• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    FLAD
    FLAD --- ---
    Děkuju všem za rady, nějak se tím proberu a zkusím vybrat, co mi bude nejvíc vyhovovat.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: ano :).
    DYNK
    DYNK --- ---
    CAMELLA: jj, tak jsem to tehdy vyresil - poslal jsem to znovu, tentokrat v USD.

Takze pokud mi prijdou EURa na CZK ucet, tak se da ocekavat automaticka konverze na menu uctu, jestli to chapu spravne.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: problém je v tom, že CZK ne každá banka bere. Stačilo tehdy poslat USD a bylo by to ok. Jinak standardně pokud ti přijde běžně používaná měna, tak se převede rovnou, nebo přes dolary/eura (u měn, kde banka nemá daný kurz rovnou)
    DYNK
    DYNK --- ---
    Mate nekdo prehled jak to je, kdyz prijde na ucet castka v mene, ktera neodpovida mene uctu? Jednou jsem poslal obnos v CZK na ucet do USA a penize se mi vratily s tim, ze cilovy ucet neni v pozadovane mene. Ted ocekavam na svuj CZK ucet castku, ktera bude odeslana v EUR. Udela se konverze na CZK automaticky?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: Přesně tak, počítá se to jako splátka karty
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VECTOR: spíše bych řešil kde měnit. Rozdíly mezi jednotlivými způsoby (banky, směnárny, devizovky) je i několik desítek haléřů.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: co jsem četl ve fóru na Finexpertu, tak podmínky N26 se pro nové klienty výrazně zhoršily a v podstatě to už moc nemá smysl
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KACZER: Tak myslím, že se v téhle problematice celkem vyznám, viz www.mesec.cz/autori/chrz
    FLAD: musí to být jedna banka? Nebo je možné zřetězit více bank a případně dalších služeb (jako jsou devizové společnosti)? Protože kombinace FIO a třeba Akcenty nebo Easychange nemusí být úplně marná. K tomu nějaká kreditka s dobrým kurzem (Cetelem, Tankovací karta České pojišťovny). Jde jen o to, jestli chceš hlavně jednoduchý produkt, nebo to může být trochu složitější kombinace více produktů.
    VANEK
    VANEK --- ---
    FARFELOO: Problém je, že jak peníze zbylé po srážce z důchodu přijdou na účet, exekuce je tam zablokuje taky; a dostat je odtamtud je nejisté a každopádně vyžaduje nadprůměrnou dovednost v papírování. Výhledově se má podle pravidel EU zavést sociální chráněný účet, ale to ještě potrvá.

FARFELOO: Fio pokud vím nedělá ani bezdomovcům problémy se založením účtu (který je zdarma), pokud mají požadované dva osobní doklady (ale karta se posílá poštou, tam může být problém; osobně předávat na pobočkách moc nechtějí). Síť bankomatů aspoň v centru Brna ujde: http://www.fio.cz/o-nas/kontakty?®ion=2
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: tusim, ze opatrovnikem muze byt i obecni urad, takze pak prachy chodi na urad a je urcena urednice, ktera se o takoveho stareho nebo cloveka zbaveneho prav k ukonum (prpste je to debil) stara

Veřejný ochránce práv - Výkon opatrovnictví
    http://www.ochrance.cz/...-si-stezovat/zivotni-situace-problemy-a-jejich-reseni/vykon-opatrovnictvi/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NELDE: no, dostanes opatrovnika, budto je to nekdo z rodiny a nebo koho urci soud nebo nakej zakon.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Problém je v tom, že bez karty nevybere. A jak bude mít kartu, tak mu ji někdo sebere. Nebo ho donutí, aby prachy vybral a vše mu dal. Takže potřebuje někoho, kdo mu pomůže v této oblasti a kdo ho neokrade.
    Na druhou stranu, pokud bude mít důchod, tak může jít do nějakého domova pro seniory/azylového domu - nechat si posílat peníze tam - většinu strhnou za pobyt a zbytek mu dají jako kapesné. Nemám zkušenosti, ale jak jinak by se starali o ty málo chodící 90+.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: s tímhle souhlasím, ale chtěl jsem být ready, když ho zase potkám. Díky moc, každopádně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: tak si nejdriv zjisti jaka je jeho situace, jestli ma doklady, jak to ma s financema a pak teprv res nejaky ucty. kolikrat pro tyhle lidi je lepsi bejt uplne mimo system, paklize se na ulici pohybujou dlouho. osobne si myslim, ze kdyby byl koser a nemel problemy, je tu dost moznosti jak si nechat pomoci. myslim, ze neziskovky pro pomoc lidem v nouzi jsou v kazdym okresnim meste.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: To samozřejmě nevím. Ale důchod dostává a z toho by mu to taky strhli, ne? Něco mu evidentně zbyde... nejde o to, aby si tam nosil peníze z almužny...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Teda to je financovani neziskovek, tak to jeste asi neni v provozu bo co
    Šéfem sociální banky České spořitelny se stala Klára Gajdušková - Investujeme.cz | Fincentrum
    http://www.investujeme.cz/sefem-socialni-banky-ceske-sporitelny-se-stala-klara-gajduskova/
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GIOMIKY: Dík, ale zdá se mi, že to je pro firmy a instituce, který s těma lidma pracují...

Každopádně mi nepříjde úplně mimo ta spořitelna na takový basic účet...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: polibek smrti to pro nej bude vzdycky, paklize si ses jistej, ze nema zadny exekuce, dluhy, srazky z duchodu a tak...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    FARFELOO: Sporka ma socialni banku
    Sociální bankovnictví - Česká spořitelna
    https://www.csas.cz/banka/nav/o-nas/socialni-bankovnictvi-d00026316
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam