• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: Já tam kupoval kuny. Teď jsem na mobilu, takže z jejich stránek moc nevidím. Co si pamatuji, tak nějaké měny na pobočce v Praze na Florenci měli, ale kolik a které už nevím.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: K těm směnám... na webu u nich vidím jen nabídku EUR/USD. Prodávají i jiné měny? Kde to najdu/zjistím? :) Díky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: Já vím. Proto jsem navrhl několik alternativ:
    1) změna banky - když si vybere ze skupiny Fio, Air, Equa, Creditas, Hello, tak se nemůže spálit. Všechny nabízí vedení účtu, tuzemské platby a kartu bez podmínek zdarma. Buď mají vlastní bankomaty (Fio, Air), nebo umožňují omezený určitý počet výběrů z cizích (ostatní; za obrat i Fio).
    Já se přikláním na stranu Fio, jejichž IB považuji za nejlepší (rychlé i na slabém PC, málo datově náročné, přehledné a jednoduché), ale nemám problém s žádnou ze zbývajících. Jako druhou v řadě (nebo záložní, vždy je lepší mít dvě banky, dvě karty) bych zvolil Creditas kvůli směnným kurzům v kombinaci s rozumným poplatkem za výběr v zahraničí (30 Kč). Navíc klienti mohou na pobočce nakupovat valuty za devizový kurz, který u exotičtějších měn může být výhodnější, než valuty v arabských směnárnách (moje zkušenost z léta s chorvatskými kunami).

2) pak jsem uvedl i variantu setrvání u stávající banky. Téměř všechny banky na trhu umožňují mít účet včetně základních služeb zdarma, tedy i ČS. A člověk je od přírody tvor líný a změna produktu pro něj může představovat menší "trauma", než změna banky. Sice je nutné plnit podmínky, ale za to dostane poměrně hodně muziky, pro někoho (například cestovatele) to může být velmi zajímavé.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADAMM: asi tak, mě otravuje i přelejvání 15k tam a zpět na účtu v RB (ale byla to podmínka lepší sazby hypotéky, tak to holt děláme)

ZBYNEK: hele proti jiným bankám jsou lidi v AB fakt medíčci - znám sama ze své zkušenosti, musela jsem se pak naučit komunikovat méně proklientsky, protože v jiné bance/jiném typu businessu je to spíš na škodu :). Ale samozřejmě, občas natrefíš na výjimku, se někdo blbě vyspal :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZBYNEK: no vidíš. já třeba měl fakt příjemnou zkušenost (Brno, Joštova). ohledně občanky mi teď před asi měsícem a půl volali z Equa bank a pozvali si mě na pobočku, byli velice milí a ani se mi nesnažili nutit nějaký produkty... až mi bylo líto, že tu banku prakticky zneužívám :D
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: já jsem za tvoji přítomnost v téhle diskusi rád, ale myslím, že bys neměl zapomínat na to, že 99,9% populace není jako ty - nechtějí dělat věci jako přelévání stovek tisíc sem a tam, nechtějí mít osm bank a vyzobávat si z nich vychytávky atd. atd. a nepoužívají Operu Mini ;-)

takže není od věci dívat se na dotaz očima "normálního člověka" :) a podle toho odpovídat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pokud hodně platí kartou, tak je lepší nějaká "vracecí" kreditní karta.
    A k té opičárně - myslím, že to za to stojí. I kdyby jen kvůli cestovnímu pojištění na 10 milionů, které je v ceně (tedy zdarma při splnění podmínky) účtu. A jsou tam i věci, které jsou jinde ve výlukách, třeba potápění.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Já vím, že mBank má tuhle blbou podmínku. Ale pokud někdo tvrdí, že hodně platí kartou, tak to pro něj není svazující podmínka. Já osobně radši menší nákupy platím hotově, takže bych to měla problém splnit.
    Ty opicarny s přeléváním 70 tisíc jsou fakt jen pro fajnšmekry :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: dovolím si nesouhlasit, že (doplň jakoukoliv banku) bude vždy lepší volba, než ČS. Vždy záleží na tom, co chce člověk využívat. Třeba taková Erste Premier je velmi použitelná nabídka :D
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KULHY: Možností je spoustu - můžeš třeba zůstat u ČS a přejít na tarif PREMIER. Výhodou je, že při splnění jednoduché podmínky (obrat 70 000 Kč měsíčně, můžeš vyrobit i uměle přeléváním z jiného účtu tam a zpět, ale podmínky splníš i výběrem z bankomatu a opětovným vkladem) máš vše zdarma. Vedení účtu, 2 platební karty (Visa Infinite, MasterCard World Elite), tuzemské transakce, výběry z bankomatů ČS v ČR a ze všech v zahraničí, Priority Pass kartu se 4 vstupy do sítě vice než 1000 letištních salonků (plus neomezené vstupy do salonku Erste a MasterCard na pražském a vídeňském letišti na karty Erste, na schengen terminálu v Praze navíc s privátním odbavením - nemusíš čekat ve frontě na celníky), akce pro klienty PREMIER (občas nějaká ta přednáška s rautem, atd). Nebudeš měnit IB ani číslo účtu.

Pokud chceš naopak účet bez nutnosti plnit jakékoliv podmínky, tak Fio, Air, Equa, Creditas, Hello. V podstatě všechny banky umí účet zdarma při splnění nějakých podmínek. Každá banka má nějakou výhodu a nějakou nevýhodu.
    Jak už zmínil Adam, někteří nedají dopustit na IB od FIO, já se mezi ně počítám. Funguje mi naprosto na čemkoliv, kdykoliv, jakkoliv staré a obskurdní zařízení to je. Creditas má zase o fous lepší kurzy, než jiné banky, pokud kartou platíš v cizí měně (nakupuješ na Internetu, jezdíš do zahraničí) rozhodně stojí za pozornost. Výběr v zahraničí je za rozumných 30 Kč (díky kurzu vyjde výhodněji, než výběry nad 100 EUR bankami, které mají výběr bez poplatku), 5 výběrů v tuzemsku je měsíčně zdarma, ale jejich IB mi nevyhovuje.
    AirBank má pobočky s možností vkladu hotovosti přes bankomat (a to i při zapomenutí karty, vygenerují na místě kód pro vklad a výběr) a řekl bych, že mají nejlépe zvládnutou podporu klientů - na pobočkách se opravdu chovají velmi přátelsky.

Já mám všechny zde zmíněné banky :) a ještě spoustu dalších, ale já jsem exot :D

NELLAS: mBank není bez podmínek - pro bezplatné vedení platební karty je potřeba splnit požadovaný objem plateb (nevím teď z paměti, tuším 1500 Kč měsíčně? - musí to být skutečně platby v obchodě, nestačí výběr z bankomatu). Ještě bych přidal Hello bank (dříve Cetelem). Od příští roku má běžný účet se základními službami zdarma uvést na trh ING a nejspíše se objeví ještě další 2 banky.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ADAMM: Zrovna ty nejmilejší lidi na pobočkách AirBank si nějak neuvědomuju... Snaží se o jiný přístup, ale naposledy mě "seřvali" za to, že jsem jim sám nedodal kopii nové občanky! WTF? To jsem nezažil v žádné jiné bance (ČS, KB, ING, FIO, mBank, Zuno, ČSOB, RB, snad jsem na žádnou za ta léta nezapomněl)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADAMM: Air bank uz má klasické hypoteky, jen má pouze na koupi, ne na vystavbu
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KULHY: většina má i nějaké demo, aby ses podíval, jak to vypadá. mě třeba FIO vůbec nesedí, jiní na něj zase nedají dopustit (jako fajn, jede to v Opeře MINI, ale to já fakt nepotřebuju, ani si dělat přes API nějaký vyfikundace). Air bank má nejmilejší lidi na pobočkách, ale já na pobočky nechodím. a tak. každopádně Equa, FIO, Air bank i mBank budou určitě fajn volba oproti ČS :)

Air bank ještě nemá klasické hypotéky, jen refinancování, ale asi už to brzo bude. mBank appka má v sobě Android Pay, ale někomu její IB přijde moc "omalovánkové" a má špatné kurzy při platbě v zahraničí (Euro špatný, vše ostatní hrozný). imho je nejlepší si vzít nějakou dvojkombinaci, zdarma je to všechno a tou kombinací eliminuješ to, co by tě případně nejvíc štvalo, kdybys měl jen jednu (já mám teda všechny 4, ale uznávám, že to je trochu extrém :D
    KULHY
    KULHY --- ---
    KOC256: Dík za info zvážím. :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KULHY: Air tyto veci umi. A to zatridivani dela bud samo nebo prvni zatridis a pak uz si to pamatuje.

To zatridovani funguje mnohem lepe nez u mBanky. Zbytek nemam.
    KULHY
    KULHY --- ---
    KOC256: Tak by by fajn kdyby krom manuálního třídění plateb fungoval i nějaký automat, abych měl přehled kam peníze tečou, aby šlo snadno platit, touchID, používat platby v historii plateb jako šablony pro nové, vyhledávání ideálně fulltext. Ideálně správa trvalých plateb. Nastavování limitů. Nechci si hrát, ale používat to. ;)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KULHY: A co tam chces delat?
    U AirBanky si muzes delat obalky, zatrizovat platby, soupat s penezi mezi vlastnimi ucty, muzes si fotit uctenky a parovat s platbama.

Na hrani dobre. Pokud mas bankomat od Air nekde po ceste.

Jdou tam i dalsi veci a appce se venuji.
    KULHY
    KULHY --- ---
    NELLAS: jj 5 minut od baráku :) Mají už bezkontakt?
    KULHY
    KULHY --- ---
    Co ty aplikace – dost na tom frčím. Nějaká vyčnívá? Zrovna FIO teda má už dost zastaralou, ale prý na 2018 chystají novou. Hodně zajímavě vypadá Equa a mbank.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KULHY: To je taky docela důležitá informace. Máš nějaký Fio bankomat v dostupné vzdálenosti?
    Jinak za každé 4000 zaplacené kartou dostaneš u Fia výběr z cizího bankomatu zdarma: https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-karty/mastercard-debit-contactless#ciziVybery
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam