• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    BUNDA: Ale je tam "neoprávněně". Když ji někomu dobrovolně dám, tak se to toho netýká, ne? I když je pravda, že policie to nemá šanci na místě poznat.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BUNDA: To s temi policajty je blbost.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TACHIKOMA: já nějak pořád nechápu, co řešíš :). Imho máš dvě naprosto normální možnosti - buď bude klasický disponent a držitel, tedy účet bude na tebe a ty přítelkyni dáš možnost spravovat tvůj účet přes internetbanking a k tomu kartu na její jméno, nebo z nějakého důvodu nechceš, aby měla internetové bankovnictví k tvému účtu, ale chceš, aby měla kartu a necháš tedy udělat kartu pro ni, na její jméno, a bude jen držitel. Jednu z těchto variant (rsp obě) snad kromě equabank umí jakákoliv banka, mnohé bezpoplatkové banky i uplně zadarmo (třeba v AB jsou dvě karty a jedna nálepka zdarma, pokud se něco nezměnilo).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TACHIKOMA: pokud dáš svou kartu a prozradíš PIN nějaké osobě, pak zcela jistě porušuješ podmínky banky. Mohou ti zrušit účet. Horší je, že pokud tu kartu u ní najdou policajti, pak je to neoprávněné držení platebního prostředku nebo tak nějak. Prostě normálně nech zřídit přístup do IB, udělej disponenta a požádá o svou kartu. To je imho správnej postup.
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    GOR: Tam ano, ale já se na to dívám z pohledu páru.

SAYUZ: V čem špatně? Popravdě ty stohy papírů u bankovních smluv nepročítám. Beru to tak, že kartou nesmí platit nikdo jiný, než její vlastník?

VENIKA: Hmm, taky pravda. Já si jen matně vybavuju, že mi to moje KB doporučovala, že můžu mít kreditku, tak jsem to bral tak, že je to spojené s tím mým jedním účtem nějak.
    GOR
    GOR --- ---
    TACHIKOMA: Je to normální postup např. u právnických osob. Kolega má přístup do ČSOB na svoje jméno a tam vidí účty všech společností, ve kterých je disponentem nebo pozorovatelem.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    TACHIKOMA: Kreditka se nevaze na bezny ucet, ale na uverovy. (as far as I know)
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    TACHIKOMA: Hádám, že to bude sice praktické řešení, ale po právní stránce špatně?
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    Ještě přemýšlím, proč si prostě neudělat svůj účet a mít k němu 2 karty - debetní a kreditní - a jednu přítelkyni nechat.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TACHIKOMA: bude využívat tvůj účet ;)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TACHIKOMA: proste bude mit svůj vlastní přístup do internetového bankovnictví, ale ne svůj účet :). Druhá veta se týká toho, ze není možné jí dispoziční právo udělat bez toho, aby byla přítomná
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    CAMELLA: K čem mít přístup do elektronického bankovnictví, když tam nemám účet? :-)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TACHIKOMA: jo, tak to je něco jiného :). Bankovnictví a účet jsou dvě rozdílné věci :).
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    CAMELLA: Já teda ještě cituji z mailu, co mi došel:

"k tomu je zapotřebí, aby měla ve Fio bance zřízeno internetové bankovnictví(není vyžadován účet)."
    "Nastavit oprávnění další osobě bohužel není možné jen na základě toho,že byste předložil doklady,či scany dokladů dané osoby."

Trošku mě mate to, že by měla bankovnictví, ale ne účet.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TACHIKOMA: zřejmě specifikum fio. V AirBank můžeš byt jen disponent, bez vlastního uctu
    TACHIKOMA
    TACHIKOMA --- ---
    Zkusil jsem se poptat na ten účet vlastník + disponent u Fio banky, ale napsali mi, že je třeba, aby tam měla účet i druhá osoba (disponent). Je to tak u všech bank a nebo jen specifikum Fio banky?
    EDERA
    EDERA --- ---
    NELDE: Ono i před těmi změnami, ke kterým v posledních letech došlo, tak pokud k účtu kromě majitele nějaký druhý disponent byl, valná většina problémů spojená s blokací účtu vůbec nemusela nastat. Disponent se o smrti majitele zpravidla dozví dřív než banka a má dost času zařídit nezbytné. Když umřel táta, tak ještě po 14 dnech o tom banka nic nevěděla a peníze jsme převedli na účet k mámě. Pro dědické řízení to bylo jedno, protože se bral stav ke dni úmrtí, ale k těm penězům jsme mohli.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CAMELLA: Bylo to před.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NELDE: (dělala jsem v bance a řešila jsem to s x desítkama lidí - všechno po roce 2015 - naopak byl občas problém, že odcházely pořád trvaláky a muselo se to vracet atd)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam