• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: aha, tak to jsem v háji. Mne žádný takový mail nepřišel. Je to "osobní" nebo nějaký obecný? Poslala bys mi ho (jestli je obecný)? e-mail napíšu v SZ
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Ano. Předvedla jsem slečně na pobočce mail, kterým ta nabídka přišla a dožadovala se její realizace. Vlídně, leč neústupně.:-) Ještě to neměla v počítači, protože to byla nová nabídka, ale někam kvůli tomu volala a oni to zaktivovali. Telefon mi prý vydá zároveň s kartami (platební a zdarma vedenou kreditkou ) příští týden.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: a dostal jsi se k němu? Já dnes zkoušel škemrat na pobočce a nenabídli naprosto nic navíc proti člověku z ulice, tak jsem nic nezakládal
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak RF nakonec přihodila k nabídce pro ZUNO pohrobky i mobilní telefon Samsung S5mini. Jako argument mi to přijde poměrně přesvědčivé. :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM: spíš "To noone - for nothing".
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    chachá. konečně to chcíplo. při té příležitosti jsem zjistil, že mi tam zbyly dvě kila (afaik nějaký startovní kredit, nikdy jsem to nezačal používat).

ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: Air Bank - mBank sviští velmi rychle na obě strany, to jsem si jistý.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ani to není úplně přesné. Banka si informace o příchozích transakcích stahuje dávkově. A může si je stáhnout kdykoliv během obchodního dne. Třeba ING připisuje platby vždy až odpoledne.

Každopádně když je dán příkaz v provozních hodinách banky (internetového bankovnictí) měl by do cílové banky přijít následující pracovní den. Pokud nepřijde, tak buď některá z banka nedělá svoji práci, jak by měla, nebo to odesilatel neposlal (a prostě do některých bank posílá jindy - později, jako to je třeba v práci u přítelkyně)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ne tak docela: cílová banka je povinná (už ze zákona o platebním styku) připsat platbu na účet příjemce bezprostředně poté, co ji dostane na svůj clearingový účet. Takže jde o čistě technické věci, jak rychle jim servery zvládají zpracovat tak velké dávky; ale že by si řekli, necháme to do večera, ať lidi nestačí poslat peníze pryč, to nemůžou, to by jim ČNB při kontrole zatrhla.

Myslím, že veškeré rozdíly dělá povolená konvence T+1 v kombinaci s bankovním dnem, který není totožný s kalendářním. Takže (moje zkušenost z Fia) když něco pošlu během večera, oni to neodešlou s dávkami v 9 ráno, ale můžou až další večer po páté, a v kombinaci s noční odstávkou to přijde až dopoledne.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: to mi prijde zbytecne slozita operace....
    u nas teda v praci platilo, ze ti, co meli ucet u "novych" bank, tak meli vyplatu vzdycky o den driv, nez chudaci z CS, ted je to naopak, v soucasne praci maji ucet u CS, takze ti, kdo tam maji ucet ji maji o den driv nez ja
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: pak to musí posílat do některých bank jindy - třeba u přítelkyně v práci to mzdovka do Spořiteny posílá o 2 dny později než do všech jiných bank - asi proto, že sami mají účet u Spořitelny a tak ví, že i tak to dojde v termínu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    to neresi ten den + u nekterych bank...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: úplně jednoduše - posílají platby po obědě. Tak dojdou do všech bank následující pracfíovní den.
    Celý fígl se jmenuje "cut off", tedy jakási hranice, do kdy banka pošle platbu do CERTISu a pak kdy si to bude druhá banka stahovat, ale to by mělo mít vliv pouze na hodinu připsání, nikoliv na den - dle podmínek ČNB musí banka příjemce připsat platbu ve stejný den, kdy jí dostane, jen jí nic neurčuje, jestli ráno, nebo večer
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CMLKA: Zrovna dneska jsem premyslel jak to delaji na mzdovce, ze vsichni maji vyplatu na ucte ve stejny den.

Bo z AB mi to do zuno trvalo treba pul dne ale do mBanky (tusim ze to byla ona) dny dva.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CAMELLA: aha, tak dobry...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CMLKA: ne, zkušenost mám úplně jinou. Většinou mám prodlevu equa - air bank jen pár hodin v rámci jednoho dne.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    pokud se teda neco za tu dobu nezmenilo....
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CAMELLA: no hele to mi prave prijde, ze je tady fakt rozdil...vzdyt to v tom clanku i pisou, ze u Zuno kdyz zadas do 10:30 ten den, tak to ten den je na uctu
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CAMELLA: ha, diky, to jsem hledala....no jasne, takze je to d+1 proste, sice se odepisou, ale poslou je az pozdeji viz:

Pomalé banky
    Equa bank, Wüstenrot hypoteční banka. Celý den tam ty peníze leží a pak je prostě pošlou

i kdyz to zadam predem...takze je jedno, jestli to zadam predem nebo az ten den, protoze to stejne prijde az dalsi den...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CMLKA: to jsou garantované časy a fungují víceméně stejně ve všech bankách, takže pokud jsi to tak nedělala, tak si měla spíš štěstí :). Žádná banka ti negarantuje, že peníze budou připsané ve stejný den pokud samozřejmě nezaplatíš prioritní platbu/není účet ve stejné bance. Nicméně reálně to tak často je, to ne že ne, včetně equa.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam