ZAPPO: podle info na fórech se to děje ve "vlnách". Vypadá to, že ČS tak nějak dlouhodobě neví, jako pozici s Erste Premier na trhu obsadit. Nejdříve přísnější podmínky - 100 tisíc obrat, pak přišla ČSOB s ČSOB Premium s 50 tisícovou podmínkou a tak ČS šla na stejné podmínky. Následně opět zpřísnění podmínek na 70 tisíc.
Jenže to nestačilo, samotný obrat na účtech negeneruje zisk, takže zkusili těžší kalibr. Vypadá to, že jako první "testovací" pobočku zvolili tu v Praze v ulici V Celnici, tam začali vypovídat jako první. Předpokládám, že bankéři dostali kvóty na prodané produkty a měli 2 možnosti.
A) vnutit tyto produkty klientům - dle zkušenosti více lidí, nešlo jen o nějaký limit investování, ale skutečně o prodej konkrétních fondů, takže pokud měl klient z dřívejška nakoupeny jiné, "musel" si nakoupit ty nyní nabízené (=vnucované), jinak mu byl účet vypovězen (to byl případ právě šéfredaktora Měšce Dalibora Chvátala, který zainvestováno měl, ale ne to, co potřebovala bankéřka prodat)
B) účet vypovědět - tím stoupl průměrný prodej na 1 klienta, protože ti, co neměli nakoupeno, "nekazili statistiku".
Postupně se přidávaly další pobočky. Nejspíše hodně záleží na osobě bankéře, ten, který jde striktně za odměnami, tak bude v postupu agresivnější (bude více nutit nevýhodné produkty, které dostane předepsané prodat, bude aktivněji vypovídat účty), některý to bude mít víc "na háku" a nechá "nevýdělečné" klienty žít (samozřejmě ho pak můžou pro nedostatečnou produktivitu vyhodit)
Já ty banky chápu, takhle by chtěl podnikat každý - veškeré riziko přesunout na klienta a vybírat poplatky z investic bez ohledu na zisk nebo ztrátu klienta. Mně mrzí, že žádná banka u nás nepřišla s nějakým fér produktem, kde by prokázala to, že v něj věří, tím, že se bude podílet nejen na zisku, ale i na ztrátě. Když jsou tedy ty investice tak výhodné, proč nenabídne Erste třeba spořák s 2 %, pro mne by to bylo velmi lákavé, obratem bych tam těch pojištěných 2,5 milionu poslal, banka je může investovat (ovšem na své riziko, ne na moje) a rozdíl mezi ziskem a vyplaceným úrokem si nechat.
Ta hrubka v dopise "14ti" už je jen trapná třešnička na dortu.