• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: "pravý" podnikatelský účet má tu výhodu, že nejsou daněny úroky (daní se spolu se ziskem), ovšem vzhledem k (nulovým) úrokovým sazbám to postrádá na významu, takže úplně klidně můžeš již jednou zdaněné úroky přiznat v daňovém přiznání a zdanit znovu, stejně půjde o haléře.

Jak jsem psal, já bych doporučil podnikatelský účet u FIO (zejména díky tomu, že FIO zveřejnilo API k internetovému bankovnictví, což umožňuje snazší napojení na různé účetní systémy), ale jestli chceš Air Bank, proč ne.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MRTVY_KENNY: mBank to asi nemá, ale kdysi s tím "operovala" ČSOB a snad i Komerčka. Ale jestli to někdy opravdu uplatnili, nevím.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    PATRIKCHRZ: díky, jsem rozhodnutý pro AirBank, mají až 10 účtů zdarma.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PATRIKCHRZ: dohledas v jakych podminkach to je uvedeno? namatkou u mbank by me to treba zajimalo, kde se pise, ze konto nesmim pouzivat pro podnikatelske ucely..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: Zákon nenařizuje mít speciální podnikatelský účet. Používat "občanský" účet pro podnikání je tak možná v rozporu s podmínkami banky, ale nejhorší, co může udělat, je ho vypovědět (a to se běžně nedělá).
    Takže máš několik možností:
    1) zrušit podnikatelský účet a používat osobní účet pro podnikání i osobní potřebu. Moc nedoporučuji, blbě se budou dohledávat různé transakce
    2) založit si ještě jeden osobní účet, ať u stejné nebo jiné banky
    3) založit si osobní i podnikatelský účet u takové banky, která má oba zdarma - toto umí mBank a FIO. Kartu můžeš mít jednu nebo dvě, dle libosti, nemusíš ji mít dokonce ani k běžnému účtu, ale ke spořicímu (a používat ho i jako jakési "bezpečnostní opatření").

Za mne varianta 3). Založ si u FIO osobní i podnikatelský účet a kartu buď k jednomu z nich, k oběma, nebo si založ ještě FIO konto a kartu k němu (nebo třeba všechny tři). Karty jsou zdarma, oba účty taky, tuzemské transakce taky, kurzy při platbě v zahraničí stejné jako ČSOB.
    Navíc budeš mít jen jedno přihlašovací jméno do internetového bankovnictví, kde dle nastavení uvidíš jeden účet, druhý nebo oba najednou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Pokud to dobře chápu, tak dokladuješ, co z toho bylo firemní - u paušálů nevykazuješ výdaje, jen přijmy a ty podle faktur. Kromě toho můžeš mít jeden osobní účet pro firemní toky a druhý pro soukromé - nabídek účtů zdarma je docela dost.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    NAVARA: Imho neměli. Navíc málokdo je plátcem. A u AirBank můžeš mít až 10 účtú zadarmo a oddělit firemní toky od osobních. Takže v tom problém asi nebude
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PIERDUS: Měli už někteří z nich kontrolu z finančáku, kdy na tom jednom výpisu k účtu jednoznačně a nad veškeré pochyby prokazovali, které transakce jsou firemní a které soukromé? U převodů se to ještě dá pomocí KS, ale jak to chceš udělat s kartou?

Psal jsi, že ty máš paušál (zatím, co až bude DPH), ale oni mít nemusí
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    NELDE: jo, už zjišťuju, že spousta OSVČ přátel má soukromý. No, neměl jsem to považovat za samozřejmost. Na oslavu ČSOB úplně zrusím a jdu jinam.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PIERDUS: Nevím, kdo ti tvrdil, že ho potřebuješ, ale vím o podnikatelích, kteří mají jen ten soukromý. Peněžní toky skrze něj můžeš prohnat, ale zeptej se své účetní, jaký to bude mít dopad. Podle mě hlavně v tom, že si náklady za soukromý nedáš do účetnictví, to tě ale fakt nemusí pálit. Navíc můžeš mít soukromý zadarmo.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Teď čtu, že je to jedno: http://zpravy.aktualne.cz/...podnikatele-banky-vas-klamou-platite-vic-nez-musite/r~i:article:759179/

Je ten článek pravdivý a mohu si tedy založit jeden účet na vše, případně ten podnikatelský zrušit a používat jen ten osobní? Tvrdili, že podnikatelský potřebuju, pche.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    WERT: to nijak neřeší minimalizaci nákladů
    WERT
    WERT --- ---
    PIERDUS: co to vyresit tak ze jednu kartu z penezenky vyndas??? :)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    prosím o radu, jsem OSVČ:

- mám dvě bank. karty u ČSOB
    - jedna podnikatelská, jedna osobní (dřív Student, teď už je to nějaká obyč, nejsem student)
    - využívám paušální vyčíslení daně

Cíl: mít pouze jednu kartu, kde mi budou chodit jak peníze z podnikání, tak i osobní finanční toky. Chci s tím platit doma i v zahraničí (převážně přes net) a neřešit, jestli je to spojené s podnikáním nebo ne.

Dotaz:

- lze toho u ČSOB docílit?
    - pokud ne, ke komu mohu přejít? (preferuji nízké náklady, z bankomatu moc často nevybírám)
    - jaké jsou případné nevýhody toho, že budu mít jednu kartu?

Nesnáším těch milion karet v peněžence, chci to zjednodušit na kost, minimalizovat náklady. Předem děkuju za info.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Díky!
    HALVED
    HALVED --- ---
    CYBERWOLF: hele já mám u nich velkej tarif za 100,- a když nevybírám jako kokot každej den z bankomatu, tak si ani tu stovku nestrhnou. Takže za mě rozhodně ano.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    CYBERWOLF: ani ne. je to docela v cajku. kdybys byl ten typ člověka, co rád často vybírá z bankomatu (a nemáš jejich bankomat po ruce), tak si vem velký tarif a zaplatíš kilo měsíčně (a máš výběry zdarma), pokud ne, tak si vem malý tarif (výběr z "cizích" za 25 Kč).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CYBERWOLF: Záleží na způsobu používání, pokud chceš Malý účet, tak se musíš smířit s omezenou bankomatovou sítí, platit stovku za Velký účet by se mi nechtělo (to raději mBank, Equa, možná FIO, případně jiné banky, podle způsobu použití). Úrok na spořáku je slušný, ne nejlepší, ale slušný, vyloženě spálit by ses neměl, můžeš navít výhodnější nabídku (opět dle způsobu využití), ale i horší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mám v plánu udělat si běžný účet a spořák u airbank - rozmluvíte mi to někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam