• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER:
    GHOSTSTALKER:
    Ale já mluvím o KREDITKÁCH ne o DEBETKÁCH. Hello bank má jinou kurzovou politiku na debetkách (nevrací 1 %, mají kurzovou přirážku) a na kreditkách (nemají kurzovou přirážku a vrací 1 %, pokud si člověk nezvolí jiný bonus, třeba "výběry v zahraničí z bankomatu zdarma")
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Vzdyt si Hellobank uctuje kurzovou prirazku 2 %.

Platba kartou v zahraničí. Kdo dá nejlepší kurz? - Peníze.cz
    https://m.penize.cz/platebni-karty/336653-platba-kartou-v-zahranici-kdo-da-nejlepsi-kurz

"Právě klienti mBank, Hello bank! a MONETA Money Bank tratí na měnové konverzi nejvíce. U zbytku našeho žebříčku se kurzová marže při převodu eur pohybuje v rozmezí 2,3 až 2,8 procenta. Výrazně lepší kurz oproti ostatním nabízí banka Creditas: přirážka za platbu v eurech ve sledovaném období dělala pouze 1,1 procenta."

Zadne zpomalene platby jsem na Revolutu nezaznamenal. V ramci EU to snad ani neni mozne kvuli lhutam pro provedeni plateb. Ale Revolut tedy neni primarne na platby prevodem; za tu dobu, co ji mam, jsem udelal jen 2 (oproti asi 100 karetnim transakcim).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: používám kreditky Hellobank, které mají kurz MasterCard, což je skoro střed. Navíc ještě vrací 1% z plateb. Není potřeba nic předem převádět.

On Revolut není vyloženě špatný, jen, jak se postupně rozvíjí, nabaluje různé mouchy (poslední dobou třeba zpožďování plateb, čímž se snaží protlačit dražší ("expresní") platby.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Horsi ve srovnani s kym? O vikendu forex nejede, takze Revolut pouziva patecni kurz navyseny o 0,5 nebo 1 %. Coz stale byva lepsi nez kurz od banky a muze to teoreticky byt lepsi i nez pondelni kurz po zahajeni obchodovani.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CMLKA: pozor na to, že Revolut má o víkendu horší kurzy!
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CMLKA: Ano. resp. zalezi na vyvoji kurzu. Pokud budes mit pocit, ze koruna je zrovna silna, tak to muzes zkonvertovat rovnou na eura a pozdeji platit takto zkonvertovanymi eury. Pokud ti na vyvoji kurzu nezalezi, tak nemusis nic prevadet a nechat prevod az na dobu platby. Funguje to tak, ze pokud mas ucet v mene platby, prednostne to platbu strhne z nej. Pokud takovy ucet nemas, strhne se to z jineho uctu po prevodu aktualnim Revolut kurzem. Akorat ted nevim, z jakeho uctu se to strhne, kdyz jich mas vice (ale zadny ve mene platby).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GHOSTSTALKER: a to je porad vyhodnejsi nez ceske banky?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PATRIKCHRZ: ted v recku 2eur minimum poplatek. Plus zkouseji dcc vsude v bankomatech a jeste prohazuji yes a no
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: bohužel čím dál častěji se setkávám s tím, že bankomaty si účtují svůj vlastní (další) poplatek. V některých zemích je to už standard (Thajsko, Kambodža), v některých se tento nešvar rozšiřuje hlavně v turistických centrech (např. Španělsko). Tak dost nutí (obchodníci i bankomaty) DCC. Třeba v Polsku na mne DCC zkoušeli asi ve 2/3 plateb
    R_G
    R_G --- ---
    ESELVIRA: Ja Revolut nepotrebuju na vybirani v zahranici, na to mam jiny prostredky. Dnes se stejne plati vsechno kartou, z bankomatu si clovek vybira spis drobne a alespon ja jsem ochotny kurz me ceske banky v tomto pripade skousnout. Tech 200 euro za mesic je ale podle me dostacujici i kdyz zijes v zahranici (mysleno na "zapade").
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ESELVIRA: Bankomaty samy o sobe zadny poplatek neuctuji. Vyber v lokalni mene je samozrejme nutny - prevod do liber kurzem bankomatu je sebevrazda. Nedavno jsem tu psal, jak treba podle kurzu Euronet bankomatu je libra slabsi nez euro.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ESELVIRA: Tak jsi udelala chybu a na bankomatu vybrala prevod do liber pomoci kurzu bankomatu. Jinymi slovy, probehly dve konverze - z eur na libry a z liber na koruny.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    CAMELLA: zajímalo mě, jak to vychází, tak jsem na Slovensku vybrala 10 €, a bylo to za 279,38 CZK (22 srpen, Slovenská sporiteľňa, a.s. - bankomat). V transakci žádný poplatek zapsaný není, ale je to převedené z liber na koruny.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ESELVIRA: nevím, v jakých bankomatech si vybírala, ale tedy pokud to nejsou nějaké obskurní atm na benzinkach atd., tak se mi nestalo, ze by si atm uctovalo poplatek.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    R_G: - eura kupuji po směnárnách vzhledem k šílenému kurzu bank

Výběr valut z Revolut karty je trochu záludný. Sídlo firmy je v GB, takže všechny bankomaty (pravděpodobně kromě britských) vyhodnotí kartu jako zahraniční, takže si samy o sobě účtují poplatek. A to i případě, že si nezvolíš zobrazení převodu v lokální měně. Plus tam je měsíční limit: No fee ATM withdrawals up to £200/€200 per month
    Dobré směnárny mi pořád na výběr hotovosti vycházejí lépe. Tady je nějaký přehled https://www.nerdwallet.com/blog/banking/debit-card-foreign-transaction-international-atm-fees/ Nebo máte někdo lepší zkušenosti?

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    R_G: Pokud budes platit kartou, tak na Revolutu nemusis sam konvertovat na EUR a muzes to nechat na automaticke konverzi pri placeni.
    R_G
    R_G --- ---
    Jeste abych si to ujasnil. Kdyz mam ucet v bance v korunach a potrebuju platit v EURech, tak si na Revolut prevedu penize v CZK a teprve pak na Revolut si je zkonvertuju na EUR. Je to tak?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Curve začně vykazovat transakce detailněji, takže už nepůjde vybírat hotovost z kreditky bez poplatku.
    Na protáčení to stejně nebylo, limit byl pár korun, ale teď už na to bude třeba dávat pozor.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ZBYNEK: Stejně tak budeš platit za SEPA platbu, v závislosti na podmínkách své banky. Kartou je nabíjení samozřejmě nejlepší, ale o tom řeč nebyla.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Ale za mezinárodní platbu budeš platit, nebo ne? Fakt mi na nabíjení připadá nejlepší platba kartou...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ADM: Podle me ti to ani nepujde poslat, protoze SEPA ti ani neumozni zadat platbu v jine mene nez euro. Vytvor si v Revolut appce eurovy ucet a posli SEPA tam, pak pripadne preved na korunovy ucet v Revolutu. Koruny na korunovy ucet muzes poslat klasickou mezinarodni platbou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam