• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    REDSNAKE: zúčtovací systém ČNB nefunguje v reálném čase, ale v dávkách, navíc obchodní den, není 0-24, ale 17:00-16:00 následující den. Stejně tak banky do něj odesílají a stahují platby dávkově. A funguje pouze v pracovní den.
    Popis systému CERTIS - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/certis/popis-systemu-certis/.
    U některých bank je možné dosáhnout platby D+0, pokud se platba pošle dopoledne (vše záleží na tom, kolik dávek banka do CERTISu zasílá a v jaké časy, někeré to stále dělají jen v noci)

Krátkou dobu jsou zde okamžité platby, ale ty lze použít pouze pro malé částky (max. 400 tisíc Kč, u některých bank jen 100 tisíc Kč) a do tohoto systému nejsou zapojeny všechny banky. Ale okamžité platby jsou jen doplněk a zatím stále bezchybně nefungují.
    HARALD
    HARALD --- ---
    REDSNAKE: Spíš v sobě aplikace přímého bankovnictví mají pořád ten kód, který dopočetl, kdy bude možné poslat platbu do dávkového clearingu čnb (certis) za nízkou cenu.

Zisk z toho není prakticky žádný.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PISTA1: ano, já taky můžu změnit datum splatnosti, případně nově zaškrtnout okamžitá platba, což je zdarma. Bohužel na to občas zapomenu a pak jsem překvapený že peníze nejsou tam, kde a kdy mají být. Samozřejmě, je to moje chyba, že si vše nezkontroluju, nicméně jednou odejde platba prakticky hned, podruhé za 4 dny protože víkend a svátky....

Jen mi není jasné proč se to děje. Dělají to kvůli zisku? Že si mých pár švestek podrží na účtech vedených u nich? Nebo to má nějaký pragmatický důvod?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    REDSNAKE: Třeba u ČSOB musíš pokaždý zaškrtnout "okamžitá platba" pak se provede ihned. Protože je to zdarma klikám na to automaticky. Už se mě ale stalo, že vyskočila hláška "příjemcova banka okamžitou platbu neumožňuje" a prachy odešli až v pondělí.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, dokázal by mi prosím někdo vysvětlit jednu věc?

Pokud jsem zadal ve čtvrtek nějaké transakce ve svém internetovém bankovnictví, tj. 9. 4., cca po poledni, banka automaticky nastavila splatnost první pracovní den, tzn. 14. 4. Nejde o žádnou důležitou platbu, ale zajíímalo by mě proč se to děje? Chovají se tak všechny banky?

Představoval jsem si že v dnešní době lze už bankovní bezhotovostní transakce provádět mrknutím oka automatizovaně, tohle mě vždycky vrátí do stavu, kdy si bankovní úřady představuju jako ty co jsou v Harry Potterovi a skřeti tam peníze přenášejí fyzicky z chlívku do chlívku...

K4N3C
    K4N3C --- ---
    PATRIKCHRZ:
    ad Fio:
    červen 2018 - https://ekonomika.idnes.cz/...tby-dolary-problemy-d4m-/ekonomika.aspx?c=A180528_174752_ekonomika_fih - skoro 2 měsíce jsem řešil, jak se dostat ke svým 150.000 USD, které mi drželi a nedokázali uvolnit k použití. Komunikace nula, neodpovídali na maily, telefony u nich nezvednou asi nikdy. Jo na začátek podnikání v tý době fajn účet, pořád tam máme vedlejší CZK jako zálohu, kdyby se něco posralo s hlavním účtem. Ale prostě to není banka pro business :) Více, když prohledáš moje příspěvky v tomto fóru.

ad další banky:
    moc díky za tipy, (ale):
    - Creditas omrknu
    - Airbank nemá stále podnikatelský účet
    - Equa je náš zákazník, možná zvážím, ale mám možná důvody, které nemůžu veřejně zmínit, proč radši ne :))

Nepotřebuju pracovat s hotovostí, nepotřebuju kartu k USD ani EUR účtu, ideálně celé vedení zdarma, jako bonus zajímavý úrok na spořicím účtu pro CZK.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    K4N3C: Co konkrétně ti vadí na FIO? (abychom věděli jaké jiné banky nedoporučovat, pokud to tedy není výlučně psychologické typu "prostě FIO ne").

Zkus ostatní nové banky, třeba Creditas má
    Příchozí úhrada s poplatkem SHA / BEN: 50 Kč
    Odchozí úhrada s poplatkem SHA / OUR: 150 Kč / 850 Kč
    Navíc má docela dobré kurzy už "v základu" a nabízí na smlouvu dealing s velmi dobrými kurzy.

Případně AirBank, která má příchozí i odchozí zahraniční platby za rozumných 100 Kč,

nebo Equa
    Příchozí úhrada – zahraniční platba 29 Kč
    Odchozí úhrada – zahraniční platba (s poplatkem OUR mohou být účtovány další poplatky třetích stran)
    299 Kč

Chtělo by to uvést, jaké služby od banky požaduješ (např. jestli potřebuješ možnost vložit a vybrat cizoměnovou hotovost (to vypadne Air i Equa i když Air už dlouho slibuje bankomaty schopné operovat s cizími měnami)), jestli potřebuješ platební kartu k USD účtu, atd.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    ADAM: Fio už nikdy v životě! Ale díky :D
    ATAN
    ATAN --- ---
    ATAN:
    Vláda zpřísnila výpověď z nájmu a podnikatelům nájemné odloží - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...emne-vypoved-odklad-koronavirus-osvc-provozovna.A200401_195243_ekonomika_ven
    ATAN
    ATAN --- ---
    PARRHESIA:
    Vláda schválením dvou návrhů zasáhla do vztahů mezi pronajímateli a nájemci. Podnikatelům, kteří museli kvůli nouzovému stavu zavřít svou provozovnu, umožnila až do konce června odklad plateb nájemného. Lidé zas kvůli nesplácení nesmí dostat výpověď.
    ADAM
    ADAM --- ---
    K4N3C: fio má příchozí platbu cca 5 a odchozi cca 15usd.

Přes revolut jsem usd obdržel z české spořitelny a po cestě si intermediary bank strhla asi 25usd.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Ahoj, chtěl bych se zeptat, kdo máte jaký zkušenosti s USD účty v českých bankách a výší poplatků? Máme RB a poplatky u plateb kolem 50 USD/platba, což mě přestává bavit (úhrady v řádech 100k USD). Máte tip na dobrou banku s USD účtem zdarma a nízkými poplatky? Případně používáte někdo třeba Revolut Business?

Díky za tipy a zkušenosti!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PARRHESIA: já bych to rozdělil na 2 části:
    1. Zda a kde vůbec půjčku dostaneš
    2. Výše úroků

Ad 1) první zkus banku, kde máš účet, leckde dají jen za obrat bez nutnosti dalších dokladů. Minimálně budeš mít nějaký etalon ke srovnání.

Ad 2) lepší účelová půjčka než kontokorent či kreditní karta. Také podmínky té účelové půjčky budou srozumitelnější (stačí pravidelná měsíční splátka). U toho kontokorentu mohou být další podmínky (pravidelná výše obratu na účtu, vyrovnání k určitému dni v roce nebo maximální doba, kdy je možné být v mínusu, atd).

Jak jsem psal, zkus nejdříve vlastní banku. Pak zkus zmíněnou mBank, kde je možné získat půjčku do 100 tisíc jen za jednorázový poplatek 2 % bez dalších úroků. Pak zkus Air, Equa, Sberbank. Nabídka na půjčku s nízkými úroky mi chodí i od Komerční banky, ale tam bych čekal nějaký háček.

Otázkou ale je, jestli je vůbec vhodné řešit provozní výdaje půjčkou, když nyní nemáš na provoz, budeš mít další měsíc na provoz + splátky půjčky? Aby sis neušil oprátku kolem krku. Také bych zkusil dohodnout se s pronajímatelem, lze očekávat, že asi nebude mít nyní zrovna frontu potenciálních nájemců, třeba by byl ochoten s nájmem počkat (ale třeba také ne). Nebo rodinu.

Zkrátka půjčka na investice OK, ale na běžný provoz se mi to moc nelíbí, co tě vede k tomu, že příští měsíc to bude o tolik lepší že budeš mít na nájem i splátku úvěru?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PARRHESIA: pokud nejsi z Prahy, můžeš zkusit financování přes ČMZRB - včera pustili info o COVID II, budou ručit za úvěry u komerčních bank, žádosti budou spuštěné od 2.4.
    ČMZRB | Národní rozvojová banka ČR
    https://www.cmzrb.cz/

Pokud jsi z Prahy, tak opravdu jedině klasické úvěry pro fyz.osoby, ale nevím, jestli je teď aktuálně banky poskytují (u firemních to teď je většinou pozastavené a čeká se právě na ČMZRB atd.)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PARRHESIA: A nejsi kandidát na státní půjčku? Furt zveřejňují nějaké nové informace.
    Nejrychlejší půjčka je asi kontokorent nebo kreditka, ale jsou vyšší úroky. Zajímavá mi přijde nabídka mBank, kde nejsou procenta, ale jednorázový poplatek
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Prominte za mozna hloupy dotaz, jsem si jist, ze kdybych scrolloval dolu , nasel bych v diskuzi odpovez: nikdy jsem to nedelal, ale chtel bych si od nejake banky pujcit penize. Zivnost mam momentalne pozastavenou a krize se rysuje co nevidet, kdyz nezaplatim najem dilny jeden mesic,na druhy uz posilaji vypoved z naj. smlouvy. Jsem u air bank, me jenom zajima, co byste me doporucili, aby byly uroky stravitelne, bylo by to cca 100000,- diky za tip predem
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Jenže až padnou omezení, tak by bylo potřeba, aby se poptávka vrátila na původní hodnoty (dokonce nejlépe, kdyby část výpadku byla nahrazena). Jenže k tomu nedojde - lidé budou opatrnější - zejména ti s výpadkem příjmů. Je snadné začít vyrábět, ale obávám se, že nebude moc pro koho.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: Pro zajimavost, mezi lety 2008 a 2017 vrostla cenova hladina o 13,7 % (CPI 2008=90,7; CPI 2017=103,1) "navzdory" rustu penezni zasoby (M3) o 56,4 % (z cca 2,7 bil. na konci roku 2008 na 4,2 bil. na konci roku 2017).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: No rozhodne ne ty hodnoty, co byly v letech 2009 az 2011. CNB ma (podobne jako rada dalsich centralnich bank) inflacni cil 2 % s tolerancnim pasmem 1 bodu. Miru inflace v rozmezi 1 az 3 % povazuji za normalni, udrzitelnou, neskodlivou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam