• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: hrozně moc záleží na tom, jak chce účet používat. Jestli jen v rámci ČR a jen v korunách, nebo jestli tam bude i nějaký přeshraniční styk v Eurech, jestli bude vybírat v zahraničí nebo jen v ČR, jestli jí nevadí plnit nějaká kritéria,...

Taková "svatá trojice", tedy banky, kde jsou základní služby (účet, karta, tuzemské převody) zdarma bez nutnosti splnění podmínek je Fio, Air a Equa. Pokud bude občas dělat cizoměnové transakce, tak bych inklinoval k FIO, kde jsou jednak SEPA paltby za rozumnou dvacku a navíc zde má účet několik devizových společností - Fortissimo, Akcenta, Easychange, přes které může měny výhodně směňovat.

Kdybys poslal více informací, mohu pak doporučit i některou z velkých bank, byť je zde třeba nutnost plnit nějaké podmínky (zejména obrat na účtu), ale odměnou za to jsou různé výhody - např. jestli bude domů létat, tak se hodí vstupy do salonků (proč si před odletem dělat doma snídani, když se můžu zadarmo najíst v salonku :D ), tedy účty Erste Premier a ČSOB Premium, atd.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RUM: Aquabank? Pěknej vtip :-)

K čemu bude účet používat? Pokud bude posílat prachy v rámci EU, tak Air Bank (příchozí 0, odchozí 25) nebo Fio (20 všechny).
    RUM
    RUM --- ---
    Ahoj, moje spanelska kamarádka z Erasmus bude pracovat v Praze a hledá ideální banku. Přemýšlím o aquabank. Můžete doporučit? Díky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Fio, Air, Equa.
    Pokud nepotřebuješ platební kartu, tak ještě ING, Wüstenrot, mBank.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ANGIOLETTO: A Equa :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ANGIOLETTO: Fio, Airbank
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Když člověk někam jede, tak většinou tuší, jaký je místní kurz. A pokud jenom projíždí, tak je mu jedno kolik to stojí, ale příplatek nechce.

Možná by to chtělo dát do té soutěže o absurdní poplatky - poplatek za vidění částky ve vlastní měně (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GOR: Bylo to na několika místech na trase z Litvy do ČR (čerpací stanice na CNG a restaurace), já neřídil, takže neřeknu kudy jsme přesně jeli.
    Kamarádovi DCC nutili v Emirátech.
    NELDE: Tak nemusí to být špatné pokud je to v zemi, kde naprosto netuším kurz jejich měny (některé země mají několik různých kurzů - oficiální, turistický, černý,...). Ale i tak to s 99 % pravděpodobností vyjde méně výhodně, než když ten přepočet dělá vlastní banka.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PISTA1: obchodnik z toho samozrejme ma provizi :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE:
    TOOMIX: záložna Creditas - od 1.1. banka - slibuje 1% bez keců a nějaké zajímavé termiňáky, ale tam ještě sazby oznámená nebyla. tak bych možná počkal, s čím přijdou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně jeden obchodník a Polák to nebyl přesvědčoval, jak je super vidět hned částku ve vlastní měně (-;
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jo poláci jdou do DCC tvrdě, kudowa a okolí si to člověk musí pořádně hlídat, i kdyžjim řeknu že chci platit ve zlotych stejně na mě na displeji vykoukne cena v korunách. Nevím jestli to maj národní sport, ale spíš bych řekl že jim za to banka dá nějaký procento, když člověka ojebou s DCC.
    GOR
    GOR --- ---
    PATRIKCHRZ: Jen pro orientaci, kde v Polsku to bylo? Mne se to kdysi stavalo, ale ted uz dlouho ne - Lubawka, Kamienna Gora, Boguszow - Gorce, Walbrzych....
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PATRIKCHRZ: v Polsku jsem to také zažil a několikrát upozornil obsluhu, že chci platit ve zlotých a ne v korunách, když to navolili za mě.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PATRIKCHRZ: rikam banka... obchodnici jsou pruser samozrejme, tam to rada obsluha sama odsouhlasuje za zakaznika..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: a že dnes nikdo nenutí dcc? Začátkem července mi ze 4 pokusů v Polsku třikrát nutili DCC a z toho jednou to za mne na terminálu už odsouhlasila a "dělala blbou", že neví o co jde a že to nejde zrušit (bylo to ještě před přiložením karty a zadáním PIN), samozřejmě, že to zrušit šlo
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ENDER: ..ale může na dcc upozornit v národním jazyce, tedy maďarsky :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELDE: za 3 roky je chce vybrat najednou a rozfofrovat hned nebo postupně, jde mu jen o ty 3 roky, aby to nekde leželo a pár korun se k tomu každý měsíc přidalo
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Airbank tuším stále deklaruje, že jejich úroky budou mezi 3 nejlepšími na trhu. Doma riskuje v případě krádeže a trezory stojí prachy. Záleží na tom, jak je bude chtít použít za ty tři roky - jestli najednou nebo postupně.
    ENDER
    ENDER --- ---
    CAMELLA: zadna banka ti nesmi vnutit dcc bez tveho vedomi, pripadnou reklamaci vyhrajes, ale neni pravdepodobne, ze v dnesni dobe nekdo nuti dcc (kdysi byl tento problem nekde v italii nebo spanelsku na terminalech)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    btw teď jedu na víkend do budapešti, na dcc si budu dávat bacha, nemáte někdo nedávné info, kterým tamním bankám se vyhýbat (rsp jejich atm) aby to nebylo jako v čr u monety?
    ENDER
    ENDER --- ---
    ADM: to atm nemuze udelat. musi dat klientovi vybrat...
    jak pise patrik, problem konverze je na strane vydavatele karty, ne atm (mimo dcc)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam