• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Se statnim dluhem je to trochu jinak nez s osobnim dluhem:

http://finmag.penize.cz/ekonomika/262862-o-puvodu-dluhu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CHRMLE: Pokud neni zadny mozny dalsi vedlejsi prijem, tak je to samozrejme spatne. Ale tak kamos si pujcoval stylem 10 mesicnea to pak uz pohadka neni. Pokud se fakt bavime o tom ze bilance vydaju a prijmu je JEN -1000, tak si teoreticky staci najit nejake “lepeni obalek” na vecer a jsi happy. Samozrejme jsem uvahami nezachazel do detailu zda tech -1000 je v situaci kdy cely mesic jim rohliky s horcici a nebo ziju normalne. To jsi ale nepopsal ani ty...
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    KOC256: wou wou wou... pockat minute... zkusim si to povydelit i lidma, nicmene...
    s tema vedlejsakama, to jsem pochopil tak, ze kdyz je planovanej schodek 50mld, tak proste je to uz se vsema vedlejsakama a pododbne, proste cista cisla po konci roku od tohohle uz odprostena.
    "Takze pokud by se realny clovek zadluzoval timhle tempem tak je to pohadka" ... jako fakt? S klidnym svedomim se da tohle doporucit jako kladnej priklad? Vzdyt neni sance to splatit...

Kdyz sem byl v exekuci tak jsem mel prijem 15k, vydaje 13k (z cehoz 8k byla splatka dluhu, za zbytek sem zral rohliky), dluh skoro 150k a teda jako pohadka mi to neprisla... spis jako dva roky zahozenyho zivota.. Kdybych nezvysil prijem na dvojnasobek, tak sem se v tom placal dotedka... jenomze stat asi nemuze proste zdvojnasobit prijmy, furt mi to nejak necvaka :D

ADAM: to teda, byt ve state, kterymu ani nikdo nechce prodat papiry na cache... to nechces :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CHRMLE:
    z tveho vypoctu mi to naopak moc otresne neprijde. Ber v potaz ze treba obcas mas nejaky bocni prijem nebo bonusy... Takze pokud by se realny clovek zadluzoval jen tempem 1000 mesicne tak je to pohadka...

Ale nez neco jen skrtat a odmyslovat si, zkus to tempo zadluzovani prevest na realne osoby v republice... Tj. delit to 10 000 000.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHRMLE: nic ti tam nechybí. Pokud máš státní peníze, zbav se jich dřív než se to provali a začne venezuelizace
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Guys snad me nevyhatujete, jsem nenasel zadnou teoretickou diskuzi o ekonomii jako vede, tak kdyztak pls odkaz kam s tim :)
    Snazim se tu udelat si zhruba prehled statniho dluhu a chtel jsem si to nejak ... prevest na normalni, laikovi pochopitelna cisla. Takze nebudou uplne presna, ale dobre se mi to s tim pocitalo...

Celkovy statni dluh: 1600 mld

Mesicni statni prijmy: 100 mld
    Mesicni statni planovane vydaje: 104 mld
    Tempo zadluzovani: 4 mld / mesicne

... Tak ted to vsechno vydelim 4 a odmyslim si miliardy a vyjde mi zhruba takovyto rozpocet pro bezneho cloveka:

Celkovy dluh: 400 000kc
    Mesicni prijmy: 25 000kc
    Mesicni vydaje: 26 000kc
    Tempo zadluzovani: 1 000kc

Ja si prave neumel v tech obrovskejch bilionovejch cislech predstavit, jak to je vlastne dobre/spatne. Tak jsem si to prevedl na rekneme "rozpocet jednotlivce" a teda podle tehlech cisel jsem zdesenej - takhle bych nemohl prezivat, velmi rychle bych se predluzil a zazvonili by mi tu exekutori. Jako rozumim tomu, ze bych si mohl pujcovat bezurocne (a ne jako u nasich mikropujcek, kdy za 1000 zaplatim 1500), ale i tak je to naprosto otresny, vzdyt zvrat do kladnych cisel by znamenal... Par let nic nejist a vubec asi ani neexistovat, jinak je to na desitky let splaceni. A tohle je zadluzeni, ktere je povazovane za "v poradku"? Asi tam mam nekde straslivou chybu, protoze tohle v poradku byt nemuze. A jako samozrejme nerozumim tomu, jak funguji penize (ja delam do vcel), takze treba mi tam neco chybi, tak jestli byste me prosim mohli poucit...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GHOSTSTALKER: Já byl shodou okolností včera na pobočce Poštovní spořitelny a ptal se na nějaké ty věci. A mimo jiné mi borec bezelstně řekl, že teď o víkendu prý proběhla nějaká aktualizace systému, která se úplně nepovedla, a díky které právě blbnou převody.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Tvl tak CSOB nefunguji prevody ze sporiciho uctu... v pondeli jsem pres mobilni aplikaci zadal prikaz k prevodu ze sporiciho uctu na obyc ucet s valutou k dnesku. Jeste do vcerejska jsem to videl jako prikaz cekajici na zpracovani. Dnes k prevodu nedoslo a prikaz z mobilniho/elektronickeho bankovnictvi zmizel. Tak volam na helpdesk a pry maji technicky problem a prevadeni mezi vlastnimi ucty pres mobilni/elektronicke bankovnictvi vubec nefunguje. Netusi, kdy to opravi.

Provozní informace | ČSOB
    https://www.csob.cz/portal/provozni-informace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADM: on může být problém i v Revolutu, v diskusi na Finexpertu už se objevují informace o problémech s platbou nebo použitím v některých bankomatech. Těžko říct, jestli to banky začínají blokovat podobně jako Curve kartu
    ADM
    ADM --- ---
    PATRIKCHRZ: ono je to trochu jinak, mival jsem papirovou MC internetcard pro platby na internetu, ale proc za ni platit mesicne 15kc, kdyz mam i revolut kartu, kde si muzu flexibilne povolit a zakazat online platby v pripade potreby. tu revolutku jsem si nabijel z kryptomen, ale ted zakazali prevod z krakena, a i kdyz mam k ni iban, tak to stejne nenabiju jinak nez kartou. takze jsem si na plasticke karte vcera povolil internet platby jen na to nabiti, z ty mobilni aplikace se pokusil to nabit, ale vyskocila na me registrace ty karty k 3d secure, a protoze nemam na telefonu cestinu a ve jmenu diakritiku, tak jsem tam stejne musel volat protoze to proste neslo prekonat ...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADM: to písmeno "e" ve slově SEPA znamená euro (single euro payments area). Takže ne, nejde poslat nic jiného, než euro.

Cílový účet je v jaké zemi? To, že ti zadali účet ve formátu IBAN neznamená, že to musí jít jako přeshraniční platba. Jestli je to český účet, tak normálně pošli koruny. Tady https://www.iban-rechner.de/ si můžeš IBAN formát rozdělit zpět na národní formát čísla účtu.

Každopádně částka i měna platby by měla odpovídat faktuře, pokud chceš posílat něco jiného (jinou měnu, jinou částku) měl by ses s dodavatelem nejdříve domluvit.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADM: ne, Sepa je pouze EUR platba
    ADM
    ADM --- ---
    netusite zda lze poslat SEPOu koruny? cilovy ucet je IBAN multimenovy (EUR/CZK), ale jestli tam to CZK konvertuji z EUR a je jen nejaky interni poducet, nevim. varianta ze poslu z fia CZK, oni zkonvertuji na EUR a prijde mi EUR, tomu bych se chtel vyhnout, asi to zkouset ale nebudu.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    KOC256: Ty jo, jsem byl slepej nebo co.. fakt je to v tom dalsim vypise. Tak sorry HelloBanko, aspon takhle nadalku :D
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TOMINO_I:
    banky casto tyto platby pripisuji az k datu strzeni penez z uctu ne k jejich blokaci. Zkus juknout zda to nemas ve vypisu nasledujiciho mesice...
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Zdarec, tak az tedka jsem zjistil, ze HelloBank pekne ojebava odmeny pro platby na kreditce, ktery jsou provedeny ke koncu mesice. Rekneme 30. nebo 31. Vubec tam ty platby ve vypisu nevidim.
    Mel jsem tedka nejake vetsi nakupy a i minuly mesic ke konci mesice a samozrejme ve vypisech to neni vubec zaevidovano, cili ani narok na odmenu 1%.
    Vi se o tom? Je to nejaka znama vec, ktera je napsana, malym pismem nekde na konci smlouvy, nebo se to stava jenom me?
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    TOOMIX: Já tomu právě nerozumím; respektive nevyplývá z toho, že teď bude platit to, co je v Úrokovém lístku, kterej se může libovolně měnit? Například nemůže se stát, že v září se v něm objeví úrok 0%?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    GIOMIKY: skvele, diky. pak to tedy asi konecne po vyplate vyzkousim
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    OMNISLASH: Sablony i trvale prikazy. Na prvni pohled vse vypada O.K.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PERSEEIDA: Já to teda nemám jako primární účet, ale i ten george mi nepřišel úplně špatný. A to porovnávám air bank a mBank. Samozřejmě kdybych to používal intenzivněji, tak třeba bych na něco přišel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam