• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUIP: Mé OCD se ptá, kam se ti ztratila ta koruna?
    QUIP
    QUIP --- ---
    MRTVY_KENNY: a odchozi za 99,- Takze to je tech 107, ktere jdou z meho, kdyz ovladam oba dva ucty (prichozi a odchozi)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PATRIKCHRZ: prave ze to nebyla sepa, prislo to normalne jako domaci platba z 0800

a jinak u equa je prichozi sepa za 9kc, nebo se mylim?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PATRIKCHRZ: no ja prave pred 3 tydny prevadel EUR v ramci uctu Equa a pekne me nasralo, ze me to stalo 107 CZK. Jeste jim ohledne toho poslu nejaky prijemny e-mail, ze ktereho si nikdo hlavu delat nebude, ale me se ulevi :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    myslel jsem uvnitř státu. V rámci banky to je obvykle zdarma, nebo za stejnou cenu jako korunové platby. Ale zrovna u Equa moc firem účet mít nebude
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    QUIP: oprava - uvnitř banky to samozřejmě je něco jiného.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    QUIP: ten důvod je, že CERTIS (clearingový systém ČNB) umí pracovat jen s českými korunami. Pro clearing se tak používá Evropská centrální banka. Je tak úplně jedno, jestli platba zde z ČSOB do KB nebo do Societe Generale v Paříži. Steně to musí jít přes ECB.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PATRIKCHRZ: a je nejaka povinnost, aby se Eura i uvnitr banky prevadely jako SEPA platba? Nebo je to jen neco, co banky rady pouzivaji, protoze jim to i v ramci vlastnich uctu vydela penize navic?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MRTVY_KENNY: u SEPA plateb je jedno, jestli je to v rámci ČR nebo přeshraniční, vždy to půjde podle SEPA ceníku (tj. u většiny bank "za draho")
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ADAMM: mi to dava na vyber, kdyz dam prevest nejaka EUR, vyskoci upozorneni, ze se zda, ze karta je vedena v korunach. potvrdim, ze opravdu chcu chargovat EUR a vse probehne jak ma...

+ me prekvapilo, ze kdyz jsem si dal bankovni prevod z revolut, tak ze mi to prislo z ceskeho konta.. jsem si kvuli nizkym poplatkum na zahr. platby schvalne rozjel equa konto a s takovou jsem to nemusel podstupovat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Některé státy mají určitá omezení i na cizí měnu, ale to nebude případ NZ.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: neomezeně, jen nad ekvivalent 10 000 EUR / USD je třeba celně deklarovat
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CYBERWOLF: Jo, koukám, že je to 10 000 EUR.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: respektive, můžeš v podstatě vozit peněz kolik chceš, akorát je s tím papírování, pokud je to moc a co je moc se liší zemi od země.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NELLAS: pochybuji, že by to bylo míň jak 2700E
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Kolik EUR v hotovosti smí legálně převézt přes hranice?
    MAJKLA
    MAJKLA --- ---
    PATRIKCHRZ: Mě ještě napadlo: založit si u nějaký banky účet v eurech, vložit prachy na účet a přes Revolut si to pak převést na účet, kterej si založim na Zélandu... nebo to je blbost? :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAJKLA: převézt eura na Nový Zéland a směnit tam. Tady NZD valuty skoro nikdo nemá, z bank by měly umět Oberbank, Unicredit a Raifka, kurzy bank ale nejsou nic moc.
    Úplně nejlepší by bylo zkusit najít někoho, kdo na NZ končí a jede zpět a směnit to přímo s ním.

Ze směnáren je moc nemá (např. https://www.eurochange.cz/ ) a v porovnání s jinými měnami má horší spred. Navíc bude problem, jestli je vůbec budou mít fyzicky, to že je mají v lístku ještě nic neznamená.
    MAJKLA
    MAJKLA --- ---
    Prosím: mám 2700 eur v hotovosti a stěhuju se na Zéland, takže je potřebuju co nejlíp převést na NZD. Jak?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: více vstupů (6 proti 4) do menšího počtu (1000 proti 1500) salonků. Pro někoho lepší, pro někoho horší (častěji se narazí na letiště, kde žádný salonek zdarma nebude)
    LOPIN: já bych doporučil uzavřít více smluv a vyjednávat. Menším platbám je nejpřístupnější Fortissimo (devizy.cz) a v menší míře Easychange. Bohužel Fortissimu zrušilo FIO účty, takže už to nejde jako převod v rámci banky zdarma.
    Akcenta je spíše na větší objemy, i když jim stačí 2,5 tisíce eur nebo ekvivalent.

Pak je tu ještě např. Roklen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam