• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    OMNISLASH: Třeba v mBance jsem měl u hypotéky problém, takže bych raději počkat, až bude ta nová.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    rad bych se zastavil ve fio bance a vyridil si novy ucet. nicmene jsem aktualne po stehovani a zmene trvaleho bydliste. tj. na obcance mam ustrizeny ruzek a k tomu listek o zmene trvaleho bydliste. ta kombinace by mela mit vahu bezne obcanky, presto se radeji zeptam - nebudou kvuli tomu prudit? at neztracim cas.. dekuji
    ENDER
    ENDER --- ---
    STARDAY: sakra budu si o tom muset neco precist :)
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ENDER: třeba v norsku často nenakoupíš alkohol na kreditku :)
    YAMA
    YAMA --- ---
    Díky. Zažádala jsem u toho City a budu doufat, že ji nebudu muset použít ;)
    ENDER
    ENDER --- ---
    ENDER: vlastne kecam, kreditky maj oznaceni u debetek je oznaceni debit u brandu debit mastercard...
    ale chtel bych videt jejich autorizacni system, kterej selektuje, ze kreditky bere a debetky ne...
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: neni rozdil mezi debetni a kreditni, u obou se muzes pres zehlicku nebo offline transakci dostat do minusu...

stale na svete obcas panuje nazor, ze kreditka=embossovana karta (vystoupla cislicka) a debetka= elektron nebo maestro bez embossu..

obchodnik nema moc narok poznat jestli mas debetku nebo kreditku a karta by na jeho strane nemela byt odmitnuta... lepsi je mit s sebou vice karet od obou asociaci...
    NELDE
    NELDE --- ---
    YAMA: Pozor, že mohou chtít embossovanou (plastická písmenka).
    Jinak ten rozdíl je, že u debetní nemůžeš jít do minusu (nestrhnou si dodatečné náklady), u kreditní ano (u žehličky určitě) - tak asi proto.
    DYNK
    DYNK --- ---
    YAMA: jo, uz ty tri procenta chapu. Je to zpusob urceni kurzu. V tomhle pripade to znamena, ze nepouzivaji vlastni kurzovni listek, ale vezmou kurz vydavatele karty a k nemu si pridaji ty tri procenta. To bude ve vetsine pripadu porad lepsi kurz, nez kdyz banka pouzije vlastni kurzovni listek.

Mohlo by te zajimat http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-2015-test-debetnich-karet/

Plus jeste ty kreditky obvykle vraci nejake procento (Citi 2% z transakce), takze z kazdeho nakupu mas dve procenta slevu - pokud ty dve procenta zapocitas do kurzu, tak lepsi asi nenajdes.

V tomhle se dobre orientuje id ADAMM a PATRIKCHRZ, jestli se v necem mylim, urite me opravi:)
    YAMA
    YAMA --- ---
    DYNK: Díky moc za odpověď. Mrknu na to.
    Ad ten kurz:
    Jaký kurz se použije při použití karty v zahraničí Kurz MasterCard + 3 % [http://www.mesec.cz/produkty/kreditni-karty-pro-obcany/citi-life/]
    DYNK
    DYNK --- ---
    YAMA: Ja jsem si v USA pujcoval auta pokazde na debetku. Ony se tam nase debetky chovaji jako jejich kreditky, neni s tim problem. I kdyz poprve jsem z toho mel taky vitr:) Idealne s sebou mit vic karet od vice bank a asociaci (VISA, Mastercard).

Jinak pokud bys chtela mit tu kreditku, tak dobre kurzy mel Cetelem (netusim jak je to ted). O trech procentech u Citi nic nevim a prijde mi to divne.
    YAMA
    YAMA --- ---
    Ahoj!
    Ráda bych se zeptala - chystáme se do Střední Ameriky a požadují tam pro půjčení auta kreditní kartu.
    Výslovně píšou, že nepřijímají žádné debetní karty, nevím jestli si na nich danou částku neumí zablokovat nebo proč, ani žádnou jinou formu záruky.
    Nepotřebuji kreditku k žádným jiným účelům, jen jednorázově tady. Poradíte mi, kde si ji zřídit?
    Co jsem se předběžně dívala, tak za platbu v zahraničí připočítává například City další 3 %, což se trošku prodraží.
    FLAD
    FLAD --- ---
    Tak pochvala Fio Bance - potřeboval jsem vyměnit platební kartu, ale nestihl jsem se pro ní otočit do ČR.

Zaslání po EU bez poplatku a bez problémů, plastic přišel za 7 dní od autorizování žádosti.
    Aktivace a nahrání PINu v bankomatu proběhla napoprvé (ale uznávám, že jsem podváděl a vyhlédl si nejnověji vypadají bankáč v okolí a ještě nejsem ve Francii, tam by to bylo horší).
    DYNK
    DYNK --- ---
    NELDE: Aha, tak tohle jsem u jinych bank nevidel.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DYNK: ČS i ČSOB mi obvykle nabízejí tři možnosti kombinace bankovek - většinou je to více tisícovek a méně dvoutisícovek. Typu jestli chceš 15k jako 7+1, 6+3 nebo 5+5. To moc nepomůže. Airbank mi nabízel menu, kde jsem nezadával částku ale počty bankovek. Klidně bych mohl vybrat 5k ve dvoustovkách.
    DYNK
    DYNK --- ---
    NELLAS: ja mam pocit, ze jsem to na nejakym CSOB videl.. asi bude zalezet jak starej bankomat to je, pripadne kdy byl aktualizovanej sw.
    ENDER
    ENDER --- ---
    ADAMM: KB to nema vubec mam pocit
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DYNK: mají to některý spořkový bankomaty, ne všechny; jinak určitě všechny Air Bank a imho většina Unicredit a některý KB ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DYNK: Nemají, Poštovní spořitelna ani ČSOB rozhodně ne. Aspoň mi to teda zatím bankomat nenabízel.
    DYNK
    DYNK --- ---
    NELDE: To uz je celkem standardni u vetsiny bankomatu, ne? Malokdy se mi stane, ze na me bankomat bez ptani vychrli samy dvoulitry. Urcite mi daval vybrat nedavno bankomat od Sporky.. tak to uz musej mit fakt vsichni:))
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak vyzkoušení bankomatu AirBank - super služba, že si člověk může vybrat bankovky (místo částky řekne kolik kterých) - super je to hlavně v kombinaci s Equa výběry zdarma (-; pokud potřebujete drobné bankovky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam