• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ZAPPO: podle info na fórech se to děje ve "vlnách". Vypadá to, že ČS tak nějak dlouhodobě neví, jako pozici s Erste Premier na trhu obsadit. Nejdříve přísnější podmínky - 100 tisíc obrat, pak přišla ČSOB s ČSOB Premium s 50 tisícovou podmínkou a tak ČS šla na stejné podmínky. Následně opět zpřísnění podmínek na 70 tisíc.

Jenže to nestačilo, samotný obrat na účtech negeneruje zisk, takže zkusili těžší kalibr. Vypadá to, že jako první "testovací" pobočku zvolili tu v Praze v ulici V Celnici, tam začali vypovídat jako první. Předpokládám, že bankéři dostali kvóty na prodané produkty a měli 2 možnosti.

A) vnutit tyto produkty klientům - dle zkušenosti více lidí, nešlo jen o nějaký limit investování, ale skutečně o prodej konkrétních fondů, takže pokud měl klient z dřívejška nakoupeny jiné, "musel" si nakoupit ty nyní nabízené (=vnucované), jinak mu byl účet vypovězen (to byl případ právě šéfredaktora Měšce Dalibora Chvátala, který zainvestováno měl, ale ne to, co potřebovala bankéřka prodat)

B) účet vypovědět - tím stoupl průměrný prodej na 1 klienta, protože ti, co neměli nakoupeno, "nekazili statistiku".

Postupně se přidávaly další pobočky. Nejspíše hodně záleží na osobě bankéře, ten, který jde striktně za odměnami, tak bude v postupu agresivnější (bude více nutit nevýhodné produkty, které dostane předepsané prodat, bude aktivněji vypovídat účty), některý to bude mít víc "na háku" a nechá "nevýdělečné" klienty žít (samozřejmě ho pak můžou pro nedostatečnou produktivitu vyhodit)

Já ty banky chápu, takhle by chtěl podnikat každý - veškeré riziko přesunout na klienta a vybírat poplatky z investic bez ohledu na zisk nebo ztrátu klienta. Mně mrzí, že žádná banka u nás nepřišla s nějakým fér produktem, kde by prokázala to, že v něj věří, tím, že se bude podílet nejen na zisku, ale i na ztrátě. Když jsou tedy ty investice tak výhodné, proč nenabídne Erste třeba spořák s 2 %, pro mne by to bylo velmi lákavé, obratem bych tam těch pojištěných 2,5 milionu poslal, banka je může investovat (ovšem na své riziko, ne na moje) a rozdíl mezi ziskem a vyplaceným úrokem si nechat.

Ta hrubka v dopise "14ti" už je jen trapná třešnička na dortu.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    PATRIKCHRZ: Fakt je, ze nejsem priznivcem "dojeni" vyhod za kazdou cenu, prijde mi to jako kdyz jsme na stredni na veletrzich soutezili kdo vyrazi ze stanku vic propisek a usbcek. Ale predstava ze me nejakej smudlo banker zacne vyhrozovat ze protoze jsme se nepotkali, tak mi zrusi sluzbu, tak to je hodne WTF - ty schuzky maji byt sluzba pro klienta, jestli to je sluzba pro nej, tak to taky umim, ale mam nejakou hodinovou sazbu. Fakt neuveritelnej level bizaru tohle. Ja teda kdyz vybiral "premiovy" bankovnictvi tak jsem skoncil u CSOB, obcas zvazuju jestli by Erste Premier nebyl lepsi, ale kdyz vidim tohle tak fakt ne, protoze abych se nutil k tomu kricet na lidi, to nepotrebuju
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    Viditelne co banker, to iny pristup. Dakedy som Erste donutil zmenit zmluvu o sluzbe, aby tam explicitne bolo vymenovane, ze za plnenie sa povazuje spolocny obrat/prostriedky atd na ucte mojom a manzelky. Trvalo to 2 hodiny hadania sa a nasratu riaditelku pobocky, ale vted mali prisnejsie podmienky a hladali bonitnych klientov. Za celu tu dobu sa moj banker 4x zmenil a v zasade ani jeden z nich so mnou nijak nekomunikuje. Ponuku na investicie, alebo cokolvek od nich nemam. Mam tam historicky penzijko, lebo to bol dakedy benefit od zamestnavatela, nejake minimalne peniaze na hypo a nejaku hotovost. V zasade sa to chova ako ucet zdrama od fia, nikto po mne nic nechce a ked sa raz do roka ozvem, ze by ako su schopni riadit financie, tak nevedia vysvetlit nic. Predstava nakupu na zaklade ich rady je desiva, ked chcem, aby teda investovali moje peniaze do ETF podla mojho vyberu, tak toho schopni nie su. Za mna docela sklamanie.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOBYTEK: To je cele nejake divne.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KOC256: po mne chteli slozit na svuj ucet 1.5 mega na tri mesice, coz mi kvuli kreditce za 50k prislo jako trochu moc mrzeni :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOBYTEK: BTW: nedelas danove priznani? To by jim melo stacit...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOBYTEK: V dobe zrizeni uctu jsem nemel zadny prijem (zrovna jsem byl nezamestnany). Kreditku jsem dostal na vyjimku reditele pobocky. Nechtelo ji povolit ani oddeleni rizik.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KOC256: já k účtu potřebuji kreditku a jako doložený příjmu Erste vezme jen příjmy v rámci EU. To jim ale nevyčítám, to je vcelku pochopitelná podmínka, ale pro mě to bylo rozhodující.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOBYTEK: Jak to myslis prijmy mimo EU? Me taky chodi penize primarne jinde, ale jen trvalakem tocim pres CS.

Jinak asi bude zalezet na pobocce, potazmo na bankerce no. Me fakt neprudi.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KOC256: no není, mně tvrdila, že investice min 5k/měsíc budeme muset podepsat v relativně krátké době od založení účtu, tohle prostě není zadarmo, ale alespoň mi to řekla hned při založení a mně se to tehdy docela hodilo. Ale o těch fondech mi nebyla schopna nic říct a přišlo mi, že sama nechápe, jak to funguje, což je tristní. Na tom účtu jsme se nakonec stejně nedohodly, protože Erste není schopná pracovat s příjmy mimo EU, ale to už je věc jiná.
    PATRIKCHRZ: Tak to jsou ještě drobnosti, z těch několika eskapád u ČSOB si vzpomínám třeba na jejich neschopnost napsat správně jméno na platební kartě, což když na kartu čekáš dva týdny, je trochu problém
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DOBYTEK:
    Nemohu mluvit za vsechny, ale jak jsem psal. Jednou za rok mi zavola bankerka ze ma pro me skvelou investici za 10000 na X let pri zvolene rizikovosti, coz je sranda ne? A krom toho, ze cerpam salonky, mam kreditku s nadstandardnim ramcem, cestovni pojisteni pro celou rodinu a spoustu dalsich teoretickych vyhod, ktere nepouzivam mi to za to stoji. Jen na tom pojisteni bych nechal tisice rocne.

PATRIKCHRZ:
    A prave proto ti primo neradi oni, ale maji k tomu manualy ze...
    Ja ji jen rekl ze chci rizikove portfolio s dobou zainvestovani 2-3 roky (Moje volba). Ona me jen vysvetlila rizika a proste jak jsem psal, jednou rocne mi prijde nejaka nabidka.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: bohužel toto je téměř ve všech bankách. Zásadní nedostatek vidím v tom, že sami bankéři ty produkty nepoužívají, tj znají jen to, co jim řekli na školení. V životě nebyli v salonku, tak neví, jak to vypadá, jak to funguje, nikdy nevyužili concierge, neznají základní nástrahy použití karty v zahraničí (DCC, poplatky bankomatu, kurzové rozdíly,...), natož si od nich nechat radit v oblasti investic, kde už úplně tápou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: ano, to je přesně ten "kámen úrazu". Ať to dají do podmínek (jako to má třeba Raifka nebo Creditas) a pak to považuji za OK. Fér hra - tady jsou podmínky a ber nebo nech být. Ale aby to bylo na libovůli osobního bankéře, jestli má pocit, že klienta podojil dostatečně, nebo ne, to nepovažuji za jednání "partnera", za kterého se banka v tomto vztahu vydává.

Ono to možná časem dospěje k tomu, že vztah s bankou bude požívat stejné ochrany, jako vztah se zaměstnavatelem. Tj. v případě změně podmínek nebo dokonce výpovědi účtu bude banka muset uvést zákonný důvod a ten si případně před soudem obhájit (stejně jako když dá zaměstnavatel výpověď svému zaměstnanci a ten s tím nesouhlasí). Ale budou si za to moci banky sami právě kvůli takovémuto chování.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    KOC256: mě při uzavírání účtu varovali, že to životko/investice jsou faktickou podmínkou vedení účtu a bez toho to nepůjde, takže ten účet fakt není zadarmo.
    ELIJEN: Erste i ČSOB jsou oboje takové chráněné dílny, já mám štěstí na bankéřku, ale jinak každý, s kým jsem v obou institucích v kontaktu, byl fakt marný i v úplně základních věcech.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak pokud se s nimi dva roky nebavi...

To vime oba, ze na to mame jiny nazor. Ja vnimam, ze pokud nekdo chce spiustu veci zadarmo, tak je fajn reciprocne neco i dat.
    Tvuj nazor je, ze co neni jasne definovane jako povinne je dobrovolne. Coz jiste ma svoje kouzlo, ktere pak ocekavatelne konci takovymi maily.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    A zdá se, že v čistkách se pokračuje, toto přišlo tento měsíc kamarádovi.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...navíc já svůj účet "zachránil", obsah rozhovoru, který nebyl nic jiného, než sprosté vydírání, jsem si nahrál a poslal ombudsmanovi ČS s tím, že pokud mi účet nevrátí, oznámím to na ČNB. Myslím, že by o znamenalo celkem slušnou pokutu pro ČS, minimálně za to, že mi nutila investiční produkty bez toho, aby se mnou byl sepsán investiční dotazník.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: já už, jen v mém okolí, mám nasbíráno docela dost lidí. Mimo jiné ČS vypověděla účet i šéfredaktorovi Měšce, který účet opravdu velmi používal, včetně toho, že měl zainvestováno a měl tam i nějaký úvěr. Jenže odmítal si zřizovat produkty dle toho jak mu je "doporučila" osobní bankéřka.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    čekal jsem kdy tu přijdeš se svojí uraženou ješitností :)

To se pokud vím stalo tobě a možná pár "šťastným".
    Dále není úplně fér vykládat o nevýhodnosti. Neříkám, že jsem na těch jejich investicích vydělal balík, ale prostě za to, že investuji 10000 ročně a vydělám nějaké hrachy co sotva pokryjí inflaci mi ostatní služby ZADARMO za to stojí... Tak je asi fér být nad věcí... ...hlavně z tvé pozice zdejšího guru. BTW: nikdy mě nikdo úplně okatě do ničeho netlačil, ale prostě jednou ročně mi důsledně nabízejí nějakou tu investici.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ELIJEN: na něco lepší Erste, na něco ČSOB, obecně asi o fous Erste, na druhou stranu si víc hlídají, jestli se jim klient vyplatí (uzavírá smlouvy na nevýhodné fondy a životní pojištění) a když zjistí, že ne, tak účty vypovídá
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam