• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SRDICKOVEJ_KLUK: Transakce do zahraničí je lepší provádět mimo banky, ať už devizové společnosti (Exchange, Easychange, Akcenta, Sab, Citfin, Divíšek, Fortissimo), případně P2P systémy jako Valuto.com. Nejde jen o poplatky, ale hlavně o kurzy, například oproti bance ušetříš na 1 euru kolem 40 haléřů.

Já pro platby v EUR používám Easychange a smlouvu mám ještě s Akcentou a Fortissimem (Devizy.cz).
    Dobré je, že hodně devizovek má účty u FIO, takže pokud už musíš poslat platbu ze svého účtu, můžeš peníze alespoň výhodně směnit.
    ENDER
    ENDER --- ---
    KOC256: ali mam pocit neni 3ds obchodnik, implementuje se to kvuli tzv. liability shift, kdy se pri sporech resi kdo plati skodu, standardne plati, ze skodu hradi ten kdo nema 3ds
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ENDER: No treba koupeni pojisteni v cpp jsem muset potvrdit sms, ale nakup na ali ne. Tak nevim. Vsechno delano na stejnem domacim PC.

Spise mi to prijde ze nasinci to implementuji a zahranici ne.
    ENDER
    ENDER --- ---
    KOC256: nastaveni je vzdy na vydavateli karty. realne 3ds nemusi vubec znamenat posilani sms (to se pravdepodobne zmeni s platnosti PSD2, kde uz bude muset asi chodit sms). samotnej system je slozitejsi nez jen odeslani sms.
    system muze byt taky schopen vyhodnocovat jak rizikova je transakce (napr. check ip adresy drzitele) a nevynutit zadnou formu overeni
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdysi mi prisel mail, ze A/B zavadi 3d secure. Ale vynutit to nedovede, takze to je vzdy na implementaci danou sluzbou, kde platim a na tom zda ji pouziji nebo ne. Je to tak coz?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SRDICKOVEJ_KLUK: pokud ti vadí poskytnutí mkt souhlasů, stačí je na pobočce odvolat :)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    SRDICKOVEJ_KLUK
    SRDICKOVEJ_KLUK --- ---
    Ahoj,
    chci si založit účet u některé z bank, které poskytují levné transakce peněz do zahraniční. Mám čsob a ta si účtuje 250,- . Jen mi nějak nesedí jejich zpracovávání osobních informací (Airbank, Mbank). Máte ty na banku, která nabízí levné služby a zároveň je férová a transparentní?

díky
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: to je trosku neco jinyho, to jsou seznamy kam se hlasi karty kvuli fraudum a predevsim kvuli stand in autorizaci (autorizace, kterou provadi asociace, pokud neni dostupny autorizacni system vydavatele karty). v realu se moc nepouziva, protoze to stoji prachy a v dobe funkcnih datovych propojeni to nedava smysl...

ad fake: cip se fakuje tezko, magstripe se fakuje snadno a poznat se neda

pojem neaktivni karta je neco jineho...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: VISA i MC znají zablokovanou kartu. A musí být schopni rozeznat fake. Takže mají něco jako seznam karet, kam banka může svoji kartu přidat/odebrat.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Jako jestli je neco slozityho, tak nastaveni a funkcnost karet. To casto spravne neumeji ani v bankach ;).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NELDE: Bezkontaktní platba prave je offline dost často :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: bezkontaktni platba muze byt online i offline (pro aktivacni transakci je logicky potreba online autorizace).
    aktivace v IB: dle nastaveni banky...

zpusobu aktivace karet je spousta, ale primarne jde o to aby nesla udelat bezkontaktni a card not present transakce (ecomm, moto apod)

visa ani mc nic jako neaktivni kartu neznaji, takze si to kazda banka resi podle sveho...
    existuji rozdily, takze pokud si myslite, ze tomu rozumite na zaklade toho jak to dela vase banka, nemusi to znamenat, ze to tak delaji vsechny banky..
    NELDE
    NELDE --- ---
    CAMELLA: Bezkontaktní platba by neměla být offline. Navíc ta karta se musí obvykle aktivovat v IB, do té doby se nedá použít. Pokud vím, tak ten kontaktní terminál je potřeba k zápisu na kartu, což bezkontaktní karta nezvládá, už jenom proto, že není přiložena dost dlouhou
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TOOMIX: Bavíme se o bezkontaktní platbě, tam je pin irelevantní. Dokonce i zablokovanou kartou ti muze offline platba projít
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CAMELLA: pokud by člověk vytvořil v bankovnictví ke kartě pin až v momentě, kdy má kartu doma, pošťačka by měla smůlu.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Kdyby to tak nebylo, mohla by zaplatit postacka ještě zalepenou obalkou s kartou například, zkratka bezpečnost :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Opravdu stačí kartu použít jakkoliv kontaktně, tj. v bankomatu (i to zobrazení zůstatku,nemusí byt jen vyber) nebo zaplatit vložením do terminalu v obchodě :)
    Maj to tak všechny bezkontaktní karty
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: to je u mBank za 9 Kč, až mě za to hamba fackuje :(
    to radši vybrat! :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    NAVARA: nemusi to tak byt, zalezi na nastaveni banky.. tyhle neaktivni karty se mohou nastavovat pomoci bezpecnostich citacu na karte (napr. bezkontaktni citac, online citac) a pri nefinancni transakci (kontrola zustatku, zmena pinu) se citace nemusi resetovat, ale samozrejme by se nepodarilo ani danou transakci provest...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam