• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    Detaily nevim. Jak jsem koupil, tak prodavam. Spise jsem tim chtel rict ze VISA a MC mam uz zmaknute ale AE ne :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jo a jeste me napadla dalsi vyhoda kreditky jako dostupnyho cash flow kdyz treba kupuju letenky i pro kamarady a nenam pak problem je zaplatit a douctovat s nima zpetne...
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Byla platinová? Jestli ne, tak je určitě omezená. Kdysi dávno mi na ní museli navyšovat limity, když jsem z ní platil nájem.
    AE má ale jednu výhodu - ty limity jsou podle druhu útraty - třeba na hotely a letenky jsou hodně vysoké. Jinak restauraci, kde berou AE abys pohledal.

KOC256: Ne nutně z kreditek, ale žijou bez rezervy a splácí hromady dluhů (na což dělají další).
    Češi konečně tvoří finanční rezervy, jak dlouho jim vystačí, ale netuší - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-konecne-tvori-financni-rezervy-jak-dlouho-jim-vystaci-ale-netusi-40063355
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Ja se vzdycky snazila mit i Visu i Mastercard, ale Visu uz dneska skoro nikdo nedava... A pak prikejedes do rakouskyho Aldi, kde berou jen Maestro (pravda, to uz je taky par let zpet?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QUIP: Jo cestovatelska vybava obsahuje ruzne VISA a MC karty, debitky a kreditku... jsou mista kde si hodne vymysli...

Ja zavidel kdyz mi kamos ukazal AE kreditku s neomezenym cerpanim (pry). Fasuji zamestnanci M$.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: No zbtoho co pises ale znamena ze ti jmenovani zijou na dluh a do minusu...
    QUIP
    QUIP --- ---
    PETER_PAN: Kreditku nemam, ale dost mozna si ji v dohledne dobe poridim a mam pro to jen dva duvody. Prvni z nich je to pujcovani auta. A druhy se mi stal pred par dny, kdyz jsem chtel koupit letenky na Swiss Air, cele jsem do doklikal i s vyplnenim udaju az nakonec a kdyz jsem chtel zaplatit, tak jsem zjistil, ze Swiss bere "jen" vsechny druhy kreditech, ale z debitnich jen VISA, kterou ted nemam, protoze ceske banky zacaly pred lety tlacit Mastercard. (nezavisle na tehle zkusenosti mam na ceste VISA debitni kartu)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: si vem mediánový pražský příjem a porovnej s nájmy a zbytkem cen
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE: 30%? To je prepal ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    TYCHOVRAHE: Takhle žije asi 30% českých domácností a >50% amerických (-; Kolega mi říkal, že více se tam radují ze zvýšení limitu na kreditce než ze zvýšení platu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TYCHOVRAHE: tak upadnu do dluhovy pasti, vyhlasim osobni bankrot a do konce zivota budu tech 20 tisic splacet....jasne, ze to neni idealni, bohuzel ziju s prazskym podprumernym prijmem, tak to holt takhle delam, zvykla jsem si na to, mam ale mam celkem slusny manevrovaci prostor ve zbytnych vydajich, jen to nedokazu predem, ale pouze zpetne :) z cehoz samozrejme kazdeho finance gramotneho cloveka jima hruza, to je mi jasny....
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NELDE:
    BUNDA:

Děkuji
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    CMLKA: a co se stane až tu výplatu jednou nedostaněš? tohle mi přijde jako šílenost. optimalizovat kreditkou cashflow - jasně, proč ne, ale žít z ní bez rezervy, to je o hubu
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ja teda spadam do kategorie, ktera utraci dnes svoji zitrejsi vyplatu, a to treba proto, ze jsem dostavala pravidelne kvartalni odmeny a kreditka mi umoznuje koupit si pokud neco potrebuju uz ted a necekat na ne, kazdopadne ji vzdy splatim v bezurocnem obdobi,
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM: Ja jsem nenucene vydojil par tisic z A/B. Neni to na vse ale treba Albert (az 10%), cerpacky (2%) a Booking (4%), Aliexpress potesi...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: nicméně, i v souvislosti s posledními změnami legislativy v EU je tahle výhoda výrazně omezená. 2% v ČR imho nedává už nikdo, 1% je relativně běžné, ale skoro všude je zastropované limity, typu 300 nebo 500 Kč max. Takže lepší než drátem do oka, ale už to není co bývalo.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CHEVALIER: jak píše NELDE, nákupy kreditkou jsou odměňovány 1-2% zpět.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    HARALD: aha, jasne. Ja to vztahla na lucidni spolecnost, ktera tady v auditku, predpokladam, je a ktera napr svuj PIN s nikym nesdili, proto me vubec nenapadlo tenhle ATM fraud do toho zahrnout. A stejne tak platby kartou jsem si zahrnula pod ty uniky ve smyslu, ze na karte najdes trx, ktere jsi nedelal, a ne proto, ze si nehlidas subscriptions.
    A pak jsou tu bezny vec viz BIMBAS:
    Ale napsala jsem to evidentne blbe.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CHEVALIER: Některá kreditka vrací část utracených peněz. Pokud to je 1% a utrácíš 10k průměrně měsíčně (což moc není), tak to dělá 1200 za rok.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PETER_PAN: Ja to potrebuji jen kvuli autum. Litam dost do zahranici a tam si bez kreditky casto auto nepujcos nebo za silenych podminek. Treba na Malorce chteli i s kreditkou depozit 2000€.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam