• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: k tomu druhemu, to problem neni, pocitam s tim, ze budu mit minimalne jednu visu a jednu master card a po prijezdu si mistni hotovost proste vyberu v bankomatu, vzhledem k tomu ze prijedu do bkk, nez pojedu nekam dal, a vyberu si asi proste vsechno na jednou, nebo po vetsich davkach, imho je jedno jestli sebou povezu kupu euro nebo kupu bahtu, nebezpecny to bude stejne
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANDY_WARHOL: Človče to nevím, bath nemá FIO v kurzovním lístku, takže to může být všelijak - raději si to ověř přímo u FIO. Různé banky to mají různě, na Finexpertu na fóru hodně lidí doporučuje zařídit si účet eurový účet u Unicerdit, protože tam by měly být všechny měny zaúčtovávány na euro kurzem karetní asociace.

Nejlepší máš ale zařídit si kartu s dobrými kurzy, ideální by byla třeba Cetelem - třeba ti pomůže tento článek: http://www.mesec.cz/clanky/velky-reality-test-kurzu-platebnich-karet-2014/

Do Thajska bych si ale raději vzal eura nebo dolary a směnil ve směnárně. Alespoň tam, kde jsem byl já, byly karty akceptovány minimálně (v hotelu ne - ale byl to levnější hotel, na ulici taky ne, takže jen v obchodech s potravinami a to ještě snad ani ne ve všech). A za výběr z bankomatu se tam platí poplatek 150 bahtů (tedy asi 100 Kč), plus poplatek české bance za výběr v zahraničí (tuším u FIO je to asi 80 Kč), takže se do krutě nevyplatí. O mém výletu jsem psal zde http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-dovolenou-v-thajsku-a-kambodzi/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: inspiroval si me, ze bych si nechal vystavit k eur uctu u fio banky taky kartu a prevedl si tam takhle nejaky eura, pres devizovku
    ale chtel bych se te zeptat, zda kdyz bych jel na dovolenou do thajska a touto kartou tam platil a vybiral, zda bude probihat meziprevod pres dolary nebo to pujde rovnou v kurzu bath/euro
    kdyz budu mit kartu v kc, tak to pujde pres nejakou jinou menu urcite, nebo se mylim ?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SKYRAY: Tak velkou částku bych určitě prohnal přes devizovku. Ušetříš na poplatcích (190 Kč u ČS) i na kurzu.
    Kurz deviza-prodej u ČS je 28,197, u Easychange.cz je 27,6530, to je 54 haléřů na 1 euru. Úspora při konverzi 5500 eur bude tak 2992 Kč za kurz a 190 Kč za poplatek.
    O devizovkách jsem psal např. zde: http://trhy.mesec.cz/.../prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily/

Co se týče bezplatného účtu, tak je tady celá řada možností, můžeš využít například Equa, Air Bank, Unicredit, Raifka, FIO - jde u nich napojit kartu na eurový účet, "dobít" ho přes devizovku výhodným kurzem a pak platit bez konverze. Pozor ale na poplatky, někde je poměrně vysoký poplatek za příchozí cizoměnovou platbu.

Nejjednodušší budeš mít asi FIO, protože u FIO mají účet i některé devizovky, takže příchozí platbu budeš mít zdarma a k eurovému účtu jde karta vydat také.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BUNDA: Snad vždy online, pokud zrovna není offline. Skoro jako ten terminál, chtělo by se říct...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZBYNEK: bankomat je snad vždy online a umí zapsat. To u terminálu nemusí být zaručeno.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Mám pocit, že terminál neumí zapisovat na čip.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    BUNDA: Normální transakce přes čip s pinem jsem už dělal...

KOC256: Je rozdíl mezi bankomatem a online platebním terminálem?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZBYNEK: obvykle (nevím jak u Zuna) je u nových karet potřeba provést online transakci při které se zapíše pin na chip. Pak fungují offline transakce a i bezkontaktní.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ZBYNEK:
    jednou to protahnout přes bankomat tusim...
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Ahoj, mám novou kretitku od Zuno a nefungujou mi na ní bezkontaktní platby. Přes čip vše funguje, bezkontakt ne. Musí se to nějak speciálně aktivovat nebo jsem dostal špatnej kus?
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    TMA: u privátů se dá dost věcí vyjednat; mám zkušenost s privátní bank. u KB i ERSTE (vč. EPB). Není podstatné co to bankovnictví nabízí ale co od toho kdo očekává; kdyžtak pošta.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKYRAY: hele krome toho prevodu do nemecka sem platil akorat vybery z bankomatu. jinak je vsechno zdarma, a i ty vybery jsou nejaky zdarma, pokud tu kartu nejak pouzivas.
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    ANDY_WARHOL: Jaky jsou bezny poplatky?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKYRAY: dokonce to bylo pro me fakt nepochopitelny
    penize cr ucet (krome fio) -> fio - 24 hodin
    penize fio -> vr bank - nemecko, pokud poslano do desiti, byly penize ve 12 v nemecku, pokud do 12, byly penize v nemecku do 16:00 :)
    a stalo me to 2E, jednou sem zkousel express platbu, ktera byla drazsi a prislo to pozdeji nez neexpress :)
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak to stoji za pokus o rychlej transfer :) Dik
    EDERA
    EDERA --- ---
    KOC256: Dík, našla jsem si tam svůj ideál.:-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKYRAY: ucty u fio ti zalozi na pockani, poslani penez by melo trvat max 24 hodin.
    SKYRAY
    SKYRAY --- ---
    ANDY_WARHOL: Potiz je, ze to je celkem urgent, takze hledam rychly mensi zlo. Vzhledem k poplatkum za prevod bude asi stale mensi zlo to proste zaplatit ceskou kartou. Za tip na Fio diky.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SKYRAY: ja bych tyhle dva problemy sloucil. fio ma velmi vyhodne platby do eurozony, tak si u nich nech udelat kc a euro ucet. preved si na kc ucet prachy ze sporky a preposli si na euro ucet ekvivalent toho co si potrebujes poslat a z toho eurouctu si to preposli do zahranici. samozrejme to lze i bez toho euro uctu, ale kdyz je to zadarmo, tak proc jej nemit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam