• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    Kde sa vyplatí vymeniť 100k czk na eur v Prahe ? Alebo je lepsie to dať na Erste Premier účet a platiť v Holandsku kartami ? Zhruba čo ušetrím ? Lebo za 100 Kč vyberem to čo je pohodlné, ale nemám predstavu aké sú tam rozdiely.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: v konkurenci "bezplatných" bank Air, Fio, Creditas a Equa nebo "placených" (ale při splnění podmínek obratu zdarma) jako je ČS, KB, ČSOB/PS, GE, Unicredit, Sberbank bych to řekl takovým tím "marketingovým" způsobem: Nemám dost dobrých důvodů vybrat mBank, ale mám velmi mnoho dobrých důvodů jí nevybrat. Mám docela problém najít tzv. typického klienta, pro kterého by byla mBank lepší než jakékoliv jiné řešení.

Zkrátka mBank už nevěřím a jen čekám, kdy příjde s nějakou změnou či dokonce podrazem. Příšerné nepřehledné internetové bankovnictví (horší má snad jen Unicredit a i to si nejsem jist) a hrozné kurzy při platbě v cizích měnách tomu dávají jen takovou tu pověstnou třešničku na dortu.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: radikální změny v ceníku jsou radikální z tvého pohledu, ne u normálně se chovajícího klienta. já svoje chování neměním řadu let - a neplatil jsem ani předtím, ani nyní.

ano, začalo se se třemi libovolnými výběry zdarma, další zpoplatněné, pak byla fáze 0-3 výběry podle obratu na kartě, teď jsme opět u výběrů zdarma a platí se karta, pokud se nepoužívá (nebo nemáš kontokorent).

taky používám vratkovou kreditku, ale kontokorent mám a tak - stejně jako celých deset let - platím pořád jen za smsky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: To tajemství se jmenuje "průměrný/typický klient". Prostě si udělají nějaký vzorec chování klienta a vyjde jim, že když se bude klient chovat tak a tak, tak jim to buď přímo přinese nějaký prospěch (z obratu na kartě mají přímo nějaký zisk), nebo takový klient obvykle využívá ještě další služby, na kterých vydělají (obrat na účtu - platí kartou, investuje, půjčuje si,....).

Abych to shrnul - pokud manžela přinutíš, aby vybíral pouze z bankomatů "své" banky, volil bych mezi účty, které jsou zdarma bez podmínek (obratu na účtu či kartě), tedy: FIO a Air, podle toho, které bankomaty budete mít v dosahu.
    Výhodou Air je vyšší úrok na běžném i spořicím účtu a neomezený počet výběrů (FIO má z vlastního bankomatu jen 10 výběrů za měsíc).
    Já osobně tíhnu spíše k FIO kvůli jejich internetovému bankovnictví, ale každému se může líbit něco jiného. Pokud se kartou FIO platí, lze si "naspořit" i na výběry z cizích bankomatů (za každé 4000 Kč utracené kartou je jeden výběr zdarma, lze využít i v jiném měsíci, než ve kterém nárok na výběr vznikl, takto lze spořit maximálně 5 výběrů a to libovolně dlouho)

Pokud se tomu není schopen/ochoten pořídit a chce vybírat kdekoliv a kdykoliv, tak bych volil U Konto (normální nebo Premium, podle toho, jak velký obrat jste schopni dělat) od Unicredit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Air Bank má k účtu 2 karty zdarma, kombinace využití je libovolná. Například majitel + disponent (tak to mám já), ale třeba i 2 x majitel (ke korunovému i cizoměnovému účtu).

Fio má vždy k účtu (ke každému, je možné mít karty i ke spořícímu účtu) zdarma kartu pro majitele a disponenta zdarma.

ČS (služba Erste Premier) má také dvě karty a je možné si vybrat kombinaci (2 x majitel nebo 1 x majitel + 1 x disponent). My máme ale s přítelkyní každý svůj účet a každý 2 své karty (kvůli vstupům do salonků :) ).

Unicredit má k Ukontu Premium dokonce 3 karty zdarma (nějaká kombinace prémiových a obyčejných), já mám dvě - zlatou debetku a obyčejnou kreditku.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CAMELLA: jak se říká "proti gustu, žádný dyšputát". Já za 1200 Kč za rok raději udělám těch 12 převodů a ještě navíc dostanu vstupy do salonků, cestovní a ještě další pojištění dle výběru zdarma. A ty výběry mám nejen v Evropě, ale po celém světě. I když "zdarma" není úplně zdarma - jsou tu ty kurzy, které banky plíživě zhoršují. Udělal jsem nedávno test v Egyptě a proti bankám s výběrem "zdarma" (mBank, Unicredit a ČS) vyhrála při výběru 3000 EGP (cca 4,5 tisíce korun) Creditas s výběrem za 30 Kč (poplatek rozpočítán do kurzu)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: U mBank mi vadí zejména příliš časté a příliš radikální změny v ceníku, co dva roky otočka o 180 stupňů. To není vhodné pro hlavní účet - neustále sledovat co se změnilo a přizpůsobovat svoje chování. A co bylo zrušeno mFórum, tak je snížena šance, že si té změny všimnu včas.

Každopádně je zde rozdíl mezi disponentem a spolumajitelem. Karta pro disponenta je vždy zpoplatněna, u karty pro spolumajitele záleží na podmínce obratu - pokud je měsíční obrat na kartě minimálně 1500 Kč, je zdarma, jinak stojí 29 Kč za měsíc. Pro mne je to mnohem větší překážka, než obrat na účtu. Pokud tam chodí výplata, je podmínka částo splněna automaticky, pokud nestačí, je to otázka jednoho trvaláku. Navíc mám kreditky, které mi vrací část útraty, takže proč platit kartou mBank "zadarmo", když jiná karta mi za těch 1500 Kč dá 15 - 45 Kč :).

Další "bolístkou" jsou prohibitivní kurzy, zkřivila by se mi ruka, kdybych měl kartou mBank zaplatit v zahraničí, i když ostatní banky ji pomalu dohánějí
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    SINEAD: po pravdě řečeno, mBank tohle umí fakt dobře a udělat obrat na kartě je fakt easy, takže pak máš imho to, co poptáváš. že mBank šla "komunikačně" do háje, je jedna věc, ale ten produkt je po pravdě řečeno pořád docela v pohodě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    HARALD: Tak jako chápala bych, kdyby k tomu jako alternativu nabídli, že tam musíš mít určitej zůstatek.

NELDE: No, pokud už někde nějakej účet mají a na něm nastavený trvalý platby na nájem, elektřinu, plyn, platby dětem za obědy, pojistky etc., tak to naopak takhle dělat budou. Protože všechno to rušit, měnit a oznamovat změnu účtu je opruz, kvůli kterýmu si spousta lidí radši nechá i ty zpoplatněný účty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Co se týče toho disponenta, tak tam nemusí být karta zdarma. Měli jsme to takhle u mBank a tu disponentskou nakonec zrušili.

SINEAD: A opravdu potřebujete jeden účet? My to máme tak, že oba máme účet v mBank, každý svoji kartu a navzájem disponentství - to znamená, že oba můžeme přehazovat peníze mezi účty (včetně správy úvěrů) - dělá to v reálu jen jeden z nás. Dá se to i přes mobilní bankovnictví (aby se dalo hned vybrat nebo zaplatit větší částku). On ten sdílený účet se hůře "dělí", kdyby došlo k rozchodu nebo smrti (to vůbec je problém - půl částky se bere jako dědictví ať to tam vložil kdokoli).
    HARALD
    HARALD --- ---
    EDERA: Množství lidí, kteří točí obrat přes víc účtů není tak velký. Většina si tam převede výplatu a banka má zisk ze zůstatku (když jsou sazby nad nulou), z transakcí (někdy) a hlavně z karetních transakcí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Většina lidí to ale takhle dělat nebude. A tak aby splnili podmínku, tak si ho dají jako hlavní - a to je to, co chceš dosáhnout. Protože na záložním účtě nevyděláváš.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Proč vlastně banky trvají na tom obratu? Raiffka má vedení účtu zdarma při příchozí platbě aspoň 15 tisíc a třech odchozích platbách. Což plníme jedním trvalým příkazem v jiné bance a třema po 5 tisících v Raiffce zpět. Může to takhle kolovat klidně do konce světa, mně je to fuk, ale co z toho ta banka má, že bez toho by to nešlo?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SINEAD: ještě je možnost u air platit kilo za měsíc a neřešit nic, tak to mám třeba já, protože taky nesnáším hledání bankáče a chci neřešit v celé evropě.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: tak neomezený počet výběrů z jakéhokoliv bankomatu má Sberbank (Fér konto Optimal, nutný obrat pro bezplatné vedení účtu je 25 000 Kč), Unicredit (oba účty), ČSOB (Premium konto - nutný obrat 50 000 Kč) a Komerční banka (nutný obrat 150 000 Kč - tenhle účet se moc nevyplatí, nemá nic co nemají jiné za mírnějších podmínek).

Z vlastních bankomatů pak AirBank a ČSOB/Poštovní spořitelna.

Můžete to udělat i tak, že přítel si nechá účet u Equa, kam si převede několik tisíc a bude ho mít jen na vybírání.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: Zrovna jsem chtela napsat ze mi vysel dobre ten CSOB Plus Konto, sice zdarma jen jejich bankace, ale zase je maji na kazdem rohu. Problem je s pritelem, ten je schopnej vybirat po petistovkach protoze udajne ty prachy jinak rozfrca a nevi za co :)
    No kazdopadne diky za info!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: A ještě jeden tip - jeslti chceš slíznout smetanu, tak Poštovní spořitelna dává aktuálně 1000 Kč za zřízení účtu. Podmínka bezplatného vedení je obrat 10 000 Kč měsíčně. K účtu jsou 2 karty, zdarma převody a zdarma výběry z bankomatů ČSOB.
    A ještě je možné sbírat body do světa odměn, třeba bez problémů 30 Kč měsíčně jen za trvalé příkazy (stačí si dát 2 trvaláky na 1 haléř s denní periodou :D ).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: Co má většina bank, tak jsou velmi nevýhodné kurzy cizích měn, prakticky všechny mají spread nad 5 %, některé velmi výrazně. Za posledních 10 let došlo k dvou až trojnásobnému zvýšení spreadu - takže ano, tady si to ten, kdo platí v cizích měnách, celkem dost zaplatí. Rozumné kurzy má ZATÍM Creditas.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: ještě je varianta výběru z terminálů Sazky za 10 Kč

SINEAD: disponenta s vlastní kartou umí téměř všechny banky (Equa je zrovna ta výjimka). O podmínkách bezplatných účtů jsem psal zde https://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/ je to sice rok staré, ale většina podmínek stále platí. Došlo ke zhoršení u mBank (podmínka pro bezplatné vedení karty stoupla na 1500 Kč obratu na kartě) a není tam Creditas, která spustila své služby začátkem tohoto roku (základní služby zdarma, 5 výběrů měsíčně z jakéhokoliv bankomatu).

My máme s přítelkyní jako společný FIO, maximálně mi vyhovuje jejich IB, je hodně jednoduché (pro někoho až zastaralé). Dále u FIO ocenuji dlouhodobou poplatkovou stabilitu, mám tam účet od roku 2006 (to byli ještě záložnou) a za tu dobu nedošlo k pro mně negativní změně v ceníku.

Špatnou volbou není ani AirBank kvůli 1 % úroku na spořáku i běžném účtu při 5 platbách kartou.

A ano, ty lepší účty jsou výměnou za podmínky, většinou měsíční obrat na účtu, třeba 50 000 Kč, jde i uměle (pošleš na jiný účet do jiné banky a zpět). Žádné další podmínky nejsou, fakt jen ten obrat (ale zapomeneš, a bude to za tisícovku, třeba). Mně se to vyplatí, vstupy do salonků a cestovní pojištění mi za to stojí
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Hmm tak jsem to prohledala a nic moc jsem nenasla, skoro vsude se caluje za vybery z bankomatu cizich bank, to me vylozene obtezuje nekde litat jak kokot a hledat bankac jedne banky, takze nejlip vysel ucet eKonto Smart od Rajfky ale tam se zas musi calovat za druhou debetku. Asi budem muset zacit platiti :/ skoda te Equy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam