• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADM
    ADM --- ---
    LOPIN: tak hlavne by te zachranilo kdybys mel vypnuty vybery z bankomatu a zapnul si je jen kdyz vybiras, pokud potrebujes vybery, ta moznost v ty aplikaci tam neni jen tak nadarmo
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ADM: ale taky mozna me zachranilo ze jsem tam mel dve kila a zkousel nejdriv 10k a pak 500
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ADM: cash at boi matunga road :)
    ADM
    ADM --- ---
    LOPIN: co znamena zkousel vybrat? jako z bankomatu?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    mi ted nekdo z indie zkousel vybrat deset litru z revolutu, okamzite to blokli a poslali mi novou kartu. byl jsme v rime kde jsem s revolutkou platil vsude mozne.
    DYNK
    DYNK --- ---
    NAVARA: co mam informace z banky, ktera to teprve zavadi, tak poplatek ma byt shodny s beznou platbou (pro vetsinu uctu tedy zdarma) a ne, neni kvuli tomu potreba menit transakcni system.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak dlouho udrží AirBank korunu za tu platbu jsem sám zvědav...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATAN: Protože to na ně vybalila ČNB. Jakým způsobem to zavedou je na těch bankách a nevím o tom, že by některé (z větších) kvůli tomu plánovali měnit transakční systém...

O tom, že ta platba bude stát dardu, aby se nahradily peníze za prioritní platby, nemluvě - takže běžný převod zdarma pořád bude zpracovávat dávkový systém.
    ATAN
    ATAN --- ---
    NAVARA: V tom clanku jde spis o tuto vetu: "Většina bank plánuje do konce roku zavést tzv. okamžité platby, kdy budou klienti peníze odesílat a také přijímat během několika sekund."
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATAN: AirBanka je mladá banka co jediné co dělá, je posílání plaťáků a počítání kontokorentu - tam je náklad na vývoj minimální, není moc co upravovat.
    Spořka, stejně jako zbytek bank co mají transakční systémy schopné zpracovávat korporátní dealy apod, to bude fejkovat přes nějakou cache :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    NAVARA: ano
    Peníze během pár sekund: První banky spustily okamžité platby – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...e/496574-penize-behem-par-sekund-prvni-banky-spustily-okamzite-platby.html
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATAN: Jako že by kterákoli banka dala pár miliard na výměnu transakčního systému, který ± funguje, včetně několik dalších let řešení bugů a problémů v datech, zpracování,... ? :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    PATRIKCHRZ:
    NAVARA: ano, cca za 10 minut se to prevedlo, ale je to v roce 2019 opruz. Hlavne v dobe, kdy se uz maji provadet prevody okamzite i mezi bankami.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ATAN: mělo by to proběhnout do 20 minut, i o víkendu přes den
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ATAN: je tam zdržení několik minut. Nejsem si ale jist, jak je to o víkendech, dříve nefugnovali, ale možná došlo ke změně.
    ATAN
    ATAN --- ---
    Nevite proc CSOB v ramci banky neprevadi penize okamzite?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RATTKIN: výhoda je v tom, že při úmrtí účet nezaniká a druhý majitel ho může používat. V manželství dost důležité pro hrazení běžného provozu domácnosti. Mít jako doplněk každý svůj účet je dobrý doplněk a určitě doporučuji, stejně jako mít pár tisíc v hotovosti (ať už v CZK nebo cizích měnách - třeba jako rezervu na dovolenou).
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    máme s manželkou jeden mbank účet a oba jsme majitelé nebo tak něco, už si nepamatuji jak jsme to dělali.
    Má to nějaké nevýhody, když jeden z nás umře, zavřou ho, zkrachuje atd?
    Je lepší mít každý svůj samostatný účet, když jsme manželé?
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ANT_39: je to deterministicky; nainstaloval jsem revolut, nabidli mi zakladni kartu zdarma, ale s placenym postovnym... nechal jsem appku par tydnu lezet a pak mi prisla marketingova nabidka, ze muzu mit i postovny zdarma
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    GHOSTSTALKER: IMHO jo.

Revolut jsem zrizoval par mesicu zpatky, a tehdy byla ta zakladni karta zdarma, ale doruceni se platilo; a ta "metal" byla za mesicni poplatek, ale doruceni zdarma. Co vim, tak driv byvalo i postovne na te zakladni karte zdarma. Takze jsem to nechal lezet, protoze platit jsem to nechtel, a po par tydnech se ozvali sami, ze mi odpusti postovny. Nevim, jestli je to deterministicky, ale mozna je staci nechat "vycukat" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam