NELDE:
MAGE: Pracoval jsem u Schleckera (drogerie, zkrachovali, jejich prodejny převzala Teta) a tam náklady na práci s hotovostí nebyly - jednoduše je do banky odnesla vedoucí o své polední pauze ;)
STEPNI_VLK: když bude obchodník chtít, poradí si. Může mít imprinter - ledaskde ho mají, ale práší se na něj, protože ho personál neumí použít. Je také možné mít bateriový terminál se SIM kartou, je to jen o motivaci.
KOC256: před pár týdny jsem měl možnost si užít srovnání ČD, RJ a LE. Potřeboval jsem se dostat z Pardubic a všechny vlaky měly zpoždění.
Poznatky: u LE a RJ není možné koupit jízdenku přes Internet na zpožděný vlak, pokud již je po čase plánovaného odjezdu. U ČD si nejsem úplně jist, jestli jsem jejich systém správně pochopil, ale na konkrétní spoj (s rezervací místa) to možné není, nicméně šlo by koupit na danou trať bez rezervace a jet čímkoliv (jen by to bylo dražší než na konkrétní spoj a bez té rezervace, což vzhledem situaci by se dalo očekávat, že bych celou cestu stál).
Nejbližší spoj byl zpožděný LE. Jelikož nebylo možné koupit jízdenku přes Internet, volal jsem na infolinku a po proklikání se "plechovou hubou" zvolil "koupi jízdenky přes telefon". Ani zde jsem neuspěl ze stejného důvodu jako u RJ. Není možné koupit jízdenku na vlak, který dle jízdního řádu už odjel (i když do stanice ještě nedorazil). Poradili mi, že si ji můžu koupit ve vlaku, ale s přirážkou 50 Kč. Vzhledem k tomu, že i bez přirážky byl LE jednoznačně nejdražší, rozhodl jsem se nakonec přes Internet koupit RJ, který jel asi za 45 minut a který byl jeden z prvních nezpožděných vlaků toho dne a šlo na něj koupit jízdenku přes Internet. Sice jsem dorazil od 45 minut později, ale cenově naprosto bezkonkurenčně, proti LE cena méně než poloviční, levnější i než ČD (ne o tolik ale s jistotou místa). Nevím jak je to s platbou kartou u RJ ve vlaku, ale přes Internet to není problém.