• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ENDER
    ENDER --- ---
    ADM: to atm nemuze udelat. musi dat klientovi vybrat...
    jak pise patrik, problem konverze je na strane vydavatele karty, ne atm (mimo dcc)...
    ADM
    ADM --- ---
    PATRIKCHRZ: jestli tim pripadem GE myslis bankomaty Monety, tak to muzu potvrdit, ten to vezme nevyhodnym kurzem banky aniz by se vubec zeptal, chudaci zahranicni turisti
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: To není úplně přesné. MasterCard má nějaký vlastní kurz (velmi dobrý, cca 0,5 % od středu) a umožňuje bance, která vydala kartu (za předpokladu, že jde o kartu MasterCard), ho použít (tím, že nabízí možnost, že platba kartou bude kurzem MasterCard převedena na měnu karty). Ovšem banka tuto možnost nemusí využít, případně ji využije, ale klientovi zaúčtuje platbu jiným, horším, kurzem (a rozdíl mezi kurzem MasterCard a kurzem naúčtovaným klientovi, např. dle kurzovního lístku banky, bude zisk banky), případně k danému kurzu naúčtuje nějaký poplatek (většinou je to nazýváno "konverzní poplatek"). Karet, které používají kurz MasterCard (bez příplatků) k převodu z cizí měny na české koruny je u nás velmi málo, já vím jen o Cetelem.

Odsouhlasí-li klient při výběru použití Dynamic currency conversion (tedy zaúčtování výběru nebo platby v měně karty), tak nebude kurz MasterCard použitý ani náhodou, naopak bude použit nějaký velmi špatný kurz (u plateb u obchodníka dokonce banky motivují prodejce k aktivnímu nabízení konverze tím, že mu poskytují podíl na zisku).
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: to by potvrzovalo to, o cem pise id ADM, a sice, ze kurz urcuje mastercard
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: Pokud nezvolíš variantu dynamic currency conversion, tak použitý bankomat na výběr nemá vliv, vždy se to účtuje kurzem tvojí banky (tedy té, která vydala kartu).
    Pokud zvolíš DCC tak to půjde VELMI nevýhodným kurzem, horším, než jakýkoliv běžný kurz na trhu, viz ten případ GE.
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: kdyby šlo o případ, že se nebude účtovat kurzem karetní společnosti - v tomhle případě mastercard - a půjde tedy o kurz české banky, z jejíhož bankomatu budu vybírat, tak jsem měl za to, že vzhledem k tomu, že česká banka ode mne dolary kupuje a prodává mi koruny, tak mě zajímá její "deviza nákup" kurz
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: ještě je tu záložna Creditas, která čerstvě dostala bankovní licenci, jako banka by měla začít fungovat snad od 1. 1. 2017, ale jaké budou v tu dobu úrokové sazby těžko říct
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: očekával jsem, že to máš k zahraničnímu účtu a bude to tedy deviza-prodej a prodávanou bude koruna.
    Každopádně to bude "ten horší" kurz, když bude od tebe nakupovat dolary, použije svůj kurz deviza nákup, když ti bude cizí měnu prodávat (tedy zahraniční banka bude prodávat koruny), použije kurz deviza-prodej
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Příbuzný bude mít po kupě cca 300 000kč a potřeboval by je někam na 3 roky, než půjde do důchodu, uložit, ale stavební spoření nechce. Napadla mě možnost termínovaného vkladu, ale u normálních bank je úrok maximálně cca 0.7% ( http://www.mesec.cz/...8D%C3%ADtat&_sl1=max_dosazitelny_urok&_sl2=urokova_sazba&tridit=_calc2&smer=s ). Je nějaký lepší způsob, kam ty peníze uložit, kromě pod polštář? Díky
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: a proč deviza prodej? Banka ode mne dolary kupuje a dava mi koruny, ne?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Nemáte někdo účet TOP nabídka u Komerční banky? Zajímalo by mě, jestli má nějakou "kulturní nabídku". Třeba od ČS (Erste Premier) si mohu v jakési "kafeterii" vybrat různé akce jako vstupy do divadla (někdy neplacené, někdy placené, ale buď s výraznou slevou, nebo jde o akce, na které se špatně shánějí lístky, např. Cimrmani, Dejvické divadlo), u ČSOB Premium také mají nějaké nabídky (Dejvické divadlo, jehož jsou sponzorem), u Unicredit je pouze portál U-šetřete, který ale za moc nestojí.

Podle toho, co mi řekli na pobočce jsem usoudil, že záleží zejména na bankéři, co klientovi nabídne, tak hledám nějakého "štědrého" bankéře v Praze.
    KERB
    KERB --- ---
    ADM: rozumim, diky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: Ono je to docela složité. Záleží na tvé bance, jakým způsobem konverzi účtuje, v zásadě je několik možností

1. kurzem karetní společnosti - zkrátka karetní společnost pošle bance výslednou částku v měně karty. Lépe vycházejí karty MasterCard, které mají marži asi 0,5 %, hůře Visa s marží asi 2 %. Ve většině případů jde o nejvýhodnější způsob konverze pro klienta

2. kurzem deviza-prodej tvé banky. Ten může být solidní, ale i hrozný. U nás mají banky marži cca od 2 do 5 %.
    Není-li měna výběru v kurzovém lístku banky, může se použit způsob 1) nebo převod na tzv. zúčtovací měnu karetní společností a následně již kurzem deviza-prodej tvé banky.

Pak jsou všelijaké další možnosti a variace na tyto dva způsoby. Např. ten, že veškeré platby jsou převedeny na zúčtovací měnu (může být odlišná od měny, ve které je veden účet) a dále kurzem banky deviza-prodej, jsou ale i případy, kdy např. výběr z bankomatu účtuje banka jiným, horším kurzem, třeba valutovým (aktuálně Česká spořitelna, v minulosti Equa), nebo k uvedeným dvěma způsobům účtuje ještě nějaký poplatek (u nás Raifka a mBank), nebo kurz účtuje jako středový a k němu pevný poplatek (v minulosti Citi, která účtovala jako střed + 2 %).

Další možností je využití Dynamic Currency Conversion, kdy konverzi nabídne přímo bankomat. Zpravidla jde o velmi nevýhodný kurz - http://finance.idnes.cz/vyber-z-bankomatu-a-sluzba-dcc-dkg-/bank.aspx?c=A150819_070933_bank_sov . Na tuto možnost je možné narazit i při platbě kartou, při mé poslední návštěvě Polska to ze 4 plateb na mne 3 krát zkoušeli, z toho 1 krát to za mne obchodník i odsouhlasil (což nesmí). Platí ale pravidlo, že klient musí o DCC být informován (může to být i textem oznámení na bankomatu či terminálu a to v místním jazyce)
    ADM
    ADM --- ---
    KERB: tak to nevim (ale pisou tam ze aktualni den bude od 2pm EST), kazdopadne je to rozdil oproti predchozimu dni v promilich
    KERB
    KERB --- ---
    ADM: ale proč se dá zjistit jen kurz den zpětně a ne na aktuální den:) ?
    ADM
    ADM --- ---
    KERB: to je presne ono
    ADM
    ADM --- ---
    KERB: z uctu zahranicni banky v cizi mene probiha vyber podle kurzu mastercard pro dany den, minus poplatky banky. ceske banky te muzou ojebat ze ti nabidnou vyber bez konverze, nebo s konverzi, nektere na to kaslou rovnou a provedou konverzi. tzn ze ti dolar prodaji za jejich nevyhodny kurz, a cilove bance nauctuji dolar, ktery ti prodali. bez konverze nauctuji cilove bance koruny, a prepocet na dolary provede mastercard
    KERB
    KERB --- ---
    KERB: protoze po dotazu na par bank mi bylo receno, ze kurz, ktery se nachazi napr. na strankach konkretni banky neni pouzit a ten aktualni kurz prevodu se neda zjistit a zjistime ho az po vyberu
    KERB
    KERB --- ---
    kdyz vybiram z bankomatu z dolaroveho uctu koruny, zjistim nejak kurz, kterym se prepocitava ta castka u konkretniho bankomatu u konkretni banky? Ze bych se treba podival na dnesni kurzy a podle toho si vybral u konkretni banky, kde je to nejvyhodnejsi?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAMM: Koukala jsem do internetového bankovnictví dneska ráno a vypadá to, že nestrhlo. Takže se akorát těším na návštěvu policejní služebny.:-( To to fakt nemá nějaké jednodušší řešení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam