• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VESPER_INDIGO: do urcite urovne jsou pojistene. Ale kamaradovy vyluxovali u ceske sporitelny ucet a nic zpatky nedostal
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Ahoj, hrozí u Air bank tím, jak je nová a "agresivní" a všechno, že brzo zmizí zase? Jak to v tom případě vypadá s penězi lidí v té bance?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    airbank -> csob, rb = ten samý den (při odeslání cca do 14-16 hod)
    csob -> airbank, rb = druhý den
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: mě už účet zrušili takže neočekávám dodatečný email.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Třeba to dělají postupně. Nebo je to zatím pilot.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KOC256: Ani moc ne. V podstatě tam spíš ze setrvačnosti ležely nějaké peníze ještě z doby, kdy měla ZUNO dobrý úrok na spořícím účtu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BUNDA: Ja kdysi hodne. Od doby AB vubec a neobtezovali se mi ani napsat ze ho rusi. Ale kartu mi nedavno jeste posilali novou.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOC256: já ho používal taky a zatím nic.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    EDERA: Asi jsi ten ucet i pouzivala ne?
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Bylo to vázané na konkrétního člověka. V systému pro aktivaci viděli, že mi to fakt posílali.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: aha, tak to jsem v háji. Mne žádný takový mail nepřišel. Je to "osobní" nebo nějaký obecný? Poslala bys mi ho (jestli je obecný)? e-mail napíšu v SZ
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Ano. Předvedla jsem slečně na pobočce mail, kterým ta nabídka přišla a dožadovala se její realizace. Vlídně, leč neústupně.:-) Ještě to neměla v počítači, protože to byla nová nabídka, ale někam kvůli tomu volala a oni to zaktivovali. Telefon mi prý vydá zároveň s kartami (platební a zdarma vedenou kreditkou ) příští týden.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: a dostal jsi se k němu? Já dnes zkoušel škemrat na pobočce a nenabídli naprosto nic navíc proti člověku z ulice, tak jsem nic nezakládal
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak RF nakonec přihodila k nabídce pro ZUNO pohrobky i mobilní telefon Samsung S5mini. Jako argument mi to přijde poměrně přesvědčivé. :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM: spíš "To noone - for nothing".
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    chachá. konečně to chcíplo. při té příležitosti jsem zjistil, že mi tam zbyly dvě kila (afaik nějaký startovní kredit, nikdy jsem to nezačal používat).

ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: Air Bank - mBank sviští velmi rychle na obě strany, to jsem si jistý.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ani to není úplně přesné. Banka si informace o příchozích transakcích stahuje dávkově. A může si je stáhnout kdykoliv během obchodního dne. Třeba ING připisuje platby vždy až odpoledne.

Každopádně když je dán příkaz v provozních hodinách banky (internetového bankovnictí) měl by do cílové banky přijít následující pracovní den. Pokud nepřijde, tak buď některá z banka nedělá svoji práci, jak by měla, nebo to odesilatel neposlal (a prostě do některých bank posílá jindy - později, jako to je třeba v práci u přítelkyně)
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ne tak docela: cílová banka je povinná (už ze zákona o platebním styku) připsat platbu na účet příjemce bezprostředně poté, co ji dostane na svůj clearingový účet. Takže jde o čistě technické věci, jak rychle jim servery zvládají zpracovat tak velké dávky; ale že by si řekli, necháme to do večera, ať lidi nestačí poslat peníze pryč, to nemůžou, to by jim ČNB při kontrole zatrhla.

Myslím, že veškeré rozdíly dělá povolená konvence T+1 v kombinaci s bankovním dnem, který není totožný s kalendářním. Takže (moje zkušenost z Fia) když něco pošlu během večera, oni to neodešlou s dávkami v 9 ráno, ale můžou až další večer po páté, a v kombinaci s noční odstávkou to přijde až dopoledne.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: to mi prijde zbytecne slozita operace....
    u nas teda v praci platilo, ze ti, co meli ucet u "novych" bank, tak meli vyplatu vzdycky o den driv, nez chudaci z CS, ted je to naopak, v soucasne praci maji ucet u CS, takze ti, kdo tam maji ucet ji maji o den driv nez ja
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam