• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: Pokud bys chtěl zůstat u ČS, přejdi na PREMIER účet. Budeš mít vše zdarma a k tomu třeba cestovní pojištění (i když v kuse budeš moci být v zahraničí max 90 dní), vstupy do salonků na letištích, atd. A bude tam i ten eurový účet. Podmínkou je 50 000 Kč měsíčně obrat na účtu, ale ten můžeš dělat i uměle přeléváním z účtu u jiné banky tam a zpět.

FIO není špatná volba, už proto, že zde má účet spoustu devizovek (Akcenta, Easychange), přes které můžeš účet "naplnit" výhodněji než bys kupoval eura u banky.

Napsal jsem článek na téma bezplatné účty, i když některé informace jsou tam už zastaralé (došlo ke zhoršení podmínek u mBank a ke zlepšení právě u ČS)
    Jaký bezplatný účet je ideální přímo pro vás? - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/
    RUM
    RUM --- ---
    ZBYNEK: díky. četl jsem, že fio má lepší IB.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RUM: Fio i AirBank ti dají zdarma vedení účtu, kartu i EUR účet. Vždy ale budeš platit za SEPA transakce (+- 1€ za bankovní převod v EU).
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj lidi,
    chci se poradit tentokrát přímo za mě... v březnu po mě bude chtít česká spořitelna potvrzení o studiu, které už ale nedostanu a tak se chci zeptat, co dál? Rád bych měl účet nebo i dva u nějaké moderní banky, kde budu mít jeden v eurech a druhý v korunách, protože plánuji žít od léta ve španělsku, zatím na zkoušku. Logicky bych si později založil účet přímo tam. Chci se naučit platit kartou všude kde se dá, abych měl přehled o mých výdajích. S tím souvisí tedy i to, jestli je možné takto provozovat eurový účet a platit ve španělsku bez doplatků z tohoto účtu. Děkuji.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ATOMIKS:
    PATRIKCHRZ:
    PETER_PAN: Viz [ EDERA @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni ]
    Jsem ráda, že nejsem jediná, komu to přijde příšerné. A jak záleží na srovnávacím subjektu, tak najednou mi i internetové bankovnictví mBanky přijde vlastně skvělé.:-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATRIKCHRZ: presne, plus povinnost pojmenovani prijemce pri odesilani apod. Jako AirBank ma porad super prehledne (relativne), FIO se take drzi. Stara mBank byla nejlepsi, stacilo ve udelat face-lift na vetsi/lepsi font a nechat logiku. Nova mBank je oproti tomu opravdove peklo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ATOMIKS: je to ted taková móda jít cestou "debilizace" IB. Datově náročnější a méně přehledné. Tenhle "virus" se přinesla mBank a od té doby se neuvěřitelně šíří :(
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Unicredit si změnila internetový bankovnictví a já jsem poněkud nemile překvapen
    třeba když odskroluju dolu, tak jim přestane fungovat horní lišta a tlačítko zaplatit se schová pod rámeček, evidentně blbý css. takže se to musí nejlíp celý odklikat na home, aby to začalo opět fungovat.
    nebo příjemci. člověk má seznam příjemců, kterým posílá peníze. no a nyní při platbě se musí zadat do vstupního pole jméno toho příjemce, nechat si ho vyhledat a až dle toho dohledá bankovnictví příslušné údaje, není tam nic pro výběr ze seznamu. takže když máte v baráku 70 partají, tak se prostě musíte naučit jména všech včetně netradičních Mullerů, Müllerů, Milerů...
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAMM: Tak na Policii jsem byla skoro týden po tom 25. říjnu a zjevně to nebyla priorita mezi věcmi, které měl ten policista k řešení. Podle všeho musel nejdřív do Fio banky, kde mu řekli akorát to, která banka vystavila předmětnou kartu a její číslo, a pak do té další, kde dohledali, komu karta patří.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    EDERA: dobrý! po dvou měsících bych byl asi taky dost příjemně překvapen, co na tom tak dlouho trvalo? :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    EDERA - happy end:
    Mně se peníze opravdu nestrhly, na Policii jsem je odevzdala a dneska mi volal nejdříve policista, že vypátral majitele, a pak i šťastný majitel, že má zpět svých patnáct stovek a že moc děkuje. Tak si před spaním můžu vybarvit modré políčko. :-)
    OUKYDOUKY
    OUKYDOUKY --- ---
    Ahoj dotaz: je jeste pred novym zakonem o platebnim styku (PSD2 platne v roce 2018) zjistit u banky, zda je vuci memu uctu na konkretnim uctu povoleno inkaso? Lze si samozrejme nechat od nekoho nechat poslat screen nebo export jeho nastaveni inkasa, ale rad bych si to overil, abych ho (jako sveho klienta) timto neobtezoval.

Pokud to lze, je mozne ziskat i limit inkasa, povolene symboly (VS,KS,SS) platnost do? Diky predem
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: to me nenapadlo. Dobry vedet.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: i v takovém případě lze využít devizovku. Ze svého korunového účtu to poslat jim, oni smění výhodným kurzem a pošlou na tvůj devizový účet, ze kterého to pošleš. Samozřejmě, aby to mělo smysl, chce to vybírat takovou devizovku, která má ten devizový účet u stejné banky, jako ty, aby to šlo jako vnitrobankovní transakce a nenaskočily tam poplatky za cizoměnovou platbu
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: V tomhle pripade bylo vyzadovano, aby to slo z uctu na moje jmeno. Coz me vyslo celkem draho.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: standardně převede banka částku dle svého kurzu deviza-nákup na měnu účtu. Ale ne se všemi měnami si poradí. S dolary si u nás poradí každá banka, ale s českými korunami si každá americká banka poradit neumí.

Samozřejmě je blbost posílat do Ameriky koruny. I když by si s tím místní banka uměla poradit, použije nějaký šílený kurz. Mnohem lepší je využít zde nějakou devizovku, která čásktu převede na USD výhodnějším kurzem
    FLAD
    FLAD --- ---
    Děkuju všem za rady, nějak se tím proberu a zkusím vybrat, co mi bude nejvíc vyhovovat.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: ano :).
    DYNK
    DYNK --- ---
    CAMELLA: jj, tak jsem to tehdy vyresil - poslal jsem to znovu, tentokrat v USD.

Takze pokud mi prijdou EURa na CZK ucet, tak se da ocekavat automaticka konverze na menu uctu, jestli to chapu spravne.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DYNK: problém je v tom, že CZK ne každá banka bere. Stačilo tehdy poslat USD a bylo by to ok. Jinak standardně pokud ti přijde běžně používaná měna, tak se převede rovnou, nebo přes dolary/eura (u měn, kde banka nemá daný kurz rovnou)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam