• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Co ti mám na to říct? TO snad musí vyřešit programátoři... Buď použít ENG - což asi dává smysl ne? Nebo neměnit?
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Hmm, a co když někdo má telefon v nějakém jazyce, ve kterém ta aplikace není?
    F_VINOGRADOV
    F_VINOGRADOV --- ---
    Připravte se na složitější placení přes internet. Od soboty se zpřísní pravidla v celé unii | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...-evrope-zprisni-ceske-banky-se-ale-nestihly-prizpusobit-a-dostanou-odklad
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KIDLI: Proc ne?
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    KOC256: Ale ne že to přepne jazyk na terminálu ;-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KIDLI:
    Pokud si dáš telefon do ENG, tak mi dává smysl, že to celé probublá vším. To mi osobně přijde fajn...
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    DYNK: no pro začátek neumí ani napojit nálepku :-( pak neumí změnit jazyk v aplikaci a pokud máš např telefon v angličtině, je tím pádem i appka v angličtině. To není až tak problém, ale vyvolá i změnu jazyka na terminálu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DYNK:
    No tak primární sdělení bylo ApplePay/GooglePay... FitBit si pořídil aby překlenul dobu než Revolut zavedl ApplePay... Má Raifku :(
    DYNK
    DYNK --- ---
    KOC256: Uprimne taky nechapu proc delaj separatni apku na neco, kdyz muzou vyuzit existujici cesty. Nicmene me osobne to nijak netrapi, FitBit jsem si musel googlit, wearables na sobe nesnesu ani chytry, ani hloupy.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DYNK:
    Zrovna vcera mi kolega, jejich uzivatel, spilal nad tim, ze jsou pozadu se zalozenim FitBit pay pripadne ApplePay. A tato slepa cesta ukazuje, že moc neví kaj ma kanec piču... :(
    DYNK
    DYNK --- ---
    DOBYTEK: Raifka spustila aplikaci RaiPay, jdu vyzkouset co umi.

https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.raiffeisen.mobilepay&hl=en
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: Kdyz ta konkretni banka bude mit implementovane bankovni tlacitko, tak to neni problem. Horsi je to u tech, kde to implementovane neni - tam se to paruje podle VS (a castky) a relativne casto jsou s tim stejne problemy jako mas ted.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Ono v tom ID je obsaženo i to číslo účtu v tom jejich systému, když na to mrkneš, tak jedna část je pokaždé stejná a mění se jen ta reference specifická pro danou fakturu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Pokud vím, chtěli tak po nás dodavatelé platit - místo čísla účtu a reference a částky poslali jen id platby. Zřejmě mají nějaký centrální systém na registraci plateb.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MICKEY_MOUSE: Nejsem expert na platební brány pro karty, ale po zaplacení kartou by ti měla ta brána poskytnout zpět nějaké id zaplacené transakce (jako minimum jim musíš předat id a částku). Takže by to mělo umožňovat automatické "párování" - ono to vlastně není úplně párování, když to děláš online pro jednu transakci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Doplním, že se i v zahraničí často používá text, do kterého se vpíšou třeba čísla faktur.
    V Dánsku asi narážíš na FIK, to je tuším trošku jiný způsob platby, stejně jako švédské bankgiro. V Norsku používají někdy KID. Ony ty platby v severských zemích jsou obecně dost specifické :)
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    NELDE: Takže by řešením mohlo být napojit eshop na platební bránu, např. pays.cz? To by se pak vše párovalo automaticky?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MICKEY_MOUSE: Obvykle přes číslo účtu, datum a částku. Případně přes jméno klienta. Proto platební systémy posílají payment remittance emaily, kde dodavatel vidí, kdo mu platil, kdy, kolik a z kterého účtu.
    On ani VS není optimální, nedovoluje sdružit více plateb do jednoho.
    Proto jsou tam populární platby kartou, tak tu referenci dostaneš automaticky.
    V Dánsku mají něco jako VS, ale je v tom i číslo účtu
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    GHOSTSTALKER: Aha, tak to jsem netušil, díky. On to někdo uvádí jak píšeš, ale systém to nepozná a pak stejně musím platbu spárovat do účetnictví ručně.
    Jak se tedy "jinde ve světě" softwarově párují platby, když ne přes variabilní symbol? Jde mi o to, že bych rád v eshopu proces "platba-spárování-vytvoření a odeslání dokladu emailem zákazníkovi" zautomatizoval, ať se o to nemusím starat.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MICKEY_MOUSE: Variabilni symbol je specifikum CR, v zahranici se nepouziva, ale da se simulovat tak, ze platce uvede ve zprave pro prijemce (pole 70 dle MT103 formatu) "/VS/xxx", kde xxx je variabilni symbol. Tobe se to pak zobrazi v poli variabilniho symbolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam