• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADM
    ADM --- ---
    JOPS: ja bych se tech minci nezbavoval, od ty doby, co stoji plzen 50, tak to musis za rok propit prece, a jako bonus jim to muzes sazet utratu v dukatech ... :)
    JOPS
    JOPS --- ---
    NELDE: no, ja v praci skoncil v 16 a KB mela do 16, tak jsem zajel do nasi hospody a ejhle, hned si vzali 100 padesatikorunovych minci :) mozna si vezmou i zitra :) a zkusim zitra i tu KB, at je sranda
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    JOPS: na některých pobočkách má ČS mincomaty. Do 100 ks i mixu bez poplatku, i pro neklienty a dá se opakovaně. Vyjede potvrzení a na pokladně vyplatí
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    NELDE: Mince ti taky spočítá mašina ;)
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Z něj to potom vyzvedne (-; Je rozdíl mezi požadavkem na výměnu peněz a požadavkem na uložení peněz.
    Podle https://www.ms-kb.cz/.../sazebnik/kb-20190701-sazebnik-1-obcane.pdf?68691877f8ff493472e19d9e30bc13d1 je do 50ks mincí vklad zdarma. Výměna do 100 ks stejné nominální hodnoty je sice zdarma, ale tipuji, že tím myslí bankovky, kde to spočítá stroj. Jinak by mělo smysl si to nechat vyměnit a pak uložit (-;

Ale jak jsem psal, hodně obchodníků to rádo vezme, zejména ty menší jsou za drobné rádi. Stačí při placení říci něco jako "Co sakra mám dělat z tolika drobnými?" (-;
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: bankomat tam maj? :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    JOPS: Nechtěj to měnit, chtěj to uložit na účet (-;
    JOPS
    JOPS --- ---
    PATRIKCHRZ: zkusim tu Komercku, jsem jejich klient, tak uvidim, az tam prijdu s 10 000 Kc v padesatkach :)

Podam echo :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RATTKIN: proč rušit lidem, co jsou spokojeni se svojí MC kartou a platí nevýhodnými kurzy? :D. Kdo to sleduje a pro koho je zajímaví, zařídí si VISA svět :D

JOPS: některé banky to pro své klienty udělají zdarma, třeba v Komerčce jsem několikrát kupoval pytlíky s drobnými a poplatky nechtěli, možná by to udělali i obráceně. Případně to měnit postupně, třeba po 5 stovkách nebo tisícovce. Tu v bance, tu v super/hyper. Nebo s tím platit na samoobslužných pokladnách. Hodně často je to o běžné "lidské domluvě", tj. i když to mají v ceníku, když tam přijdeš s rozumným množstvím tak vymění, stačí se jen předem zeptat.
    JOPS
    JOPS --- ---
    ted koukam, ze do 100 kusu stejne nominalni hodnoty by to melo byt gratis. Je to pry dane zakonem.
    NELDE
    NELDE --- ---
    JOPS: Pošta. Pošli si peníze na účet. Banky za to mají poplatek i když si to uložíš na vlastní účet.
    Jinak zkus měnit v obchodech nebo restauracích. Prostě se při placení zeptej, jestli nechtějí drobné. Oni za to bankám platí.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    JOPS: ČNB
    JOPS
    JOPS --- ---
    hola hej,

dotaz, rozbil jsem prasatko a mam tam skoro 18 000 v padesatikorunach.

Koukam, ze banky to nechtej moc rozmenit za papirovou bankovku. Tusite, kde by to mohli vzit za minimalni poplatek ?
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Blokovat ji nemusíš, její další provoz je zdarma.
    Myslím, že důvod je v tom, že hodně lidí má/mělo ty karty jako záložní a neužívalo je. Nová karta znamená nový impuls.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    když už mám mBank, mám požádat o visa svět a pak starou kartu zablokovat? prý je to zdarma?
    Revolut už mám, ale jako záloha a o víkendu se to bude hodit.

proč mBank prostě nezlepší podmínky na stávajících kartách?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PATRIKCHRZ: aha, sem nevedela, diky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CMLKA: to je proto, že v UK nemají občanky, takže není jednoznačný dokument nějak svazující s adresou. Navíc na běžném účtu se nevydělává, vydělává se na úvěrech, ten účet je jen "noha ve dveřích", takže rovnou chtějí informace, na základě kterých pak můžou poskytnout úvěr co nejjednoduššeji
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    PATRIKCHRZ: nevím jak to funguje přesně v UK ale předpokládám, že to bude podobný jako jinde na západě Evropy, jakožto zahraniční student budeš většinou bydlet na kolejích a pokud potřebuješ Proof of address necháš si ho dát od provozovatele kolejí, ale imo jeste mnohem častější je, že ti normálně otevřou studentském účet na studentskej průkaz, letáček od banky spřátelené s univerzitou dostaneš hned při zápisu
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ty jo, stejne zajimavy, proc toho chce banka tolik, co si pamatuju zase pred, no dobra 15!, lety v USA, tam vam ucet cpali na kazdem rohu, ze nemate nic jim nevadilo a jeste k tomu davali kopu darku
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: to bude asi nejlepší řešení, nejspíše se zde obejdou bez toho zatraceného "proof of adress", určitě bych to zkusil jako první
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam