PREPRESS: u 1500 eur vyjde pravděpodobně nejvýhodněji varianta, kterou jsem navrhoval - prodat eura v dobré směnárně a opětovně je nakoupit přes devizovku.
Konkrétní příklad - prodáš je v alfaprague.cz za 25,65 (VIP kurz s kuponem z webu) a opětovně je nakoupíš za 25,954. Ztráta na 1 euru je 30,4 haléřů, při 1500 eur to dělá 456 Kč. Dají se nakoupit i o něco výhodněji, pokud budeš mít uzavřenou rámcovou smlouvu, tak u easychange.cz jsou za 25,8267, ztráta tak je jen 17,67 haléře, tedy 265,05 Kč na 1500 eur.
Záleží na tom, jestli něco takového bude jednorázová akce (pak bych o jiné variantě ani neuvažoval) nebo jestli to bude pravidelné - pak je možné založit i účet u nějaké banky, které operuje s hotovými devizami. zajímavě vychází FIO, to si účtuje za vklad EUR a USD poplatek 0,5 % z objemu min. 75 Kč max. 250 Kč. U 1500 EUR vychází poplatek na necelé 2 stovky, k tomu 20 Kč za odchozí SEPA platbu. Blbé je, že na EUR účtu u FIO je povinný minimální zůstatek, tuším 10 EUR, takže na jednorázovou akci se to úplně nehodí.
Jak jsem uvedl na začátku - bylo by dobré uvést, jaký je konkrétně účel, protože se může pak najít nějaké jiné řešení - např. "jedu do zahraničí a chci výhodně platit, proto si tady nakoupím eura u Arabů, vložím je na účet a budu vysmátý, jak jsem obešel banku s jejími zlodějskými kurzy" se dá mnohem elegantněji vyřešit kartou s výhodnými kurzy (Cetelem, EON, Alza) a ještě vratkou navíc
Teď ještě koukám do ceníku Creditas a tam má vklad v cizí měně do 400 000 Kč za měsíc 10 Kč a odchozí SEPA platba za 50. Účet u nich sice mám, ale jen korunový, takže nevím, jak je to s vedením cizoměnových účtů.