• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: pravda, sice jen max. 400 Kč, ale jsou to 2 %.
    EDERA: nějaký důvod pro dětský účet? Omezené disponování s penězi, peníze? jsou jednou pro vždy dítěte. Není lepší nějaká předplacenka, třeba coolkarta.cz?
    Pokud jde o "účet zdarma", tak to už dneska nabízí i dospělácké účty
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: 2% stale vidim u Cetelemu
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nezkoumal jste někdo poslední dobou dětské účty? A hlavně karty, co k tomu dávaj. Někdy před pěti lety na to šla v podstatě jen vybrat hotovost z bankomatu, teď to na mě podle popisů na internetových stránkách dělá dojem, že už by s tím mohlo jít i platit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: 2 % už nikdo jiný nedává. I 1 % je dneska úspěch. Mnohem víc záleží na tom, z jakých transakcí se bonusy vyplácejí, banky to začínají celkem drasticky omezovat. Třeba zmíněná Raifka u Mall kreditky bude nově dávat bonusy jen z některých plateb (tuším tam nebudou fyzické platby v rámci ČR), hodně bank přestává poskytovat bonusy z plateb na poště (třeba mBank), z dobíjení předplacených karet a myslím, že to je jen začátek. Také dochází k drastickému omezení horní hranice bonusů - já mám třeba kreditku Axa od Unicredit, která nemá horní limit pro bonusy, ale od března zavádí limit max. 400 Kč za měsíc, takže divoká jízda odměn v řádech desítek tisíc měsíčně končí :(

Očekávám, že výhledově to půjde podobným systémem, jako má Moneta. Tedy bonusy ve vybraných obchodech a vybraných odvětvích - https://www.moneta.cz/lide/karty/kreditni-karty/kreditni-karty-moneycard , což dost často nefunguje, známí musí neustále sledovat a přepočítávat platby a reklamovat, protože banka za cca polovinu plateb bonus nepřipíše.

Bohužel regulace EU na mezibankovní sazby má stejný dopad, jako jakákoliv jiná regulace. Spotřebiteli to nepomůže (obchodníci rozhodně nezlevnili zboží) a banky si to vezmou jinde (zejména na kurzech, které se u řady banky skokově zvýšily, např. během půl roku zvyšovala AirBank spread hned dvakrát), třeba právě na těch odměnách za platbu kartou.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TOMINO_I: kdyby jí pouze snížili na 1%, tak to takový problém není, jako snížení limitu bonusu na 350/500, snižuje to BC celé té akce! :o
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    PATRIKCHRZ: Tyy jo.. ty mas dobrej prehled. Tak se teda zeptam na jeden zaludny dotaz. Existuje nejaka podobna kreditka (ne-li lepsi) nez ta LIFE karta od Raifky? Kdyz to tedka snizi na 1% tak jestli se vypllati jit do nejake jinaci kreditky.
    Dik za info ;)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: Air má o fous horší kurzy, než FIO, takže pro platby vychází hůř. Každopádně na platby jsou lepší varianty - Cetelem, Tankovací karta ČS, některé karty od Unicredit
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: U FIO stojí výběr z bankomatu 0,8 % + 80 Kč.
    U AirBank je to složitější. V EU je to za 25 Kč (zdarma u Velkého tarifu), mimo EU za 100 Kč.

Po Evropě si vozím eura nakoupené u Arabů skoro za střed (naposledy 27,04). Mimo Evropu vybírám z jiných karet, kde mám výběry zdarma : ČS, ČSOB, Unicredit, Equa (tady tedy ne zdarma, ale za 9 Kč), Sberbank (i když kartu jsem ztratil a zatím neobnovoval), KB
    RUM
    RUM --- ---
    PATRIKCHRZ: sakra, já měl na mysli výběry z bankomatů v zahraničí... pomotal jsem to
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RUM: FIO drahé SEPA? Vždyť jsou za dvacku. Mezi ČR a Slovenskem dokonce zadarmo.

ČS umí i bezplatné účty a to dokonce hned tři tarify:
    Moje zdravé finance
    Služba Blue
    Služba Premier

Paradoxně nejjednodušší jsou podmínky pro Premier, kde stačí jen obrat na účtu, i když vysoký, 50 000 Kč měsíčně. U ostatních tarifů je sice nižší, ale je nutné splňovat různé další podmínky. Ke službě Premier jsou zase další výhody, cestovní pojištění, výběry v zahraničí, concierge, pozvánky na různé akce, atd.
    RUM
    RUM --- ---
    KOC256: jojo drobet pochyby u airbank, když jsem k ním teď přecházel od ČS, ale furt pro mé potřeby nejlepší banka... chtěl jsem nejdřív FIO, ale tam mě odradilo, že mají strašně drahé SEPA převody a úrok 0.15% je pěkné prd. U spořky, kdy jsem byl předtím by mě za chvíli zrušili studentskej účet a už i na tom studentském mě začali kasírovat cca 40Kč měsíčně
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Jo jeste toto jsem zapomnel dodat z toho emailu:
    "Pro držitele kreditních karet: Ačkoliv není Program výhod smluvním dokumentem, chceme být transparentní a včas Vás informovat, že od 1. 4. 2017 bude platit v nové podobě. Nemusíte se ale znepokojovat, naše kreditní karty budou pořád patřit mezi nejlepší na trhu. Odměny, které lze používáním karet získat, upravíme pouze u kreditních karet Mall, O2 a Life. O nich Vás budeme informovat samostatným e-mailem nebo dopisem do konce ledna 2017."
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Ja prave premyslim, jestli mi to za to stoji, to mysleni na splaceni, a ty blbosti kolem toho. Mno je to skoda no.. :-/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TOMINO_I: A už to nepůjde čerpat pomocí cool karet, bude se muset zpět na poštu (i když to kvůli těm pár korunám začíná postrádat smysl...)

A taky přestanou nabízet zamykání debetní karty...
    DYNK
    DYNK --- ---
    Tak to vypada, ze se ji chteji zbavit. Je to celkem bezna strategie u nich, ze zdrazujou/znevyhodnujou produkty, ktery uz nenabizej. Porad tam ale maji MALL.CZ kartu, ktera se tvari, ze ma normalne 2 % zpet a max 1000/mesic. Otazka je jak dlouho jim to vydrzi.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DYNK: Převzatá bejvalá CITI LIFE

TOMINO_I: Tak to vypadá na zbohem karto, v únoru mám naplánovanejch pár velkejch nákupů tak jí podojím, pak co to dá do vybrání prémií a pá pá.
    DYNK
    DYNK --- ---
    TOMINO_I: co je ta Karta LIFE? Mezi kreditkama ji na strankach nevidim.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Tak to vypada, ze se nam Raifka pekne rozjizdi v utahovani sroubu :P
    Karty LIFE:
    - Prémie je stanovena jako 1 % z plateb u obchodníka provedených Kartou, souhrnně však maximálně do výše uvedené níže v kapitole Výše Prémií.

Výše Prémií:
    (a) Pro zúčtovací období začínající do 30. 6. 2017 včetně:
    - Maximálně 350 Kč za zúčtovací období.
    (b) Pro zúčtovací období začínající od 1. 7. 2017:
    - Klient s Běžným účtem maximálně 500 Kč za zúčtovací období
    - Klient bez Běžného účtu maximálně 350 Kč za zúčtovací období
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CMLKA:
    Ano, centrální banka dané země určuje, jaké bankovky jsou obchodníci povinni přijmout. Samozřejmě mohou přijmout i ty, co nemusí.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: a tohle nejak urcuje centralni banka te ktere zeme? protoze u nas s tim jsou problemy, jak neco chybi, nebo je natrezeni vyrazne, ale co si vybavuju, tak v USA jsou bezne bankovky pocmarane, roztrzene a slepene a vubec obihaji znacne poskozene (nebo aspon ty nizsi nominalni hodnoty) a problem s tim nikdo nema
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...německém super-hyper
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam