• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOC256: aha :(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CMLKA: Pokud to je nadnarodni firma typu BUDGET tak se se mnou o tom vubec nebavi :(
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOC256: no a nebo se podle me da nechat nejakou tu rezervu v hotovosti ne?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VENIKA:
    VENIKA:
    OK OK... No je to stejne na vode. Nasel jsem si spolecnost kde mi pujci na debetku...

Díky za snahu...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PREPRESS: u 1500 eur vyjde pravděpodobně nejvýhodněji varianta, kterou jsem navrhoval - prodat eura v dobré směnárně a opětovně je nakoupit přes devizovku.
    Konkrétní příklad - prodáš je v alfaprague.cz za 25,65 (VIP kurz s kuponem z webu) a opětovně je nakoupíš za 25,954. Ztráta na 1 euru je 30,4 haléřů, při 1500 eur to dělá 456 Kč. Dají se nakoupit i o něco výhodněji, pokud budeš mít uzavřenou rámcovou smlouvu, tak u easychange.cz jsou za 25,8267, ztráta tak je jen 17,67 haléře, tedy 265,05 Kč na 1500 eur.
    Záleží na tom, jestli něco takového bude jednorázová akce (pak bych o jiné variantě ani neuvažoval) nebo jestli to bude pravidelné - pak je možné založit i účet u nějaké banky, které operuje s hotovými devizami. zajímavě vychází FIO, to si účtuje za vklad EUR a USD poplatek 0,5 % z objemu min. 75 Kč max. 250 Kč. U 1500 EUR vychází poplatek na necelé 2 stovky, k tomu 20 Kč za odchozí SEPA platbu. Blbé je, že na EUR účtu u FIO je povinný minimální zůstatek, tuším 10 EUR, takže na jednorázovou akci se to úplně nehodí.

Jak jsem uvedl na začátku - bylo by dobré uvést, jaký je konkrétně účel, protože se může pak najít nějaké jiné řešení - např. "jedu do zahraničí a chci výhodně platit, proto si tady nakoupím eura u Arabů, vložím je na účet a budu vysmátý, jak jsem obešel banku s jejími zlodějskými kurzy" se dá mnohem elegantněji vyřešit kartou s výhodnými kurzy (Cetelem, EON, Alza) a ještě vratkou navíc

Teď ještě koukám do ceníku Creditas a tam má vklad v cizí měně do 400 000 Kč za měsíc 10 Kč a odchozí SEPA platba za 50. Účet u nich sice mám, ale jen korunový, takže nevím, jak je to s vedením cizoměnových účtů.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    NAVARA: Na ja :). Tak jako kdyz je to schvaleny, tak plast jde i behem dne, kdyz se banka hodne posnazi, PIN se da doposlat. Ale k tomu je potreba duvod.. nebo znamost ;).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VENIKA: pracovních... tj. nejdříve 28.12. a to ještě se štěstíčkem, jestli má předschválený limit a když nebude podezřelej s "chci kartu hned" na anti-fraud :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    VENIKA: Moneta 1000. A dal uz nehledam :).
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    VENIKA: Nasla jsem u CSOB. v sazebniku expresni vydani do 3 pracovnich dni za 500,-
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KOC256: Nektery banky to umej rovnou na pobocce, ale bacha, to ti daj zrejme nepersonalizovanou, ta by ti mohla byt k prdu, pokud ji budes fyzicky dokladat nekde, kde ji budou kontrolovat. Potrebujes fakt tu beznou z personalizacniho centra, ale expresne vydanou, tzn jak pise Camella, za tucnej poplatek, tipuju tak 1500-2000
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: odhadla bych to na některou z velkých bank s pěkně tučnou přirážkou za express vydání :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kde mi vydají kreditku do 28.12.?

Kvůli půjčce auta potřebuji vyřídit do dovolené. Nenapadlo mě, že když mi to vzalo debetku pro rezervaci, že bude následně vyžadována kreditka :(.

Ideálně ať za ni dále nemusím nic platit...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PREPRESS: O jak velkou částku jde? Ono v některých případech vyjde levněji ta eura prodat v nějaké výhodné směnárně a pak je opět nakoupit třeba přes europlatba.cz (nebo výhodněji easychange.cz, akcenta.cz,...)

Blbé je, že banky si za vklad v cizích měnách obvykle účtují poplatek a za SEPA platbu další. Ve výsledku to může být klidně několik set, takže u malých částek je ztráta na kurzu (při prodeji a opětovném nákupu) menší, než poplatky za vklad a převod. O jakou jde banku? Protože můžeš ještě ve tvé bance zaplatit poplatek za příchozí SEPA platbu. A jestli to pak chceš poslat někam dál, tak další poplatek za odchozí - to už pak fakt vyjde výhodněji poslat to z nějaké devizové společnosti napřímo.

Zkrátka napiš o jakou jde částku a v jaké bance je potřebuješ mít a pak můžeme něco vymyslet.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    NYKRUK: Třeba na Yahoo, spousta nastavení i nějaký indikátory: https://finance.yahoo.com/quote/EURCZK%3DX/chart?p=EURCZK%3DX
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    nevíte o grafu, kde by bylo vidět, jak se mění kurs CZK/EUR v cca hodinových intervalech cca týden dva dozadu? Chtěl bych si potvrdit nebo vyvrátit domněnku, protože to nemám čas sledovat. Díky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GNUBLA: teoreticky bance nic nebrání otevřít účet komukoliv, jen jde o to, jak moc se jim do toho chce.
    Pokud účet nebude prakticky využívat, tak rozhodně vybírat z bank, které nevyžadují pro bezplatné vedení plnit nějaké podmínky:
    Air, Equa, Fio, Creditas, Hello.
    Z těchto dvou má Creditas velmi dobré kurzy pro plaby v zahraničí a výběr v zahraničí jen za 30 Kč (takže výběr cca nad 100 EUR vyjde levněji, než v řadě bank, co má výběry tzv. zdarma, ale má drsný kurz)
    Jak je to ale se vstřícností k cizincům u těchto bank netuším
    ADAM
    ADAM --- ---
    GNUBLA: fio banka účet otevře. Má I eur účet a kartu
    GNUBLA
    GNUBLA --- ---
    Zdravím,potřebovala bych doporučit banku,kde otevřou účet cizinci(Portugalsko)za těchto podmínek:nemá trvalý ani rezidenční pobyt v čr,není tu zaměstnán a účet bude prozatím využívat sporadicky,ale možnost výběru v zahraničí by byla velký bonus. Zatím mi padla do oka nabídka RB nebo Fio Banky, ale ráda si nechám doporučit, jsem v tomto směru neandrtálec. Předem děkuji za tipy
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VENIKA: ano stačí. A počítají se i vklady na přepážce a přes bankomat
    ADAM
    ADAM --- ---
    patrik to bude vedet presneji, ale imho prichozi transakce staci.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    ADAM: Vis, prosim, jestli staci na ten income proste prichozi trx z jine banky? A resi se pri splneni te podminky zustatek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam