• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Když člověk někam jede, tak většinou tuší, jaký je místní kurz. A pokud jenom projíždí, tak je mu jedno kolik to stojí, ale příplatek nechce.

Možná by to chtělo dát do té soutěže o absurdní poplatky - poplatek za vidění částky ve vlastní měně (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GOR: Bylo to na několika místech na trase z Litvy do ČR (čerpací stanice na CNG a restaurace), já neřídil, takže neřeknu kudy jsme přesně jeli.
    Kamarádovi DCC nutili v Emirátech.
    NELDE: Tak nemusí to být špatné pokud je to v zemi, kde naprosto netuším kurz jejich měny (některé země mají několik různých kurzů - oficiální, turistický, černý,...). Ale i tak to s 99 % pravděpodobností vyjde méně výhodně, než když ten přepočet dělá vlastní banka.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PISTA1: obchodnik z toho samozrejme ma provizi :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE:
    TOOMIX: záložna Creditas - od 1.1. banka - slibuje 1% bez keců a nějaké zajímavé termiňáky, ale tam ještě sazby oznámená nebyla. tak bych možná počkal, s čím přijdou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně jeden obchodník a Polák to nebyl přesvědčoval, jak je super vidět hned částku ve vlastní měně (-;
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jo poláci jdou do DCC tvrdě, kudowa a okolí si to člověk musí pořádně hlídat, i kdyžjim řeknu že chci platit ve zlotych stejně na mě na displeji vykoukne cena v korunách. Nevím jestli to maj národní sport, ale spíš bych řekl že jim za to banka dá nějaký procento, když člověka ojebou s DCC.
    GOR
    GOR --- ---
    PATRIKCHRZ: Jen pro orientaci, kde v Polsku to bylo? Mne se to kdysi stavalo, ale ted uz dlouho ne - Lubawka, Kamienna Gora, Boguszow - Gorce, Walbrzych....
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PATRIKCHRZ: v Polsku jsem to také zažil a několikrát upozornil obsluhu, že chci platit ve zlotých a ne v korunách, když to navolili za mě.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: rikam banka... obchodnici jsou pruser samozrejme, tam to rada obsluha sama odsouhlasuje za zakaznika..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: a že dnes nikdo nenutí dcc? Začátkem července mi ze 4 pokusů v Polsku třikrát nutili DCC a z toho jednou to za mne na terminálu už odsouhlasila a "dělala blbou", že neví o co jde a že to nejde zrušit (bylo to ještě před přiložením karty a zadáním PIN), samozřejmě, že to zrušit šlo
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: ..ale může na dcc upozornit v národním jazyce, tedy maďarsky :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELDE: za 3 roky je chce vybrat najednou a rozfofrovat hned nebo postupně, jde mu jen o ty 3 roky, aby to nekde leželo a pár korun se k tomu každý měsíc přidalo
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Airbank tuším stále deklaruje, že jejich úroky budou mezi 3 nejlepšími na trhu. Doma riskuje v případě krádeže a trezory stojí prachy. Záleží na tom, jak je bude chtít použít za ty tři roky - jestli najednou nebo postupně.
    ENDER
    ENDER --- ---
    CAMELLA: zadna banka ti nesmi vnutit dcc bez tveho vedomi, pripadnou reklamaci vyhrajes, ale neni pravdepodobne, ze v dnesni dobe nekdo nuti dcc (kdysi byl tento problem nekde v italii nebo spanelsku na terminalech)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    btw teď jedu na víkend do budapešti, na dcc si budu dávat bacha, nemáte někdo nedávné info, kterým tamním bankám se vyhýbat (rsp jejich atm) aby to nebylo jako v čr u monety?
    ENDER
    ENDER --- ---
    ADM: to atm nemuze udelat. musi dat klientovi vybrat...
    jak pise patrik, problem konverze je na strane vydavatele karty, ne atm (mimo dcc)...
    ADM
    ADM --- ---
    PATRIKCHRZ: jestli tim pripadem GE myslis bankomaty Monety, tak to muzu potvrdit, ten to vezme nevyhodnym kurzem banky aniz by se vubec zeptal, chudaci zahranicni turisti
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: To není úplně přesné. MasterCard má nějaký vlastní kurz (velmi dobrý, cca 0,5 % od středu) a umožňuje bance, která vydala kartu (za předpokladu, že jde o kartu MasterCard), ho použít (tím, že nabízí možnost, že platba kartou bude kurzem MasterCard převedena na měnu karty). Ovšem banka tuto možnost nemusí využít, případně ji využije, ale klientovi zaúčtuje platbu jiným, horším, kurzem (a rozdíl mezi kurzem MasterCard a kurzem naúčtovaným klientovi, např. dle kurzovního lístku banky, bude zisk banky), případně k danému kurzu naúčtuje nějaký poplatek (většinou je to nazýváno "konverzní poplatek"). Karet, které používají kurz MasterCard (bez příplatků) k převodu z cizí měny na české koruny je u nás velmi málo, já vím jen o Cetelem.

Odsouhlasí-li klient při výběru použití Dynamic currency conversion (tedy zaúčtování výběru nebo platby v měně karty), tak nebude kurz MasterCard použitý ani náhodou, naopak bude použit nějaký velmi špatný kurz (u plateb u obchodníka dokonce banky motivují prodejce k aktivnímu nabízení konverze tím, že mu poskytují podíl na zisku).
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: to by potvrzovalo to, o cem pise id ADM, a sice, ze kurz urcuje mastercard
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KERB: Pokud nezvolíš variantu dynamic currency conversion, tak použitý bankomat na výběr nemá vliv, vždy se to účtuje kurzem tvojí banky (tedy té, která vydala kartu).
    Pokud zvolíš DCC tak to půjde VELMI nevýhodným kurzem, horším, než jakýkoliv běžný kurz na trhu, viz ten případ GE.
    KERB
    KERB --- ---
    PATRIKCHRZ: kdyby šlo o případ, že se nebude účtovat kurzem karetní společnosti - v tomhle případě mastercard - a půjde tedy o kurz české banky, z jejíhož bankomatu budu vybírat, tak jsem měl za to, že vzhledem k tomu, že česká banka ode mne dolary kupuje a prodává mi koruny, tak mě zajímá její "deviza nákup" kurz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam