DONTRAGEDY: No, tohle
DONTRAGEDY: tvoje vyjádření jsem bral, jako že rozporuješ, že náklady na zobrazení zůstatku jsou vyšší, než náklady na převod, tak jsem dokládal, že opravdu jsou vyšší a to výrazně (několikasetnásobně). A zde
DONTRAGEDY: zase rozporuješ, že zobrazení zůstatku je lehčí operace, než převod, i to se snažím vysvětlit.
Banka sice může být offline, ale u nás zkrátka není. Vždy (kromě bezkontaktních (a to ještě ne všech) plateb) se zůstatek karty online ověřuje. můžeš si to zkusit u jakékoliv banky, vybrat peníze z účtu a pak se pokusit kartou zaplatit. Výjimkou mohou být banky, které používají karty jiných bank (tak to bylo v době, kdy FIO mělo karty ČSOB; karty ČSOB aktuálně ještě využívá Sberbank a Oberbank, ale alespoň u Sberbank jsem z karty vybral ihned poté, co jsem na účet vložil peníze, takže tam nějakou dávkovou aktualizaci zůstatku nepředpokládám, Oberbank nemám).
Každopádně banka má na zobrazení zůstatku poměrně významné náklady (jednotky korun). Naopak na převod peněz jsou náklady nevýznamné (jednotky haléřů)