• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Vzhledem k existenci trestného činu dotačního podvodu a trestné odpovědnosti právnických osob by to mohlo být ještě zajímavé (-; Nicméně zatím neexistuje judikatura, takže při rychlosti našich soudů...
    Ale toho trestného činu se stejně asi dopustily jen ty osoby, které žádost nesprávně posoudily resp. schválily, a ty z Agrofertu nejsou. Resp. jsou z velké rodiny Agrofertu, která zahrnuje státní správu (-;
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Takze vsichni zamestnanci Agrofertu jsou v prdeli?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: To neni tak docela pravda. Existuje trestny cin legalizace vynosu z trestne cinnosti, ktereho se muzes dopustit i neumyslne, z nedbalosti (=prijimas penize/BTC od nekoho, u koho bys mel vedet, ze jde o prostredky spojene s trestnou cinnosti).

To tve tvrzeni, ze legalni obchod s teroristou je porad legalni, ma vadu v tom, ze ne kazdy obchod s teroristou je legalni :-).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NAVARA: Jen pokud to někdo prověřuje ručně. A zpětně snad ti platby nerevertujou (i když Revolut to prý někomu udělal). Já mám BTC z legitimní investice (nákup na burze) a příjem plánuju zdanit (i když většina "expertů" z Bitcoin komunity mě má kvuli tomu za blbce).

Myslím, že ani nemáš povinost něco takového ověřovat. Legalní obchod s teroristou je snad pořád legální. KYC/AML by měl provést prostředník přes kterého si transakci prováděl.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Btw. jak ověřujete / prokazujete, že jste BTC nekoupili od teroristů / mafie?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELIJEN: Více podlimitních plateb je ještě podezřelejších ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    GOR: při expedici poslali email
    GOR
    GOR --- ---
    ADAM: Ja jsem social, sel jsem jen do 3 %. A nejak te predem varovali, ze ji posilaj? Nebo se nahle objevila ve schrance?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    S AirBank jsem ohledně BTC komunikoval už v minulosti a sami ho neblokují. Problém byl s jejich korespondenční bankou pro USD (RB). Tahle transakce byla v EUR a předchozí (pod 10k EUR) proběhla v pořádu.

OT: Je poněkud ironické, že se budu muset chovat jako kriminálník a zakládat účty u více bank (možná i v cizině), posílat peníze po částkách pod limitem a jinak obcházet systém, abych se dostal k legálně drženým prostředkům. Takový postup mě jen vede k tomu, vůbec nic nedanit. Přitom by i z hlediska praní špinavých peněz bylo pro stát mnohem jednodušší prověřit jednu velkou transakci a případně mě zavřít až zčernám.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Nemluvě o tom, že BTC je pro dost bank riziková transakce sama o sobě…
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ELIJEN: Z mé zkušenosti je dobré s bankou komunikovat, dá se tím vyhnout spoustě problémů, sedí tam lidi, kterým se dají věci vysvětlit. Z vlastní zkušenosti jsem se včasným a co možná úplným informováním banky vyhnula už nejednomu problému, které by jinak nastaly. Jak píše GHOSTSTALKER, banka má dost velký manévrovací prostor, aby se s tebou bavit nemusela a prostě se tě zbaví, takže mávat zákony dává smysl až v úplné nouzi (a i tam je možná lepší finanční arbitr)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    ELIJEN: Pořád nerozumíš, co se ti snaží GHOSTSTALKER: vysvětlit.
    Banka má nějaké povinnosti ze zákona - ale vnitřní nastavení má přísnější, aby ideálně k tomu, že bude něco prokazovat před zákonem vůbec nedošlo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Kdyby banka obecne z klientu nemela vynosy, tak zkrachuje (a ze me maji penez dost). Kazdy uzavreny ucet je pro ne ztrata. To samozrejme neznamena, ze kdyz triggnu nejaky red-flag, tak mi ucet nezrusi.

AML check i jejich interni regule vychazeji ze zakona. Museji byt schopni prokazat, ze udelali vsechno v jejich silach, aby zabranili prani spinavych penez.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: Zákon vyžaduje, aby banka zkoumala, že peníze, které ti přišly na účet, nemají nezákonný původ.

Tvrzení, že banka ti určitě nechce rušit účet, pokud k tomu ze zákona nebude donucena, je hodně iluzorní. Vedle zákona mají banky vlastní interní regule, které jdou dále než zákon a se kterými tě ani nemusí seznamovat. Součástí takových regulí jsou obvykle i red-flagy, na základě kterých tě vytipují pro podrobnější prověrku (např. nestandardní částky či počty transakcí, peníze příchozí z "rizikové" země či od "rizikového" plátce apod.). A i když je třeba tvá transakce 100% čistá, tak si někdo v bance může říci "Tohle nemáme zapotřebí. Nevyplatí se nám co měsíc dělat u tohohle klienta, ze kterého stejně nemáme žádné výnosy, AML check."

Tj. zcela prakticky: Řekni bance, o co šlo ("Prodal jsem BTC. Žádnou fakturu ani jiný dokument k tomu nemám."), a modli se.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Odpoved, ze kdyz se bance nebude neco libit, tak ti zrusi ucet by se tady dala pouzit na kazdou otazku. Me spis zajima realne reseni situace.

Banka mi urcite nechce rusit ucet, pokud k tomu ze zakona nebude donucena. Proto me zajima, co presne zakon vyzaduje.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    GHOSTSTALKER: tu asi nebude problem vypovedanie uctu - bank je dost a mozu vypovedat v zasade kedykolvek. Ta zaujimava otazka je, ci sa k tym peniazom clovek vobec dostane. Ma pravo banka ich nevyplatit ? Za akych podmienok ?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: Ano, četl. Ano, mám. Přečti si nedávnou historii této diskuze; ve finále stačí, když se podíváš do své smlouvy o vedení účtu/obchodních podmínek, kde pravděpodobně najdeš, že banka (i ty) můžeš smlouvu kdykoliv vypovědět i bez udání důvodu. Pak je debata na téma "Mohou mi zavřít účet, když jim nedoložím fakturu," poněkud virtuální, protože ti účet mohou zavřít kdykoli a o důvodech se s tebou vůbec nemusí (a pravděpodobně nebudou) bavit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Tys ten zákon celý četl nebo máš zkušenosti z praxe?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: V zakone nic konkretniho nenajdes. Ve vysledku zalezi predevsim na tom, co si banka rekne. Kdyz ji neuspokojis, tak ti v lepsim pripade jen vypovi ucet.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Resili jste nekdo dolozeni puvodu penez pri prevodu z crypto burz? (Air)Banka chce "nascanované smlouvy, potvrzení nebo faktury", ale ty samozrejme u prodeje dlouhodobe investsice do BTC neexistuji.

Snazim se ted v zakone najit, co jim musi stacit, ale zatim neuspesne.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ADAM: mmm ja s ni dlouho neplatil, to schvalne vyzkousim nekdy v cem to vraci ted.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam