• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    SKORZ: Ehm, nikoli. Sberbank CZ, a.s. (dříve Volksbank CZ, a.s. , předtím Volksbank a. s. a než od ledna 97 dostala bankovní licenci, VB, a.s.) je česká korporace s českou bankovní licencí vydanou ČNB a podléhající dohledu téže. Na tom nic nemění, kdo ji zrova vlastní – jediným akcionářem je nyní Sberbank Europe AG, dříve Volksbank International AG na téže vídeňské adrese, což je banka působící v Rakousku a s pobočkou v Německu (nyní pod jednotným dohledem ECB; možná teda vytvořená z holdingu, když se Österreichische Volksbanken-AG zbavovala zahraničí, ale jádro zůstalo) a zároveň matka dceřinek po zbytku CEE; tu vlastní ruská Sberbank. Viz http://www.sberbank.at/sberbank-europe-ag/facts-figures/ dole
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    NELDE: Rakousko, imho
    DYNK
    DYNK --- ---
    NELDE: To zalezi co si kde vyhadas imho. Mne se docela libi hypoteka od AirBank, kde muzes prebytecny penize odkladat na ucet a oni ti o tu castku snizi jistinu hypo (=snizi uroky). Zaroven ty penize jdou kdykoli vybrat. Detailni podminky ale neznam, jen info z jejich stranek. Mela by timhle zpusobem jit ta hypo i doplatit kdykoli a bez poplatku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mimochodem, máte někdo přehled, kde jsou aktuálně nejnižší úroky při hypotéce? Tam těch podmínek bývá ještě více. A co jsem slyšel, tak se banky připravují ty úroky zvýšit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Nemáš někde opublikovaný aktuální článek na tohle téma? Přehled účtů/podmínek atd.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: O to 0,1 % mi nejde. Spíš mi jde o ten limit, nad který se to úročí už jinak. A abych nemusela plnit podmínky, vlastnit pět běžných účtů a sledovat, kde podmínky pro bezplatnost zase změnili. Hotovost nemám žádnou, mám všechno v bance. Na spořicím účtu. Nějakou základní rezervu plus menší úspory k tomu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: U které národní banky je vlastně Sber registrovaná? Jako ruská banka musí mít někde registraci v EU.
    NELLAS: Počítej s tím, že se to může za ten měsíc změnit (-; Navíc 0,1% z 300 000 je 300 ročně - nevím, jestli se to vyplatí vzhledem k nutnosti zakládat další účty plus s rizikem, že to může být za měsíc jinak. Pokud ale máš hodně hotovosti, tak se asi vyplatí.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Pfff, to vypadá, že budu muset začít dělat kolečka, ach jo. Nebo něco nějak vybrat.. no, mám měsíc o čem přemýšlet. Díky.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ: Obrat u Sber lze resit beznym koleckem?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: U Equa poplatek býval, ale byl odpuštěn odborářům (a klientům firmy Agel) a dále těm, co plnili obratová kriteria.
    Nyní tyto podmínky již neplatí a účet je zdarma bez podmínek. Ovšem při plnění obratového kriteria (obrat 10 000 Kč na běžném účtu nebo 3 platby kartou) je vyšší úrok na spořicím účtu HIT. Standardně 1 % do 200 tisíc, při splnění podmínek je 50 % bonus, tedy celkem 1,5 %.

Vyšší úrok nabízí Sberbank - 1,43 % z max 300 000 Kč bez podmínek, nebo 1,63 % při současném vlastnictví účtu Active nebo Optimal. Ty jsou zdarma při obratu 15 nebo 25 tisíc. Optimal má zdarma výběry ze všech bankomatů v tuzemsku (jako Equa) i v zahraničí (zde chce Equa 9 Kč). Zajímavostí je zabezpečení RSA tokenem, není tak nutné mít mobilní telefon.
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    NELDE: u Airbank to jde: "K oběma tarifům nabízíme zdarma až 10 běžných účtů, 3 spořicí účty i vydání a vedení dvou platebních karet."

u Fio také
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    DYNK: Přesně tak. Lze pochopit, že už to nechtějí dotovat, ale z hlediska komunikace to nyní bylo velké zklamání. Kdyby alespoň limit snižovali postupně nebo to oznámili delší dobu předem.

NELLAS: Pokud se spokojíš s horší likviditou, pak určitě dává smysl J&T Clear Deal. Tam limity nejsou, ale doporučoval bych nepřekračovat pojištění vkladů (tedy s rezervou zhruba 2,5M na jedno RČ). Nejlikvidnější je vklad s 3měsíční výpovědní lhůtou, který je aktuálně úročen 1,8% p.a.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Tak je ten běžný účet zdarma, nebo je zdarma při splnění obratu?
    Já další kartu nechci/nepotřebuju. Nechci další služby zdarma, které nepotřebuju, jen proto, že jsou zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Plus je k němu zdarma karta s výběry zdarma v ČR. Když už spořák, tak není špatný přidat tyhle služby zdarma.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Je zdarma a jestli si dobře pamatuji, tak je třeba k převodům z/na SÚ.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Já hledám jen spořicí účet. Běžný další nepotřebuju.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Zrovna mBank mi tvrdila, že to nejde.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Za běžný účet se platí pokud ti nepřijde měsíčně aspoň x tisíc. Funguje to i tak, že to posíláš tam a zpátky. Mám vyzkoušeno.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    tusim ze mBank a ZUNO to umi...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KALHOTKA: To budu muset prozkoumat z hlediska poplatků, mám tam zafixováno, že tam nějaký menší poplatek někde je. Díky za tip.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SKORZ: Obvykle nejde na jednu fyzickou osobu = rodné číslo = zařídit více běžných účtů u jedné banky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam