CMLKA: dobré kurzy mají kreditní karty, které používají kurz karetní společnosti bez příplatku, aktuálně vím o kreditkách Hello (včetně cobrand Alza, Mototechna, Datart, Euronics) a Unicredit (pozor, pouze MC kreditky, např. Miles and More).
U Hello si lze vybrat druh bonusů - buď 1 % z plateb max. 500 Kč za měsíc nebo výběry v zahraniční (u částek nad 1000 Kč) zdarma. Mně se vyplatí první varianta (kreditky mám od Hello tři, takže měsíčně mi přinesou 1500 Kč na bonusech).
Unicredit dává míle do bonusového programu Lufthansy, lze vyměnit za letenky nebo zboží z eShopu, ale omezili maximální limit sbírání mil (1500 Kč u stříbrné a 3000 u zlaté měsíčně), takže naspořit na něco je na roky (na druhou stranu v případě používání karty alespoň 1 x měsíčně míle nikdy nepropadají, což je velká výhoda proti jiným systémům).
Cobrandové karty od Hello mají ještě vlastní bonusy, třeba ta od Mototechny má bonus na pohonné hmoty (snad 4 %, nejsem si jist), Datart a Euronics bonus v obchodech těchto společností (myslím 5 %), u Alzy byl zvláštní bonus nedávno zrušen.