• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: V ceníku mbank vidím u SEPA platby 0,5 % z částky převodu, min. 250 Kč ale kdo ví jestli je to swift nebo sepa?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    blbý dotaz: mám mbank, nejlevnější převod do Revolut je google pay, kartou a nebo bank transfer?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    uz jsem to tady jednou zminoval a tusim, ze mi na to i nekdo odpovidal, tak pro oziveni - z jaleho ze tp duvodu umi sporka posilam e-mailem pouze info o zmene ucetniho zustatku a nikolik i info o zmene disponibilniho zustatku?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    COVBY: je úplně jedno, jestli má příjemce "privat" nebo "business" účet. Důležitý je druh platby, kterou zvolíš. Když zvolíš "friends", tak chráněná není, když zvolíš "business" (nebo jak to označují), tak ta chráněná je. Samozřejmě je pro příjemce zpoplatněna něco přes 1 %.
    COVBY
    COVBY --- ---
    CMLKA: Na lince AirBank jsem se dozvěděl, že v případě platby na účet banka původně prostředků vyzývá příjemce platby a to až 2x o navrácení platby. Když není platba vrácena, poskytuje informace o účtu příjemce pro případné trestní oznámení nebo jiné řešení s policií v konkrétní zemi.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    COVBY: ja sem platila pres paypal zalohu za tetovani taterce do Berlina, penize jdou poslat proste na emailovou adresu. Jestli myslis, jak by se postupovalo pri ty reklamaci tak to nevim, jiste to je nekde v tech jejich obsahlecjch podminkach, kazdopadne minimalne by to s nima slo nejak resit a myslim si, ze vylozene podvodnik by na tenhle zpusob nepristoupil, i kdyz kdo vi...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    ona to je i zajimava otazka na takove to drobne obchodovani skrz bazors a podobne.

Dokud nezaplatis, tak ti posta neda balicek, kdyz zaplatis, tak ho posta uz nedovoli odmitnout. Takze je clovek vlastne v pasti...
    COVBY
    COVBY --- ---
    PATRIKCHRZ: Paypal me napadl takzez, jenze se jedna o platbu soukrome osobe. Nemam tak vubec predstavu, jak by se v postupovalo v tomhle pripade..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    COVBY: Nejjednodušší a asi nejlevnější - PayPal, ten má celkem slušnou ochranu kupujícího.
    Pak existuje dokumentární akreditiv, to poskytují banky, ale je to docela drahé a pro malé částky nepoužitelné (vysoké fixní/ minimální náklady).
    Pak jsem slyšel o Escrow service, ale nikdy jsem to nezkoušel, nevím jak to funguje, obrátil se na mne jeden člověk, po kterém chtěl využití služby prodejce něčeho, nakonec jsme se rozhodli, že do toho nepůjdeme, ale třeba to funguje.

COVBY: pokud máš příjmy v eurech, určitě bych to řešil přes účet v eurozóně, ideálně v zemi, odkud ty příjmy budou - ono to většinou působí i důvěryhodněji.
    NELDE
    NELDE --- ---
    COVBY: Obávám se, že by to bylo docela drahé a hlavně neefektivní, pronajímatel ty peníze potřebuje. Asi jedině to řešit přes nějakou realitní agenturu (ale to bude také něco stát). Nebo to řešit s pomocí místního zaměstnavatele - mívají na to najaté nějaké firmy. Hlavně je potřeba mít dobrou smlouvu - to opět vyžaduje pomoc místního právníka.
    COVBY
    COVBY --- ---
    Jeste bych mel jeden dotaz. Potreboval bych provest platbu zalohy na bydleni. Je na trhu sluzba/moznost provedeni platby do zahranici (Belgie), kdy je mozne vzit platbu zpet v pripade, kdy by se jednalo o podvod? Neco na zpusob bankovni uschovny jako je to pri nakupu bytu.

Pripadne me napada odeslani platby s pozdejsim datem splatnosti a a nasledne jeji stornovani, ale netusim, jestli platbu uvidi druha strana a zda je tento postup takto mozny.

Diky za odpoved
    COVBY
    COVBY --- ---
    PATRIKCHRZ: dekuji za odpoved i Ghoststalekorvi. Penize budou chodit na cesky ucet v EUR. Vyber a platby budou na bezny provoz (ziti) v Belgii.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    COVBY: Máš příjmy v eurech? Pokud ne, doporučil bych kreditní kartu s kurzy MasterCard, což jsou kreditky Hello, případně Miles and More od Unicredit. Účtují kurzem MasterCard bez příplatku, navíc Hello dává vratku 1 % z plateb, Miles and More zase míle do programu Lufthansy.
    U Hello lze místo vratky zvolit bonus "výběry nad 1000 Kč v zahraničí zdarma". Pozor ale, že výběr je ihned úročen (nespadá do bezúročného období) a tak je dobré kartu "přebít", tedy dát tam nějaké peníze "do plusu". Tím se toto negativum ztratí.

Výběry v zahraničí zdarma mají některé tarify od KB (Top nabídka), ČS (Erste Premier), ČSOB (ČSOB Premium), Sberbank (Fér konto optimal) a asi všechny Unicredit. Teoreticky i mBank, ale jejich kurzy jsou tak strašné, že o tom nemá smysl uvažovat. Za rozumnou cenu (9 Kč) ještě Equa a asi bych se zahrnul i Creditas, kde je výběr za 30 Kč, ale má celkem slušné kurzy - ne tak dobré jako kreditky Hello a Unicredit, ale asi nejlepší z debetních karet, přibližně při výběru nad 100 EUR vyjde výhodněji, než ostatní banky s výběrem zdarma.

Za poplatek 100 Kč měsíčně nabízí výběry - ale pouze po Evropě - AirBank, podle mne se to nevyplatí, když to jiné banky mají zdarma.

Ohledně možnosti napojení na eurový účet si nejsem jist. Snad u Unicredit. Jenže problém je, jak tam ta eura dostat - vklad na přepážce i příjem převodem je zpoplatněn.

Osobně bych při předpokladu většího využívání uvažoval o založení účtu v eurozóně, Slovensko, Rakousko, Německo,... Jenže když jsem naposledy chtěl založit účet na Slovensku, nepochodil jsem, všechny banky, které nabízely účet zdarma, požadovaly ekonomický zájem na Slovensku (pobyt, zaměstnání). Snad jen u FIO to prochází, ale tam zase není možné mít zároveň české i slovenské a české už mám.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    COVBY: Revolut.
    COVBY
    COVBY --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, jak je to s krátkodobými účty u bank v Belgii? Budu tam pobývat 5 měsíců, což už stojí nad zamyšlením. Případně, jestli doporučíte českou banku, která má levné výběry v zahraničí s případně kvalitním eurovým účtem.
    Dík
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: Priority Pass má ČSOB a Erste, každá 4 vstupy, pak KB, ale bez volných vstupů. Vlastní salonek má Raifka v Praze, dokonce jediný, kam se dá jít bez letenky.
    Vstupy do salonků je možné mít ještě s kartami Diners.
    Creditas ke své real gold kartě nabízí Lounge Key, ale podmínky jsou poněkud "neekonomické".
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: jo. Delam to taky tak
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIN:
    tech 50 se da predpokladam jen tocit ze?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KOC256: csob premium
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Kdo vsechno dava vstupy do salonku na letistich? ERSTE vim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam