COVBY: Máš příjmy v eurech? Pokud ne, doporučil bych kreditní kartu s kurzy MasterCard, což jsou kreditky Hello, případně Miles and More od Unicredit. Účtují kurzem MasterCard bez příplatku, navíc Hello dává vratku 1 % z plateb, Miles and More zase míle do programu Lufthansy.
U Hello lze místo vratky zvolit bonus "výběry nad 1000 Kč v zahraničí zdarma". Pozor ale, že výběr je ihned úročen (nespadá do bezúročného období) a tak je dobré kartu "přebít", tedy dát tam nějaké peníze "do plusu". Tím se toto negativum ztratí.
Výběry v zahraničí zdarma mají některé tarify od KB (Top nabídka), ČS (Erste Premier), ČSOB (ČSOB Premium), Sberbank (Fér konto optimal) a asi všechny Unicredit. Teoreticky i mBank, ale jejich kurzy jsou tak strašné, že o tom nemá smysl uvažovat. Za rozumnou cenu (9 Kč) ještě Equa a asi bych se zahrnul i Creditas, kde je výběr za 30 Kč, ale má celkem slušné kurzy - ne tak dobré jako kreditky Hello a Unicredit, ale asi nejlepší z debetních karet, přibližně při výběru nad 100 EUR vyjde výhodněji, než ostatní banky s výběrem zdarma.
Za poplatek 100 Kč měsíčně nabízí výběry - ale pouze po Evropě - AirBank, podle mne se to nevyplatí, když to jiné banky mají zdarma.
Ohledně možnosti napojení na eurový účet si nejsem jist. Snad u Unicredit. Jenže problém je, jak tam ta eura dostat - vklad na přepážce i příjem převodem je zpoplatněn.
Osobně bych při předpokladu většího využívání uvažoval o založení účtu v eurozóně, Slovensko, Rakousko, Německo,... Jenže když jsem naposledy chtěl založit účet na Slovensku, nepochodil jsem, všechny banky, které nabízely účet zdarma, požadovaly ekonomický zájem na Slovensku (pobyt, zaměstnání). Snad jen u FIO to prochází, ale tam zase není možné mít zároveň české i slovenské a české už mám.