• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: to je trosku neco jinyho, to jsou seznamy kam se hlasi karty kvuli fraudum a predevsim kvuli stand in autorizaci (autorizace, kterou provadi asociace, pokud neni dostupny autorizacni system vydavatele karty). v realu se moc nepouziva, protoze to stoji prachy a v dobe funkcnih datovych propojeni to nedava smysl...

ad fake: cip se fakuje tezko, magstripe se fakuje snadno a poznat se neda

pojem neaktivni karta je neco jineho...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ENDER: VISA i MC znají zablokovanou kartu. A musí být schopni rozeznat fake. Takže mají něco jako seznam karet, kam banka může svoji kartu přidat/odebrat.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Jako jestli je neco slozityho, tak nastaveni a funkcnost karet. To casto spravne neumeji ani v bankach ;).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NELDE: Bezkontaktní platba prave je offline dost často :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    NELDE: bezkontaktni platba muze byt online i offline (pro aktivacni transakci je logicky potreba online autorizace).
    aktivace v IB: dle nastaveni banky...

zpusobu aktivace karet je spousta, ale primarne jde o to aby nesla udelat bezkontaktni a card not present transakce (ecomm, moto apod)

visa ani mc nic jako neaktivni kartu neznaji, takze si to kazda banka resi podle sveho...
    existuji rozdily, takze pokud si myslite, ze tomu rozumite na zaklade toho jak to dela vase banka, nemusi to znamenat, ze to tak delaji vsechny banky..
    NELDE
    NELDE --- ---
    CAMELLA: Bezkontaktní platba by neměla být offline. Navíc ta karta se musí obvykle aktivovat v IB, do té doby se nedá použít. Pokud vím, tak ten kontaktní terminál je potřeba k zápisu na kartu, což bezkontaktní karta nezvládá, už jenom proto, že není přiložena dost dlouhou
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TOOMIX: Bavíme se o bezkontaktní platbě, tam je pin irelevantní. Dokonce i zablokovanou kartou ti muze offline platba projít
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CAMELLA: pokud by člověk vytvořil v bankovnictví ke kartě pin až v momentě, kdy má kartu doma, pošťačka by měla smůlu.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Kdyby to tak nebylo, mohla by zaplatit postacka ještě zalepenou obalkou s kartou například, zkratka bezpečnost :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Opravdu stačí kartu použít jakkoliv kontaktně, tj. v bankomatu (i to zobrazení zůstatku,nemusí byt jen vyber) nebo zaplatit vložením do terminalu v obchodě :)
    Maj to tak všechny bezkontaktní karty
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: to je u mBank za 9 Kč, až mě za to hamba fackuje :(
    to radši vybrat! :)
    ENDER
    ENDER --- ---
    NAVARA: nemusi to tak byt, zalezi na nastaveni banky.. tyhle neaktivni karty se mohou nastavovat pomoci bezpecnostich citacu na karte (napr. bezkontaktni citac, online citac) a pri nefinancni transakci (kontrola zustatku, zmena pinu) se citace nemusi resetovat, ale samozrejme by se nepodarilo ani danou transakci provest...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAMM: stačí i jen kontrola zůstatku
    ENDER
    ENDER --- ---
    ADAMM: ee to nesouvisi s vysi nakupu, jenom proste misto mavnuti, zasunes kartu do terminalu..

u atm je to easy, protoze tam je mandat na online pin, talze atm transakce je vzdy online
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ENDER: nebo - to netvrdím, jen se ptám - nákup za víc jak 500 Kč?
    ENDER
    ENDER --- ---
    JOPS: nestacilo pouzit kontaktni rozhrani karty misto bezkontaktniho? imho snad vsechny platebni terminaly v cr umi online (je otazka jak si ho karta vynucuje), takze by melo jit lartu aktivovat na terminalu...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NAVARA: Taktak, stejně to má Equabank
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Mě dnes pro změnu vypekla Citi. Přišla mi sms, že platba kreditkou zamítnuta kvůli nedostatečnému limitu. Říkám co to je za blbost (limit je slušně vysoký). V IB vše ok, tak volám domů co se děje a prý v obchodě v pohodě, ale pak jinde to 2x neprošlo. Tak to musela zaplatit jinou kartou. Tak volám na Citi linku a dozvěděl jsem se, že dodatková karta (která čerpá z mých limitů - nemá svoje) je měla vyčerpané a že se to prý stává tak je paní restartovala, aby se kartou mohlo zase platit.

WTF? za těch x let se Citi se mi to nikdy dříve nestalo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JOPS: Nutnost aktivace karty v bankomatu budeš zcela určitě mít v průvodních papírech, co přišly s kartou. Daň za posílání obnovené karty poštou...
    JOPS
    JOPS --- ---
    jenom takova mala zkusenost, kdyby nekdo resil to same pozdeji :)

Prisla mi nova platebni karta z mBanky. Udelam nakup kolem 400, prilozim kartu a napis karta zamitnuta. Si rikam ty vole. Tak jsem to zaplatil cash.

Doma vlezu do mBanky, tam se podivam do nastaveni karty, vsechno vypada naprosto v pohode, karta aktivni, limity nastavene, zmenil jsem jeste PIN (coz me stalo 25Kc (HAJZLOVE)).

Jdu platit a zase prd. Karta zamitnuta. Toz jsem mazane zavolal na infolinku a rikam, ze si pripadam jak debil, ze neumim platit kartou. A pani na druhem konci dratu rika a uz jste zkousel neco vybrat z bankomatu ? Rikam, ze ne. Tak prej to mam zkusit a na 99% to pry bude ono (bankomaty jsou online) terminaly v prodejnach jsou vetsinou offline.

Tak jsem to zkusil a fakt to vsechno od te chvile beha naprosto v pohode :)

Tak kdyby nekdo mel problem, tak to muze byt i takovahle blbost...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZBYNEK: Napiš do Fio servisu (ale bacha na automatické odhlašování :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam