• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VECTOR: neznám.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: Znamena to, ze zadne ofr-shore terminovane nebo sporici produkty neznas, nebo bys nedoporucil?
    Co se tyce druhe casti otazky, korespondencni adresa v DE neni problem, mrknu na tu DKB, dik.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DED: Kdysi jsem takhle maly castky v sekach resil pres csob, trvalo to sice mesic ale myslim ze poplatek nebyl nijak vysokej..

Ale kvuli $9 bych to delal jen jako zazitkovku, brzo to uz jiste nepujde vubec.. :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VECTOR: offshore nikoliv. Bank v EU se SEPA platbami je celá řada. V jaké by to mělo být zemi?
    Třeba taková dkb.de je super, zdarma i karta a výběry z bankomatů celosvětově. Jen bez alespoň korespondenční adresy v Německu účet jaksi neotevřou (dříve to dělali).
    Super je třeba FIO (osobně založené na Slovensku), podobně Privatbanka na Slovensku. A asi se tam najde víc bank.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Doporucite nekdo (Patrik) nejakou off shore banku s dobrym sporicim urokem a/nebo EU banku (EUR) banku s nulovejma platbama za SEPA?
    GRUNGE
    GRUNGE --- ---
    Zdravím, potřeboval bych na pobočce vložit hotových 600 tis, na účet KB. Nebude s tím nějaký problém?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DED: nech si to jako suvenýr ;) mě po pravdě řečeno propadl i šek na 300 USD (svatební dar od bratrance, který žije v USA už natolik dlouho, že je odtržený od středoevropské reality), protože jsem byl línej to pořešit :/
    DED
    DED --- ---
    zdravim- prisel mi sek od americkeho brokera na 9$. Chapu, ze je to castka mala, ale zajimalo by me jestli se da nejak prijatelne proplatit? Sporka min. 100Kc, takze ho spis necham propadnout - sepsani prijeti seku zabere 15min a s cestou si ty penize driv vydelam. Docetl jsem se neco o americkym paypalu a naskenovani seku pres telefon.. nemate zkusenost? diky
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    nevite nekdo, co je hlavnim duvodem toho, ze se o lucembursku mluvi jako o bankovnim raji? jako bezny clovek na pobocce asi rozdil nezjistim, co?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MITSU: Je v pořádku, že to někdo dělá - jinak totiž banky zvlčí. Dost nedávno měli tendence nabízet velmi nesrozumitelné produkty s myšlenkou, že na nesrozumitelnosti vydělají - lidé se chytí na nějakou pofidérní výhodičku. Díky lidem jako Patrik jim tenhle přístup neprochází a banky jsou víceméně nuceny nabízet standardní služby za standardní ceny.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: kdy jsem to platil si už nepamatuji, ale na kartě mám datum zaúčtování 6.10., na účet mi to přišlo 8.10.
    NIGHTHUNTER: no a? Tak ho ztratí. Náhrada 500 Kč (v tom dopise byl lístek na milánskou MHD :) ).
    Jinak Česká pošta, co se náhrad týče, je nejvstřícnější dopravce u nás - bez problémů nám proplatili i balík pojištěný na 50 000 Kč. To u PPL, FedEx a podobných je to mnohem komplikovanější.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DYNK: já se nemůžu zbavit představy, že by pošta mohla i takovej dopis ztratit a pak se třeba měsíce dohadovat o tom, jak a kolik má zaplatit, protože to byl nějakej podivnej případ, kterej se stal poprvé a jejich systém to nezvládá :-D
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Libi se mi tvuj zpusob uvazovani:) Jak dlouho trva, nez ty penize Posta pripise na ucet?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MITSU: lidé tráví mnohem více času daleko méně smysluplnějšími věcmi, které je ještě navíc stojí peníze - říká se tomu koníčky :), no a já mám koníček tenhle.

Teď je třeba super, že Česká pošta začala brát karty, tak jsem si poslal sám sobě doporučený dopis na dobírku 30 000 Kč. 2 % z toho je 600 Kč mínus necelá stovka za poštovné - pětikilo doma :). A ten pohled poštovní pracovnice, když jsem dopis posílal - k nezaplacení.
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: uvádí mě v úžas to, jak může někdo trávit tolik času tím, že studuje detaily poplatků, obchází banky a zakládá si všechno možný jen kvůli tomu, aby ušetřil pár korun. Myslím, že s tvou inteligencí by mělo daleko větší finanční efekt, kdybys ten čas trávil přemýšlením nad tím, jak pořádně vydělat místo toho, jak ušetřit pár korun. A nemyslím to jako útok
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BRUKEV:
    Kreditka má výhodu v tom, že v případě reklamace nemáš blokované svoje peníze.

ad2) celkové náklady jsou vždy kombinací poplatků a kurzů. Kurzový rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou se může blížit až 10 %, i když to je extrém.

Na placení je nejlepší Cetelem, kurzy karetní asociace a ještě si můžeš vybrat jeden ze 4 bonusů:
    a) vratka ze všech plateb 2 %, max 400 Kč
    b) vratka z plateb přes internet 3 %, max 600 Kč
    c) vratka z plateb u čerpacích stanic 4 %, max 800 Kč
    d) výběry ze zahraničních bankomatů zdarma

Bonus můžeš měnit 1 krát za rok

Získat kartu je dost vopruz, musíš zrušit pojištění, které ti budou nutit a jestli nechceš platit 69 Kč za vedení, tak kartu k poslednímu dni v měsíci vždy vyrovnat.

Já jsem Cetelku chtěl, bohužel kvůli většímu množství karet mi ji neschváili.

Na výběry v zahraničí používám nyní Sberbank k Optimal účtu (účet je veden zdarma při obratu 25 000 Kč, který provádím umělě), kde mám výběry v zahraničí i tuzemsku zdarma a kurzy dle ČSOB, tady průměrné (ani špatné, ani extra dobré)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: Umí obojí, tedy měnit různé měny mezi sebou, tedy jak z CZK na EUR, tak z EUR na CZK, ale třeba i přímo mezi EUR a USD, atd. Umí i cizí měnu přijmout ze zahraničí či naopak do zahraničí odeslat, stačí se telefonicky domluvit.
    Když budeš chtít a budeš se registrovat přeze mne, dostaneš bonus 200 Kč.

Kdyby šlo o malou částku a moc jsi neřešil kurzy, tak Zuno. Ti mají všechny příchozí zahraniční transakce zdarma, jen kurzy mají o něco horší. Opět je zde možnost bonusu, když tě někdo doporučí - 300 Kč pro něj, 300 Kč pro tebe. A opět to rád udělám, jestli máš zájem.

V obou případech bys mi musel napsat SZ před tím, než si účet založíš.

Pak jsou tu devizovky, ale ty se specializují spíše na klienty s vyššími obraty. Když trochu přiblížíš situaci (o jak velkou částku má jít, jak často, atd), tak jsem schopen poradit blíže.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BRUKEV: 1) U kreditní karty ti peníze nestrhávají přímo z účtu, takže neoprávněná manipulace ti neblokuje peníze na účtu. V obou případech musíš postupovat stejně.
    2) Má cenu řešit, aby to byly karta jiné asociace či jiné banky - občas narazíš na problém, že nějakou kartu neberou, tvoje banka může mít technický problém, údržbu atd. Ke kreditce nemusiš mít běžný účet.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Možná lehké OT, případně se tedy omlouvám.

Otázka na platební karty.

Rád bych z důvodu většího cestování a případných nákupů ze zahraničí pořídil separátní kartu (pokud dojde ke krádeži karty, údajů, at to nepostihne hlavní účet).

1) prý je rozdíl, je-li karta debetní či kreditní, v případě neoprávněné manipulace. V jednom případě má více starostí s dokazováním klient, v opačném případě je v zájmu banky, aby si rychle ztátu pořešila. Trochu se v tom ztrácím, můžete vysvětlit?

2) má smysl hledat banku, která má levnější poplatky za výběry v zahraničí, platby karatama, atd., nebo neřešit a pořídit druhý účet u stávající banky (v mém případě Fio)?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    PATRIKCHRZ: diky; vypada to ze oni delaji konverze mezi menami, ale ja bych potreboval vklad v EUR v turecku a vybrat EUR (nebo CZK, kdyz uz to budeme mit tady tak je to jedno) v CZ...a vklad dle jejich UI lze provest v ceske nebo polske bance, zadne jine...ale pisu jim ted maila tak uvidime...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: zkus Valutomat, resp. nyní Valuto.cz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam