ADAMM: může mi někdo vysvětlit, za co vlastně ta pokuta je? Článek čtu několikrát, ale nedává mi to smysl:
„Od listopadu 2013 do vydání rozhodnutí nezohlednila Fio banka v systému odměňování poskytnutí úvěrů vybraným pracovníkům, které byly co do výše a úrokové sazby netypické pro úvěry poskytované fyzickým osobám na bankovním trhu a které tyto osoby použily k nákupu státních dluhopisů, z nichž jim plynul a do současné doby plyne pravidelný výnos,“ uvádí ve svém verdiktu centrální banka.
Já to chápu tak, že vybraným pracovníkům poskytla extrémně levné a extrémně velké úvěry a ti si za ně koupili státní dluhopisy. Pravděpodobně rozdíl mezi úrokovou sazbou úvěru a úrokovou sazbou dluhopisu byl jejich zisk. Jen nevím, kde je zakopaný pes toho systému odměňování - jako že nedala provizi těm, kdo úvěr přidělili? Nebo že rozdíl mezi běžným a poskytnutým úrokem nevykázala jako příjem zaměstnance a nezdanila? Není to spíše problém toho zaměstnance, aby to uvedl ve svém daňovém přiznání? Nebo v čem vlastně byl problém?
Ten článek je hodně zkratkovitý, ale působí na mne dojmem, jako by učitelka dala žákovi poznámku za vyrušování v hodině a pak tam dodala "a taky nesnědl svačinu a u oběda nedojedl polévku". Takový nijaký slepenec, ale rozhodnutí ČNB jsem nezkoumal, třeba je to tam popsáno lépe.