Guys snad me nevyhatujete, jsem nenasel zadnou teoretickou diskuzi o ekonomii jako vede, tak kdyztak pls odkaz kam s tim :)
Snazim se tu udelat si zhruba prehled statniho dluhu a chtel jsem si to nejak ... prevest na normalni, laikovi pochopitelna cisla. Takze nebudou uplne presna, ale dobre se mi to s tim pocitalo...
Celkovy statni dluh: 1600 mld
Mesicni statni prijmy: 100 mld
Mesicni statni planovane vydaje: 104 mld
Tempo zadluzovani: 4 mld / mesicne
... Tak ted to vsechno vydelim 4 a odmyslim si miliardy a vyjde mi zhruba takovyto rozpocet pro bezneho cloveka:
Celkovy dluh: 400 000kc
Mesicni prijmy: 25 000kc
Mesicni vydaje: 26 000kc
Tempo zadluzovani: 1 000kc
Ja si prave neumel v tech obrovskejch bilionovejch cislech predstavit, jak to je vlastne dobre/spatne. Tak jsem si to prevedl na rekneme "rozpocet jednotlivce" a teda podle tehlech cisel jsem zdesenej - takhle bych nemohl prezivat, velmi rychle bych se predluzil a zazvonili by mi tu exekutori. Jako rozumim tomu, ze bych si mohl pujcovat bezurocne (a ne jako u nasich mikropujcek, kdy za 1000 zaplatim 1500), ale i tak je to naprosto otresny, vzdyt zvrat do kladnych cisel by znamenal... Par let nic nejist a vubec asi ani neexistovat, jinak je to na desitky let splaceni. A tohle je zadluzeni, ktere je povazovane za "v poradku"? Asi tam mam nekde straslivou chybu, protoze tohle v poradku byt nemuze. A jako samozrejme nerozumim tomu, jak funguji penize (ja delam do vcel), takze treba mi tam neco chybi, tak jestli byste me prosim mohli poucit...