• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    DYNK: Jestli to má být karetní asociace, tak ta má smlouvy jen s bankami - tedy je správné reklamovat přes banku.
    PATRIKCHRZ: Ad vouchery od prodejce - evidentně nechtěl přijít o svoji marži (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DYNK: caa? Jako ústav pro civilní letectví? Nebo obchodní řetězec C&A? :D
    DYNK
    DYNK --- ---
    PATRIKCHRZ: Chápu, že je to ukázka jak reklamovat transakci u banky, ale v tomhle konkrétním případě by první krok měl být kontaktování CAA, ne? Ale zase bys nejspíš neměl materiál na článek :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Dnes mi na Měšci vyšel článek o mém boji s ČSOB
    Nabízí vám letecká společnost pouze voucher? Požádejte o chargeback - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Vzhledem k existenci trestného činu dotačního podvodu a trestné odpovědnosti právnických osob by to mohlo být ještě zajímavé (-; Nicméně zatím neexistuje judikatura, takže při rychlosti našich soudů...
    Ale toho trestného činu se stejně asi dopustily jen ty osoby, které žádost nesprávně posoudily resp. schválily, a ty z Agrofertu nejsou. Resp. jsou z velké rodiny Agrofertu, která zahrnuje státní správu (-;
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: Pokud od nekoho koupis neco (vec, penize, BTC,...), o cem vis nebo bys mel vedet, ze je kradene (nebo jinak pochazi z trestne cinnosti), tak se trestneho cinu dopustis. Nehodlam o tom s tebou dale diskutovat, je to off topic a na rozdil od tebe jsem pravnik.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Kolik obchodů dělá běžný člověk na místě obvyklém - prodejna, eshop,… které mají nějakou známou identifikaci (firma, zaměstnanec firmy,…) a kolik jich vyměňuje bony v podchodu?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Tim, ze od nekoho neco koupis nebo mu neco prodas se tezko dopustis legalizace vynosu z trestne cinnosti z nedbalosti. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak uz pulka populace sedi v base.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Takze vsichni zamestnanci Agrofertu jsou v prdeli?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: To neni tak docela pravda. Existuje trestny cin legalizace vynosu z trestne cinnosti, ktereho se muzes dopustit i neumyslne, z nedbalosti (=prijimas penize/BTC od nekoho, u koho bys mel vedet, ze jde o prostredky spojene s trestnou cinnosti).

To tve tvrzeni, ze legalni obchod s teroristou je porad legalni, ma vadu v tom, ze ne kazdy obchod s teroristou je legalni :-).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAVARA: Jen pokud to někdo prověřuje ručně. A zpětně snad ti platby nerevertujou (i když Revolut to prý někomu udělal). Já mám BTC z legitimní investice (nákup na burze) a příjem plánuju zdanit (i když většina "expertů" z Bitcoin komunity mě má kvuli tomu za blbce).

Myslím, že ani nemáš povinost něco takového ověřovat. Legalní obchod s teroristou je snad pořád legální. KYC/AML by měl provést prostředník přes kterého si transakci prováděl.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Btw. jak ověřujete / prokazujete, že jste BTC nekoupili od teroristů / mafie?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Více podlimitních plateb je ještě podezřelejších ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    GOR: při expedici poslali email
    GOR
    GOR --- ---
    ADAM: Ja jsem social, sel jsem jen do 3 %. A nejak te predem varovali, ze ji posilaj? Nebo se nahle objevila ve schrance?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    S AirBank jsem ohledně BTC komunikoval už v minulosti a sami ho neblokují. Problém byl s jejich korespondenční bankou pro USD (RB). Tahle transakce byla v EUR a předchozí (pod 10k EUR) proběhla v pořádu.

OT: Je poněkud ironické, že se budu muset chovat jako kriminálník a zakládat účty u více bank (možná i v cizině), posílat peníze po částkách pod limitem a jinak obcházet systém, abych se dostal k legálně drženým prostředkům. Takový postup mě jen vede k tomu, vůbec nic nedanit. Přitom by i z hlediska praní špinavých peněz bylo pro stát mnohem jednodušší prověřit jednu velkou transakci a případně mě zavřít až zčernám.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Nemluvě o tom, že BTC je pro dost bank riziková transakce sama o sobě…
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ELIJEN: Z mé zkušenosti je dobré s bankou komunikovat, dá se tím vyhnout spoustě problémů, sedí tam lidi, kterým se dají věci vysvětlit. Z vlastní zkušenosti jsem se včasným a co možná úplným informováním banky vyhnula už nejednomu problému, které by jinak nastaly. Jak píše GHOSTSTALKER, banka má dost velký manévrovací prostor, aby se s tebou bavit nemusela a prostě se tě zbaví, takže mávat zákony dává smysl až v úplné nouzi (a i tam je možná lepší finanční arbitr)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ELIJEN: Pořád nerozumíš, co se ti snaží GHOSTSTALKER: vysvětlit.
    Banka má nějaké povinnosti ze zákona - ale vnitřní nastavení má přísnější, aby ideálně k tomu, že bude něco prokazovat před zákonem vůbec nedošlo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Kdyby banka obecne z klientu nemela vynosy, tak zkrachuje (a ze me maji penez dost). Kazdy uzavreny ucet je pro ne ztrata. To samozrejme neznamena, ze kdyz triggnu nejaky red-flag, tak mi ucet nezrusi.

AML check i jejich interni regule vychazeji ze zakona. Museji byt schopni prokazat, ze udelali vsechno v jejich silach, aby zabranili prani spinavych penez.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam