• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LIA09: ty ceny ČD mi přijdou fakt dost vysoké - třeba i proti centru Prahy (kde pracuji a kde se i přes oběd stravuji), mimo happy hours už nedávají smysl vůbec.
    LIA09
    LIA09 --- ---
    PATRIKCHRZ: Příklad menu (co vím, trochu se liší na různých tratích, tohle je "moje" Praha-Brno): https://www.jidelnivozy.cz/uploads/menus/foodMenu/1.pdf -- gulášovka je koukám stále, za 55, tu já nerada, ale telecí s čočkovým salátkem i ta líčka velmi dobrý. Jen už se to lidi naučili, tak je občas problém s kapacitou (do 1. třídy je myslím servis na místo).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LIA09: třeba tomu dám zase šanci, než začal Praha-Ostrava jezdit Jančura, tak to byla gulášová polévka z pytlíku za (tehdejších) 50 korun. Třeba Českým drahám konkurence prospěla, bylo by to jen dobře.
    Jídlo u Jančury mi cenově i chuťově vyhovuje, ale když bude něco lepšího, klidně vyzkouším.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LIA09:
    A teda nejhorší s tím jídlem je LE. Jako TOP nabídka studené nudle se sojovkou a silne citit tim, že to musí vydržet...
    LIA09
    LIA09 --- ---
    PATRIKCHRZ: Mírně OT, ale jídlo ve vlaku je tedy podstatně lepší u ČD (má-li spoj jídelní vůz): plnohodnotné pokrmy včetně sezonních nabídek, zajímavé přílohy typu čočka nebo květákové pyré, velmi slušné ceny. Jančura už roky jede prefabrikované suši a studené řízečky.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: V LE mas vernostni program za najete KM + cashback + 10% slevu na A/B kartu.

Osobne tyto matrjosky nemam rad, ale ty km se pri vzdalenosti ova-pha daji najet celkem rychle.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    oprave: LE byl snad kolem 150 + 50
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAGE: ano, ale byl to její náklad, ne náklad firmy

KOC256: já jel (Pardubice-Praha) s RJ za 99 Kč, pozdější spoje byly i za 69 Kč; LJ byl snad kolem 150 Kč + těch 50 Kč za nákup ve vlaku. Já to bral hlavně jako argumentaci proti tomu, že tam lze platit kartou. Ano, lze, ale za poplatek 50 Kč při platbě ve vlaku. On-line lze platit kartou u všech tří dopravců (bohužel u RJ a LE nelze on-line zakoupit jízdenku po plánovaném odjezdu vlaku i když vlak do stanice ještě nedorazil).
    Zas tak často tímto směrem nejezdím (tak jednou do roka Ostrava, Olomouc, Pardubice, zrovna teď se mi během roku sešly všechny tři destinace, jeden pár jsem jel RJ, dva páry tam s ČD, zpět s RJ), obvykle je pořadí ceny RJ-ČD-LE, kdy mezi ČD a RJ je malý rozdíl a pak s velkým odstupem je cena LE. Na delší trasy se snažím upřednostňovat RJ kvůli jídlu :). To je fakt, že se Jančurovi podařilo, když říkal, že "naučí lidi jíst ve vlaku".
    MAGE
    MAGE --- ---
    PATRIKCHRZ: i tak to mas skrytej naklad, musela tim travit cas misto toho aby se sla v klidu nekam nafutrovat
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Ony ty ceny se dost hybou. Co se tyce pohodli tak vede CD, pak RJ a LE je na konci. Ale s LE se da jet Ostrava-Praha i za 89 Kc - kdyz se podari. Je to jen jedno z mnoha kriterii no :).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE:
    MAGE: Pracoval jsem u Schleckera (drogerie, zkrachovali, jejich prodejny převzala Teta) a tam náklady na práci s hotovostí nebyly - jednoduše je do banky odnesla vedoucí o své polední pauze ;)

STEPNI_VLK: když bude obchodník chtít, poradí si. Může mít imprinter - ledaskde ho mají, ale práší se na něj, protože ho personál neumí použít. Je také možné mít bateriový terminál se SIM kartou, je to jen o motivaci.

KOC256: před pár týdny jsem měl možnost si užít srovnání ČD, RJ a LE. Potřeboval jsem se dostat z Pardubic a všechny vlaky měly zpoždění.
    Poznatky: u LE a RJ není možné koupit jízdenku přes Internet na zpožděný vlak, pokud již je po čase plánovaného odjezdu. U ČD si nejsem úplně jist, jestli jsem jejich systém správně pochopil, ale na konkrétní spoj (s rezervací místa) to možné není, nicméně šlo by koupit na danou trať bez rezervace a jet čímkoliv (jen by to bylo dražší než na konkrétní spoj a bez té rezervace, což vzhledem situaci by se dalo očekávat, že bych celou cestu stál).
    Nejbližší spoj byl zpožděný LE. Jelikož nebylo možné koupit jízdenku přes Internet, volal jsem na infolinku a po proklikání se "plechovou hubou" zvolil "koupi jízdenky přes telefon". Ani zde jsem neuspěl ze stejného důvodu jako u RJ. Není možné koupit jízdenku na vlak, který dle jízdního řádu už odjel (i když do stanice ještě nedorazil). Poradili mi, že si ji můžu koupit ve vlaku, ale s přirážkou 50 Kč. Vzhledem k tomu, že i bez přirážky byl LE jednoznačně nejdražší, rozhodl jsem se nakonec přes Internet koupit RJ, který jel asi za 45 minut a který byl jeden z prvních nezpožděných vlaků toho dne a šlo na něj koupit jízdenku přes Internet. Sice jsem dorazil od 45 minut později, ale cenově naprosto bezkonkurenčně, proti LE cena méně než poloviční, levnější i než ČD (ne o tolik ale s jistotou místa). Nevím jak je to s platbou kartou u RJ ve vlaku, ale přes Internet to není problém.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    K tematu. LE karty bere a RJ ne. Je to pro me dalsi kriterium, ktere budu zohlednovat pri primarnim vyberu spolecnosti. Protoze uz je proste pro me doba, kdy se nechci hrabat v penezence. Chci vytahnout mobil (hodinky zatim nemam) a jen zaplatit. Jeste me sere to nuceni uctenek. Jak mi ted nekdo rekl na Mallorce, kdyz notifikace AP mi prisla rychleji, nez se vytiskl papir a ja odchazel, “to je sakra rychle”.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    OMNISLASH: My kupř. nikde nic nedeklarujeme a hosté se nás běžně ptají, jestli vůbec mohou platit kartou. To jen na doplnění. Jinak tomu, co jsi zažil, tleskám - to je samozřejmě pohostinnost na nejvyšší možné úrovni.

Nepůsobím tu jako zástupce či mluvčí našeho baru, chraň bůh! Psal jsem to sám za sebe jako svůj názor - jsem v tomhle poněkud paranoidní zpátečník, navíc ovlivněný shlédnutím filmu Nepřítel státu. ;) Prostě jsem jen použil příklad z práce pro ilustraci (asi jsem to měl napsat jasněji - moje chyba). Pokud by se něco takového stalo u nás, tedy že někomu něco slíbím a pak nemohu splnit, dovedu si živě představit, že by se to řešilo obdobně. Sám vždy, když něco podělám, doplňuji omluvu také nějakou tou pozorností na účet podniku a beru to jako samozřejmost.

NELDE: Jo takhle, tys to myslel z pohledu obchodníka. To jsem tě špatně pochopil. V tom případě bych tedy ještě doplnil jako nevýhodu karty její nefunkčnost z jakéhokoli důvodu. Výpadek proudu v podniku, nefunkčnost terminálu, chyba na straně banky, nedostatek hotovosti na účtu apod. A ano, i tyhle věci se prostě dějí. Zrovna nedávno vypadl proud v celé čtvrti a v takovém případě kartou prostě nezaplatíš, i kdyby ses na hlavu stavěl, a i kdyby ti to obchodník předtím třebas desetkrát slíbil. A chyba není ani na tvé straně, ani na straně toho obchodníka. V tomhle vidím mimochodem obrovskou nevýhodu a zároveň zranitelnost celého našeho současného "online světa" - není zdroj energie, není svět. A i proto mi přijde nesmyslné chtít rušit platbu v hotovosti.
    MAGE
    MAGE --- ---
    NELDE: musíš s tím jezdit do banky, tam to asi taky nebudou chtít brát zadarmo a cestou tě může někdo obrat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    STEPNI_VLK: Nevýhoda karty je v poplatcích pro obchodníky. Nevýhoda hotovosti je v manipulaci - přepočítávání, nutnost mít na vrácení, vést evidenci.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    moje zkusenost s placenim / neplacenim kartou a obdivuhodnym vyresenim:

nejaky rok a neco zpet jsme byli ve 4 zapijet kamaradovu svobodu v praze. nejdrive jsme se zastavili v nejakeho steak vyvarovne. nevzpomenu si na nazev, ale velmi mile prekvapilo. takovy jakoby vetsi sklep, cervene cihlovane, klenby, v chodbe pult s konkretnimi kusy masa, aby zakaznik vedel, co si objednava. meli brat karty, na coz jsme se radeji hned pri vstupu zeptali. ujistili nas, ze karty berou. pojedli jsme nejake vyborne steaky, popili nejaka pivka. kdyz jsem sel kolem baru na wc, odchytil me cisnik. velmi se omlouval a vysvetloval, ze se jim nejak porouchal platebni terminal. ze se jim to nestava, velmi je to mrzi a pokud by bylo mozne, abychom platili v hotovosti. ze si uvedomuji, ze nam tim pusobi komplikaci, kdyz uz jsme se na ty karty ptali a ze by nam radi jako kompenzaci za to nabidli 15% slevu. rikal jsem, ze by to nemel byt problem. kdyz jsem se vratil z wc, pristaly nam na stole jeste nejake rumy jako omluva

dost me to zaskocilo, protoze jsem zvykly spis na takove to ceske, co tady bylo popsano nize: "blbi jdou do baru jen s kartou a co jako cekaji, kdyz mi nebude fungovat terminal?!". je videt, ze kdyz se chce, da se to resit i slusne a rozhodne to udelalo dojem

chci tim rict, ono je fakt hrozne hloupe mluvit o naivnich zakaznicich, co jdou do baru jen s kartou bez hotovosti. naopak je asi dobre si uvedomit, ze pokud davam jasne najevo, ze platby kartou prijimam (at uz nalepkou ve dverich, nebo na webu, ustnim sdelenim, etc,..), tak ten "naivni zakaznik" dost mozna u me utraci i prave proto, ze pocita s tim deklarovanym placenim kartou a ze kdyby od zacatku vedel, ze kartou nebude moci platit, tak ke mne jednoduse nejde a zadny problem mu nevznikne
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: jo diky, taky sem to udelal.
    Trochu mne iritovalo, ze kdyz jsem mu zavolal 3 dny zpatky a ptal se jestli mi muze usetrit cas abych si nemusel zakladat ucet u creditas, tak mi rekl, ze ne, ze je to jen pro ty kteri jsou u nich ochotni nechat pres 3m.

O 3 dny zpet, po zalozeni uctu u Kreditas to hned jde. Chapu ten princip, ze ne vsem se do toho chce, ale tohle bylo tak trochu otravny. Premyslel jsem, ze se jim na to vykaslu, ale zase urok je to rozumnej a byli prvni kdo s nim sli nahoru, tak si neco za odvahu zaslouzej.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAGE: Mne je to úplně jasný - jako číšník jsem vyplňoval "tip report", z kterýho mi to pak počítali :) Pak ale má říct, že ho serou daně a příště bude volit nějakou pravicovou stranu (místo soc/levice), co slibuje jejich snížení - a ne že mu to sebere EET, u kterýho o žádných srážkách nevím.

A protože předpokládám nevinnu, zvláště když ji explicitně deklaruje, tak se ptám, kde to tedy mizí…
    MAGE
    MAGE --- ---
    NAVARA: tak byva to tak ze spropitne jde primo na ruku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam