• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    KERB
    KERB --- ---
    ADM: ale proč se dá zjistit jen kurz den zpětně a ne na aktuální den:) ?
    ADM
    ADM --- ---
    KERB: to je presne ono
    ADM
    ADM --- ---
    KERB: z uctu zahranicni banky v cizi mene probiha vyber podle kurzu mastercard pro dany den, minus poplatky banky. ceske banky te muzou ojebat ze ti nabidnou vyber bez konverze, nebo s konverzi, nektere na to kaslou rovnou a provedou konverzi. tzn ze ti dolar prodaji za jejich nevyhodny kurz, a cilove bance nauctuji dolar, ktery ti prodali. bez konverze nauctuji cilove bance koruny, a prepocet na dolary provede mastercard
    KERB
    KERB --- ---
    KERB: protoze po dotazu na par bank mi bylo receno, ze kurz, ktery se nachazi napr. na strankach konkretni banky neni pouzit a ten aktualni kurz prevodu se neda zjistit a zjistime ho az po vyberu
    KERB
    KERB --- ---
    kdyz vybiram z bankomatu z dolaroveho uctu koruny, zjistim nejak kurz, kterym se prepocitava ta castka u konkretniho bankomatu u konkretni banky? Ze bych se treba podival na dnesni kurzy a podle toho si vybral u konkretni banky, kde je to nejvyhodnejsi?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAMM: Koukala jsem do internetového bankovnictví dneska ráno a vypadá to, že nestrhlo. Takže se akorát těším na návštěvu policejní služebny.:-( To to fakt nemá nějaké jednodušší řešení?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    EDERA: a 2000 se tobě strhlo nebo nestrhlo? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    TOOMIX: Tak to leda jako poučení pro příště. :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    EDERA: a nahrát si hovor?
    EDERA
    EDERA --- ---
    Dnešní ranní atrakce:
    pokusila jsem se vybrat peníze na kartu mBank z bankomatu Fio banky. Vyplivlo to jen 1500 místo požadovaných 2000 a na displej napsalo "Nedovolený postup v průběhu transakce". Na info lince Faro tvrděj, že těch patnáct se patří jinému klientovi, který si je nevzal při transakci předemnou a že mám počkat tak dva dny, abych si to ověřila v internetovém bankovnictví u sebe, a když mi to nebude odepsáno z účtu, tak ty peníze odnést na policii. Protože jsem to řešila z telefonu na ulici, tak jsem prosila, jestli mi tyhle informace nemůžou poslat na mail. Tak to prý nejde.:-O
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CAMELLA: To si pleteš s něčím jiným. Ta regulace se týká jen části poplatku, poplatek za zpracování platby pro obchodníka je stále neregulovaný (a významně se ho to nedotklo, zejména u malých obchodníků je to nejčastěji mezi 2 a 3 %, záleží na oboru činnosti, může to být i výrazně více). Vlastně došlo k přesunu hlavní části zisku z banky, která vydala kartu na banku, která vydala terminál.
    Proto nyní banky tlačí terminály kde se dá (je to mnohem ziskovější, než dříve) a naopak omezují bonusy za platby kartou, nebo dokonce karty zpoplatňují, pokud na nich není splněn určitý obrat. Dalším způsobem, jak si může banka, která vydala kartu, zvýšit zisk, jsou kurzové marže, proto třeba začátkem měsíce výrazně zvýšila svůj spread Air Bank a plíživě zvyšují spread i ostatní banky.
    Na ceny to vliv nemělo, ale zvyšují se náklady na kartu pro jejich držitele - tolik k efektu regulací EU.
    ADAM
    ADAM --- ---
    Třeba paypal si bere cca 5% i při milionovém obratu. (vč exrate)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BUNDA: Je, ale celkove se to rozhodne nevysplha na 4%. I v našem lokálním papírnictví strhavaji 0,7% celkem.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CAMELLA: není náhodou regulována jen část celkového poplatku?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Teda kecam, rok to bude v prosinci
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: Už víc než rok to v EU nesmí byt víc než 0,2% z debetni a 0,3% z kreditní karty
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DYNK: I pro ty nejmenší klienty kolem 2%... Hotel by měl mít dostatečný obrat na ještě zajímavější sazbu, než tam najdeš
    DYNK
    DYNK --- ---
    Jak vysoky jsou obvykle ty naklady? V jednom hotelu jsem nedavno platil 4 % navic. Zdalo se mi to docela dost.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: je to možné, ale musí na to upozornit
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jojo, opakovaně se to tu řešilo i s odkazy na zákon o platebních službách.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam