• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    NELDE:
    BUNDA:

Děkuji
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: nicméně, i v souvislosti s posledními změnami legislativy v EU je tahle výhoda výrazně omezená. 2% v ČR imho nedává už nikdo, 1% je relativně běžné, ale skoro všude je zastropované limity, typu 300 nebo 500 Kč max. Takže lepší než drátem do oka, ale už to není co bývalo.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CHEVALIER: jak píše NELDE, nákupy kreditkou jsou odměňovány 1-2% zpět.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    HARALD: aha, jasne. Ja to vztahla na lucidni spolecnost, ktera tady v auditku, predpokladam, je a ktera napr svuj PIN s nikym nesdili, proto me vubec nenapadlo tenhle ATM fraud do toho zahrnout. A stejne tak platby kartou jsem si zahrnula pod ty uniky ve smyslu, ze na karte najdes trx, ktere jsi nedelal, a ne proto, ze si nehlidas subscriptions.
    A pak jsou tu bezny vec viz BIMBAS:
    Ale napsala jsem to evidentne blbe.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CHEVALIER: Některá kreditka vrací část utracených peněz. Pokud to je 1% a utrácíš 10k průměrně měsíčně (což moc není), tak to dělá 1200 za rok.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PETER_PAN: Ja to potrebuji jen kvuli autum. Litam dost do zahranici a tam si bez kreditky casto auto nepujcos nebo za silenych podminek. Treba na Malorce chteli i s kreditkou depozit 2000€.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    BUNDA: Jen na odměnách nám kreditka ušetřila desetitisíce.

Rozveď to prosím.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PETER_PAN: ty autopůjčovny je asi poslední skutečně nutný důvod, proč mít kreditku - v Itálii nám na debetku auto nepůjčili

Pak jsou takové podružné důvody, jako že různé výhody (vratky, pojištění zdarma) bývají obvykle navázány spíše na kreditní, než debetní karty.

Možnost utratit dnes zítřejší výplatu bez úroky možná někomu přinese štěstí. Je fakt, že já dělám to, že vycucnu limit kreditky, dám peníze na spořák a na konci měsíce to vrátím :D
    HARALD
    HARALD --- ---
    VENIKA: Ode mne tedy ten mínus nemáš, ale není pravda, že nejčastejší fraudy jsou nezaviněné. Nejčastější stížnost je na zaůčtování plateb kartou, nebo výběry z bankomatu. A nejčastěhší zjištění je, že prachy vybral někdo z rodiny, komu majitel karty prozradil PIN.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: & PISTA1: / NELDE: / NAVARA: / BUNDA: / DONTRAGEDY: / CAMELLA:

Diky vsem za informace. Zauvazuju o tom. Jsem ted tedy danovy rezident v Nemecku, tak kouknu co se tady nabizi (mam Volksbank a N26). Kdybych uvazoval o CZ kreditce, vychazi mi nejlip co? FIO?
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    NAVARA: tak jasne. Ja predpokladam normalni problem. Ne haist na vlastní kartu :) A kdyby banka neuznala normalni, legalni a zdokumentovany problem, pak tu mame arbitra
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    K4N3C: csob prem
    OMNISLASH: az to zjistis dej vedet :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    VENIKA: Jestli podle nekoho pisu nesmysly, tak bych misto minuska ocenila koment, diky.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    NAVARA: Jasne. Jenze ted nejcastejsi fraudy jsou ty, za ktere vetsinou nemuzes. Skimming na atm, unik dat od obchodnika atd, takze je velka sance, ze ta reklamace se uzna nebo na ten fraud prijde banka driv nez ty. A pak jsou do vyreseni v pryci penize banky, ne tvoje.
    (pominme, ze existuje narizeni, kdy se u neautorizovane trx ma po reklamaci ucet uvest do puvodniho stavu do 48(?, presne si nepamatuju) hod, to se ne vzdycky deje.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PETER_PAN: zalohy na cestovani. Ked davam istinu na lod, na auto, na hotel - tak mi je to jedno, pretoze kym ta blokacia vyprsi, tak neblokuju ziadne moje peniaze.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BIMBAS: co se peněz týká, tohle je imo iluzorní ochrana - pokud banka tu reklamaci uzná, tak ti vrátí peníze, pokud ti ji neuzná tak je po tobě chce - a je úplně jedno, jestli to bylo z debetní nebo kreditní karty
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PETER_PAN: přesně jak už tu psali jiní. Jsou to peníze banky, které vracím v bezúročném období. Drtivá většina útraty naší domácnosti proteče přes kreditku, takže i lepší přehled. Naše peníze ji pak jednou za měsíc splatí. Jen na odměnách nám kreditka ušetřila desetitisíce. Na sazbu hypotéku to nemělo vliv, nabízel jsem případné snížení limitu, nebylo potřebné.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PETER_PAN: kreditka má 7.9% (spotřebák 4.9%) pokud to nezaplatím, prodlužuje mi záruku o rok (již úspěšně využito), půlrok pojištění poškození / krádeže, nějaké další služby (salónky,...), generuje mi to kreditní historii a v době vratek / vyšších úroků bylo zajímavé to někde otočit - tak proč ne, když mne to nic nestojí
    NELDE
    NELDE --- ---
    PETER_PAN: Já mám dvoje hlavní užití. Jednak to vydělává, jednak neplatím služební cesty ze svého.
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    vyhodu keditky vidim v bezpecnosti vlastnich penez prave pri cestovani. Kdyz ji ukradnou, staci ji zablokovat a zbytek je ti vlastne jedno, nejsou to tvoje penize. Doprovodne sluzby byvaji i lepsi nez kdyz si je poridis samostatne (např. cestovko)
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    v dnešní době je to jen prodejní kec bankéřů. Kreditní historie je jeden z několik set stejně drobných faktů.
    Dobrou sazbu dostane dneska už i člověk, co nikdy nic nikde neměl.

Existuje kreditka co nejde dle jejich KAMa do registru, paradoxne jedna z tech nejstarsich
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PETER_PAN: Tak třeba právě kvuli hypo, pár let pozitivního záznamu v registrech mě pomohlo k lepší sazbě než kdybych vůbec nic nikde neměl.

Kreditkou platím úplně všechno všude, když přijde vejplata zaplatím kreditku, na účtu nechám cca 10 na platby a případnej výběr a zbytek jde na spořák.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam