• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Mohl by mi zkusit nekdo vysvetlit proc AIR nedela nove hypoteky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Právě proto jsem psal, že hodně záleží na tom, jak bude účet používat.
    Eurový účet a kartu k němu umí více bank. Samostatný eurový účet s kartou umí i FIO a Air Bank (účet i karta zdarma). Nebo jsou tu banky, které umí multiměnové karty, třeba Equa, Raifka, Česká spořitelna, Unicredit.

Problém je ale většinou v tom, jak tam ta eura dostat. Většinou je to zpoplatněno, ať už jde o příchozí SEPA platbu nebo vklad cizí měny na pokladně, ještě dražší bývá případná přebytečná eura dostat ven. Takže "nakoupit levně eura "u Araba" a pak je vložit na přepážce není až tak easy a ne vždy nejlevnější cesta.

Proto se hodí banky, u kterých mají účty devizovky (třeba ta FIO), protože převod nakoupené cizí měny je brán jako vnitrobankovní platba.
    Velmi zajímavá je Unicredit, kde se všechny cizoměnové transakce nejdříve zúčtují kurzem karetní společnosti (tady je dobré mít kartu MasterCard, protože MC má lepší kurzy) na Eura a je-li karta multiměnová, strne se platba z eurového účtu. Takže jde takto platit výhodně i v zemích, kde se platí jinou měnou, než eurem. A u Unicredit má účet RoklenFx.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: equa to právě má. Jen je potřeba mít na eurovém (dolarovém) účtu peníze.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Dá se předpokládat, že domácí účet v eurech ji zůstane, takže moc v cizině vybírat z českého účtu nebude. Možná i v obchodech bude platit eurovou kartou (vím, že to není optimální), takže ten český účet asi potřebuje na nějaké převody (platby za byt). Samozřejmě, že by se jí asi hodilo převést eura na Kč v dobrém kurzu. Pokud je převede hotově - tak ji hlavně bude chybět možnost peníze vložit. Nebo už má Equa vkladomaty či pokladny?

Jak jsou vlastně na tom banky s možností mít eurový účet navázaný na kartu? Platím-li venku, tak se to bere z něj. Někdo to měl, ale nevím už kdo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: hrozně moc záleží na tom, jak chce účet používat. Jestli jen v rámci ČR a jen v korunách, nebo jestli tam bude i nějaký přeshraniční styk v Eurech, jestli bude vybírat v zahraničí nebo jen v ČR, jestli jí nevadí plnit nějaká kritéria,...

Taková "svatá trojice", tedy banky, kde jsou základní služby (účet, karta, tuzemské převody) zdarma bez nutnosti splnění podmínek je Fio, Air a Equa. Pokud bude občas dělat cizoměnové transakce, tak bych inklinoval k FIO, kde jsou jednak SEPA paltby za rozumnou dvacku a navíc zde má účet několik devizových společností - Fortissimo, Akcenta, Easychange, přes které může měny výhodně směňovat.

Kdybys poslal více informací, mohu pak doporučit i některou z velkých bank, byť je zde třeba nutnost plnit nějaké podmínky (zejména obrat na účtu), ale odměnou za to jsou různé výhody - např. jestli bude domů létat, tak se hodí vstupy do salonků (proč si před odletem dělat doma snídani, když se můžu zadarmo najíst v salonku :D ), tedy účty Erste Premier a ČSOB Premium, atd.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RUM:
    ZBYNEK: tak příchozí SEPA za 9 Kč a odchozí za 99 Kč - předpokládám, že nebude v jednom kuse posílat peníze do Španělska, a nakonec, na to je stejně lepší jiná varianta (Patrikem propagované devizovky - kvůli kurzu). jinak je Equa - třeba díky výběrům ze všech bankomatů - lepší volba než Air bank a srovnatelná s FIO.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RUM: Založení i zrušení zdarma. Pořád určitě najde lepší možnosti než Equa...
    RUM
    RUM --- ---
    ZBYNEK: tak myslela equabank a už si to u nich založila... no což :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ZBYNEK: *přemýšlí. Psal jsem z mobilu.. :-) já jsem jí už psal, že by měla mít představu o tom co chce alespoň. Dám jí vědět. Díky.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RUM: Aquabank? Pěknej vtip :-)

K čemu bude účet používat? Pokud bude posílat prachy v rámci EU, tak Air Bank (příchozí 0, odchozí 25) nebo Fio (20 všechny).
    RUM
    RUM --- ---
    Ahoj, moje spanelska kamarádka z Erasmus bude pracovat v Praze a hledá ideální banku. Přemýšlím o aquabank. Můžete doporučit? Díky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Fio, Air, Equa.
    Pokud nepotřebuješ platební kartu, tak ještě ING, Wüstenrot, mBank.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ANGIOLETTO: A Equa :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ANGIOLETTO: Fio, Airbank
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Když člověk někam jede, tak většinou tuší, jaký je místní kurz. A pokud jenom projíždí, tak je mu jedno kolik to stojí, ale příplatek nechce.

Možná by to chtělo dát do té soutěže o absurdní poplatky - poplatek za vidění částky ve vlastní měně (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GOR: Bylo to na několika místech na trase z Litvy do ČR (čerpací stanice na CNG a restaurace), já neřídil, takže neřeknu kudy jsme přesně jeli.
    Kamarádovi DCC nutili v Emirátech.
    NELDE: Tak nemusí to být špatné pokud je to v zemi, kde naprosto netuším kurz jejich měny (některé země mají několik různých kurzů - oficiální, turistický, černý,...). Ale i tak to s 99 % pravděpodobností vyjde méně výhodně, než když ten přepočet dělá vlastní banka.
    ENDER
    ENDER --- ---
    PISTA1: obchodnik z toho samozrejme ma provizi :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE:
    TOOMIX: záložna Creditas - od 1.1. banka - slibuje 1% bez keců a nějaké zajímavé termiňáky, ale tam ještě sazby oznámená nebyla. tak bych možná počkal, s čím přijdou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Mně jeden obchodník a Polák to nebyl přesvědčoval, jak je super vidět hned částku ve vlastní měně (-;
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jo poláci jdou do DCC tvrdě, kudowa a okolí si to člověk musí pořádně hlídat, i kdyžjim řeknu že chci platit ve zlotych stejně na mě na displeji vykoukne cena v korunách. Nevím jestli to maj národní sport, ale spíš bych řekl že jim za to banka dá nějaký procento, když člověka ojebou s DCC.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam