stranu bank.

Dle mého názoru je šance na úspěch velmi malá, snad jen v případě, že by banka po dobu trvání smlouvy poplatek zvýšila.
    BLANQ
    BLANQ --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenost s vrácením poplatku za správu a vedení účtu na hypotečním úvěru? za xy let dozadu?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YNZA: Není, ale lepší mi přijde letní akce od Citi. Taky dává 2000 Kč a můžeš si je vybrat "hotově" ne jen v poukázkách do Mall.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam